Lecablokke

Lecablokke er blokke af letklinkenødder (lecanødder) og cement, der trods deres relative lave vægt har en høj styrke. Dette gør dem velegnet i forbindelse med forskellige typer af byggeprojekter såsom opbygning af mure, vægge og fundamenter. Blokkene fås i mange størrelser og enten som uisolerede murblokke eller isolerede lecablokke. 

Yderlig information omkring de forskellige typer af lecablokke kan findes under hvert produkt. 

Læs mere

Varmeisolerende lecablokke til dit byggeri

Lecablokke - også kaldet letklinkeblokke - består af lecakugler, der er brændt ved 1200 grader, hvilket giver disse lette, luftholdige lecakugler med mange hulrum. Lecakuglerne bliver derefter støbt i blokke og bliver dermed lecablokke, som er nemme at arbejde med. Lecablokke har de samme fordelagtige egenskaber som lecakugler, og lecablokkene er grundet deres lave vægt, isolerende egenskaber, høje styrke og frostsikkerhed ideel til byggeri - både til større og mindre byggeprojekter. Lecablokke anvendes til eksempelvis opbygning af vægge, mure, fundamenter eller sokler, hvor man tidligere har brugt fundablokke. Lecablokkens opbygning af sammenstøbte lecanødder og de mange hulrum mellem kuglerne gør, at blokkene er både lettere og hurtigere at arbejde med, da lecablokke har en lavere vægt end fundablokke. Derudover er lecablokkene nemmere at forarbejde, da blokkene kan skæres, tilpasses og deles ved at bruge en bajonetsav eller håndsavmed hård metalklinge. Rillefræsning, boring eller anden tilpasning kan udføres med egnet værktøj til beton. Der er altså mange gode grunde til at vælge lecablokke, når der skal bygges lecablokke fundament, sokler, vægge, støttemure eller lignende. 

 

Lecablokke til forskellige byggeprojekter

BygMax tilbyder lecablokke i forskellige størrelser og til forskellige formål, som har hver deres fordele og egenskaber. Nedenfor kan du få overblik over de forskellige typer af lecablokke, du kan bruge til byggeri:

  • Lecablokke 600: Lecablokken er velegnet til mange formål såsom fundamenter, vægge og kældervægge. Fordelen ved at anvende lecablokke fundamenter er, at man sikrer et bedre indeklima, da man forebygger kuldebroer mellem fundament og boligens vægge. 
  • Leceblokke 800: Lecablokken - også kaldet styrkeblok - er velegnet til vægge, skillevægge og fundamenter, hvor der er øgede krav til styrke og lyddæmpning. Eksempelvis er denne type leca blok velegnet til lecablokke fundament grundet dens ekstra høje styrke sammenlignet med leca blok 600. Tallet 800 står for blokkens tørdensitet, der er på 800 kg/m3. Normalvis har en lecablok en tørdensitet på 600 kg/m3.  
  • Lecablok isolerende: Lecacablokken er velegnet til fundamenter, ydervægge eller lignede, hvor man ønsker en høj varmeisolering. Lecablokken er en sandwichblok, som består af to ydersider af leca med en kerne af polystyren/flamingo, hvilket hjælper med at bryde kuldebroer og forhindrer kulden fra jorden i at trænge gennem blokkene og ind i boligen.   
  • Leca rilleblokke: Leca rilleblokke er en leca blok med armeringsspor, som er velegnet til opmuring af eksempelvis kældervægge grundet den særlig stor belastning fra jordtryk. Leca rilleblokke er udformet med to riller, hvilket giver plads til at armeringsstål 8 mm kan ilægges for at forøge styrken af væggen samt den korrosionsbeskyttende omstøbning med mindst 15 mm mørtel. 
  • Leca overligger: Lecablokken er en præfabrikeret bjælke, som velegnet som overligger over dør- og vinduesåbninger i murede konstruktioner. Leca overliggeren består af let konstruktionsbeton, lecakugler, bindemidler og vand, hvilket giver bjælken en forholdsvis lav vægt. 

Lecablokkene kommer i forskellige dimensioner, og uanset om du søger nogle specifikke mål, lecablokke 10x19x49 eller lecablokke 19x19x49 kan det fås hos BygMax. Lecablokke 600 og 800 fås eksempelvis i mange forskellige dimensioner, herunder lecablokke 10x19x49, lecablokke 19x19x49 og lecablokke 15x19x49, som er nogle af de mindste dimensioner lecablokkene fås i. 

Obs: Ved isolerede gulve er der dog store fordele i at anvende en kombination af almindelige lecablokke og isolerende lecablokke. En kombination af almindelige og isolerende lecablokke udføres typisk ved støbning af soklen, hvor der sættes almindelige lecablokke i første række i den våde sokkelbeton. Efterfølgende mures en eller to rækker leca blok isolerende ovenpå. 

 

Hvordan anvendes lecablokke?  

Lecablokkene opsættes på et fast underlag forskudt for hinanden, så lecablokkene forskydes i forbandt og dermed ligger mere stabilt. I forhold til mørtel til lecablokke, skal der anvendes en funktionsmørtel eller en blanding af sand og cement i forholdet 3 dele sand til 1 del cement, når lecablokkene skal opmures. Mørtel til lecablokkene udlægges på de underliggende lecablokke langs kanterne ved yder- og indersiden, hvorefter en leca blok sættes ned i blandingen og bankes på plads. De lodrette fuger mellem blokkene fyldes efterfølgende op. Ved udførelse af sokkelpuds på lecablokke skal du pudse i en betonmørtel uden kalk. Mange anvender fejlagtigt en almindelig kalkmørtel til pudsning af sokkel, men kalken i mørtlen gør, at sokkelpudsen vil frostsprænge og skalle af. Derfor skal du anvende en betonmørtel til sokkelpuds, der blandes 1 dele cement til 3 dele sand ligesom opmuringsmørtlen til lecablokkene. Du kan også bruge en færdigblandet sokkelpuds, der kun skal tilsættes vand. Indvendigt, hvor pudslaget ikke udsættes for samme fugt og frost, kan du sagtens bruge en almindelige kalkmørtel (KC 50/50/700 svarende til en blanding af 1 del cement til 13 dele mørtel) til pudsning af Lecablokke. Til arbejdet skal du bruge en ske, et trækbræt til at trække mørtel på med, et vaterpas til at rette af med og et pudsebræt til at pudse med. Mørtel til lecablokke kan røres op i en balje med et røreværk eller blandes i en blandemaskine.

 

Find lecablokke til skarpe priser hos BygMax

Hos BygMax kan du finde et stort udvalg af blokke og mursten til dit næste byggeprojekt, herunder lecablokke. BygMax - alt til dit byggeri.