Belægningssten

En belægningssten har rigtig meget tilfælles med en almindelig flise, dog er den væsentligste forskel størrelsen. Som regel er en belægningssten noget mindre end en almindelig flise. Belægningsstenens mindre størrelse, gør at stenen er mere robust, og bedre kan modstå mere pres, hvor en almindelig flise kan knække.

Mulighederne er mange når det kommer til belægningssten. Den populære belægnings findes i mange variationer, som f.eks. herregårdssten eller den affasede bondesten.
Vores belægningssten findes i følgende farvevarianter: Sort, koks, grå, gråmix, rød, gul og guldmix.

OBS: Vi gør opmærksom på, at ikke alle typer belægningssten kan leveres nationalt

Hvis du ønsker at vide mere om typer, formål og vedligeholdelse af de forskellige belægningssten så kan du læse mere nedenunder.

Læs mere

Belægningssten - alt hvad du skal vide

Belægningssten er en type sten der oftest bruges, som navnet antyder, til belægning. Ordet belægning betegner det øverst lag af en vej eller overflade, inden der kommer beton eller afsluttende sten på. Dog mener vi at belægningsstenens visuelle udtryk og flotte symmetri, er synd at gemme væk under beton eller andre sten. Men betegnelsen kommer fra belægningsstenens styrke og robusthed. Den kan nemlig holde til utrolige antal kilo, og er stort set uforgængelig.

Belægningssten er stort set unedbrydelige af både natur og mennesker. Belægningsstenens forholdsvis lille overflade gør at, flere robuste sten vil bære vægten, frem for én stor flise. Da der bruges flere sten, end ved en almindelig flise, skaber dette også et større samlet mellemrum i mellem fliserne. Dette mellemrum fyldes oftest med fugesand, og gør at belægningsstenene bedre kan give efter, og distribuere vægten over på flere sten, hvilket gør stenene som samlet enhed endnu mere robust.  Denne robusthed gør, at stenene er velegnet til, at opbevarer genstande med meget høj vægt. Det er også derfor, at belægningssten ofte ses blive brugt i indkørsler, hvor én eller flere bilers vægt, kan være en udfordring for en almindelig 40x40.

Belægningssten typer

Her hos BygMax tilbyder vi fem typer belægningssten, Herregårdssten, Holmegaardsten, Bondesten, Nybrosten og teglsten, sammen med de almindelige havefliser. De fem typer sten minder rigtig meget om hinanden, og der findes ikke nogen klar definition af de fem typer, da det er forskelligt fra producent til producent, hvordan de definerer typerne. Dog har typerne nogen få særpræg, som adskiller dem fra de andre.

Herregårdsstenogså kaldet Holmegaardssten, er blandt de mest populære typer sten i Danmark. En 14x21x7 Herregårdssten / Holmegaarssten, er højst sandsynligvis den sten som folk kommer i tanke om, når de tænker på belægningssten. En Herregårdssten / Holmegaarssten er støbt af beton og er efterfølgende tromlet, for at give belægningsstenens sit rustikke udseende. Når en belægningssten bliver tromlet, bliver mindre stykker af stenen slået af, og danner et visuelt spil i overfladen. En Herregårdssten / Holmegaarssten kan sagtens kombineres med andre sten, for at skabe et mønster i stenene. Herregårdssten / Holmegaarssten ses ofte i kombination med S-formsten, som ikke blot hæver det visuelle udtryk, men også giver hele belægningen en ekstra støtte og stabilitet.

Bondestener ligesom en Herregårdssten / Holmegaarssten, en klassisk belægningssten i Danmark. En Bondesten er støbt af beton og vores IBF Bondesten har fugeknaster, hvilket bidrager til et mere stabilt slutresultat. Bondesten bruges mest til indkørsler, terrasser m.v., men kan også anvendes på større pladser, torve eller lignende. Bondestenen har affaset kanter, hvilket gør at stenens kanter bliver runde og glatte. Dette giver stenen et blødere udtryk, i og med den ikke ser så firkantet og robust ud, som med de firkantet kanter.

Nybrosten er støbt af beton, og har meget tilfælles med en Bondesten. En Nybrosten har nemlig også affaset kanter, ligesom en Bondesten, og bruges ofte til samme formål. Det der adskiller Nybrosten og Bondesten er, at Nybrosten får en prægning af sider og kanter, inden den forlader fabrikken. Denne prægning gør at Nybrostenens overflade får et visuelt spil, som varierer fra sten til sten. Dette giver stenen et naturligt udtryk, og derfor kan Nybrosten også bedre bære naturlige skavanker og kalkudfældninger.

Teglstener en belægningssten støbt i Tegl. Vores Teglsten kommer fra Randers Tegl, som blev grundlagt tilbage i 1911, og har derfor mere erfaring end nogen andre indenfor Teglsten- og klinker. Tegl er fremstillet af ler, som brændes i en ovn ved over 1.000 grader. Denne proces hærder leret, og gør at klinken bliver ligeså modstandsdygtigt, som en konventionel sten / beton belægning. Ved at kontrollere opvarmning, nedkølingen samt lerets blanding, kan man ændre farven på teglstenen til sort, grå, gul og rød. Da Teglsten er fremstillet af ler, er denne type belægningssten 100% naturlig, og hos Randers Tegl er processerne også 100% naturlige. Dette giver dig en belægningssten som er naturligt afvisende for fugt, frost, og slitage. Faktisk så siges det, at Teglsten kun bliver smukkere over tid.

Kombination af belægningssten

En af belægningsstenens mange forcer er, at stenens mindre størrelse, åbner op for en hel verden af kombinationsmuligheder. Her kan der kombineres belægningssten af forskellige former, farver, eller i kombination med almindelige havefliser. Man bliver overrasket over, hvor meget forskel der er på det samlet udtryk, afhængig af hvilket mønster belægningsstenene er blevet lagt i. Alene den vej du vender dit mønster har noget at sige. Derfor er det vigtigt inden du lægger fliser, at du har overvejet hvilket udtryk du ønsker.

Her ser du en klassisk 14x21x7 Herregårdssten, lagt i to forskellige mønstre. Begge mønstre må siges at være klassiske og forholdsvis gængse. Her ses virkelig forskellen på det visuelle udtryk, som forskellige mønstre kan give, på trods af der er brugt samme Herregårdssten.

Som det kan ses på de to billeder ovenover, kan en kombination af belægningssten og almindelige fliser, virkelig også ændre udseende for din belægning. En klassisk kombination er Kopsten sammen med 40x40 fliser, hvor Kopstenen danner ramme for flisen. En anden kombinationsmulighed er hvor både Kopsten og flisen, indgår i et symmetrisk spil, som virkelig giver et helt unikt udseende, som belægningsstenene individuelt ikke ville kunne op nå.

Udover mønstre og kombinationsmuligheder, af forskellige typer belægningssten, så findes der også mulighed for at kombinere flere forskellige farver, eller samme farve med forskellig tone. Her er det din egen udfoldelse og kreativitet, der sætter grænser for hvilke farve kombinationer der findes. Du kan også vælge at købe en belægningssten, hvor stenene er blandet med sten forskellige farver, indenfor samme tone, hhv. gråmix, rådmix og gyldenmix. Her kan du vælge at lægge et mønster, hvor de forskellige farvetoner ligger systematisk i rækker, og skaber deres eget mønster herved. Eller du kan vælge at lægge farverne vilkårligt, og på denne måde skabe naturlig kombination af belægningsstenene. Her skal du dog være opmærksom på, at blande stenene godt sammen, inden du påbegynder din belægning.

Belægningssten vedligeholdelse

Da belægningssten, udover teglsten, er fremstillet af beton, er belægningsstenene allerede meget robuste, og stort set unedbrydelige af naturen. Derfor er der ingen vedligeholdelse for, at bibeholde belægningsstenens robusthed og styrke. Dog kan overfladen på haveflisen over tid, blive medtaget af kalkudfældninger, mos og alger. Det er derfor vigtigt fra start af, at du opbevarer dine belægningssten hensigtsmæssigt. Det vil sige, at du undgår at dine belægningssten får fugt, da kalkudfældninger trives under fugtige forhold. Derfor skal du undgå, at lade din belægningssten stå udenfor i solen efter det har regnet, eller lade fugtigt sand ligge ovenpå belægningsstenene i for lang tid. Det betyder ikke, at dine belægningssten ikke kan tåle regnvand.

For at beskytte dine belægningssten ekstra godt, kan du når stenene er lagt, give alle stene en fliseimprægnering. Imprægneringen beskytter imod alger og fremtidige kalkudfældninger, og holder de kemiske visuelle skavanker væk.

Skulle du på trods af dit hårde arbejde, alligevel få kalkudfældninger eller alger på din belægning, så har vi også løsningen på dette. Vi tilbyder flere typer af havefliserens som kan dybderengør og overfladebehandle dine havefliser. Du skal blot anvende den anbefalet mængde ift. produktinformationen, give et grundig skrub med en børste eller kost, lad produktet arbejde, vaske rensemidlet væk med vand, og så er dine havefliser som da de lige var blevet lagt.

Teglsten kræver lidt, til ingen vedligeholdelse da ler som materiale, naturligt afviser kalkudfældninger, mos og alger. Skulle du alligevel én dag, få lyst til at vaske din teglsten, er det meget vigtigt at du ikke bruger midler med høj pH-værdi, da det kan give misfarvning/skjolder på teglbelægningen