Radiatorskjulere har i mange år været noget, som hørte fortiden til, men den herskabelige stemning, som en radiatorskjuler kan tilføje din stue eller gang, er igen blevet populær. Drømmer du om en dekorativ radiatorskjuler, så får du her en guide til hvordan du bygger din egen.

Gør-det-selv radiatorskjuler

Skal du købe en færdig radiatorskjuler, så er den enten ikke helt tilpasset lige netop din radiator, og skal den specialfremstilles af en snedker, løber prisen hurtigt op i omkring 5000 kr. stykket! Derfor vælger mange at bygge deres egen radiatorskjuler, og det er faktisk ikke så svært. Du vælger selvfølgelig selv, hvor meget der skal gøres ud af træarbejdet: skal der fræses mønstre i træet, skal der profilerede trælister omkring osv.

Den grundlæggende opbygning af en radiatorskjuler laves dog altid på samme måde, og de samme byggematerialer bruges typisk til alle radiatorskjulere, uanset hvordan det endelige design kommer til at se ud. Vi guider dig her til hvordan du griber opgaven med at bygge en radiatorskjuler an.

Sådan bygger du en radiatorskjuler

Er du nervøs for om en radiatorskjuler vil medføre varmetab, fordi varmen fra radiatoren lukkes inde i en kasse? Det behøver du ikke være, for hvis du bygger din radiatorskjuler korrekt, så vil radiatoren stadig fungere som nu. Her er især én ting, som du skal sørge for at tage hensyn til: hvordan en radiator virker.

En moderne radiator fungerer ved hjælp af konvektion, der betyder at varme cirkulerer ved at varm luft stiger op og kold luft falder ned. Når en radiator varmer luften omkring den op, så vil dén luft stige opad, typisk op foran et vindue, hvor den varme luft forhindrer kuldenedfald fra vinduet. Når den varme luft stige op, så skal den erstattes af ny luft, og her trækker radiatoren den kolde luft op fra gulvet nedenunder. Det skaber en konstant cirkulation af luft omkring radiatoren, og det er denne cirkulation, som det er vigtigt ikke at brydes, når man bygger en radiatorskjuler. Derfor skal der være en åben luftspalte foroven og forneden i fronten af skjuleren. Lav den mindst 3-5 cm, men du kan også være lave åbningen, så den er samme højde som afstanden mellem radiatoren og gulvet/vindueskarmen.

Her er en vejledning til hvordan du selv kan bygge en radiatorskjuler. Hvordan detaljerne udføres handler ofte om hvordan radiator, vindueskarm osv. ser ud i din stue eller gang, så guider her er blot hvordan ud gør i grove træk. 

  • Byg en ramme omkring radiatoren under vindueskarmen i eksempelvis 21x43 mm fyrretræslister og beklæd eksempelvis siderne af radiatorskjuleren med MDF-plader. Du kan eventuel bruge en overfræser til at fræse lodrette fordybninger i siderne eller lignende, hvis du vil have en mere dekoreret radiatorskjuler. Du kan vælge at male rammen og siderne inden du skriver den sammen eller vente til efter monteringen, hvor det dog kræver lidt afdækning af gulv og vægge omkring radiatorskjuleren.
  • Lav ramme ud af samme type fyrretræslister eller nogle, som er lidt kraftigere. Det bliver rammen, som stålpladen skal sidde på bagsiden af, og som efterfølgende kan monteres på rammen/siderne under vindueskarmen. Rammen må gerne gå ud til siderne af radiatorskjuleren (som du har lavet i MDF), men må ikke gå helt til gulvet eller op under vindueskarmen.
  • Rammen og stålplade males inden montering. Start med at rense stålpladen med rensebenzin. Stålpladerne er påført et tyndt lag olie, der skal forhindre rust, men som også vil forhindre, at malingen sidder ordentligt fast, hvis det ikke fjernes. Grund stålpladen og mal den med en maling i den farve, du ønsker.
  • Montér til sidst rammen med den perforerede stålplade foran på radiatoren, for eksempel ved at skrue den fast med indfarvede skruer eller lave beslag på indvendig side af radiatorskjuleren sidepaneler og på bagsiden af rammen med pladen i.

Hvor meget du vil gøre ud af snedkerarbejdet, er op til dig selv. Du kan vælge at lave et simpelt design uden særlig mange snedkermæssige detaljer, eller kaste du ud i at fræse kanter og monterede profilerede lister omkring bunden og stålpladen i radiatorskjuleren. Du kan finde inspiration til din radiatorskjuler ved at søge efter ”radiatorskjuler” på nettet eller Instagram.

Byg din Radiatorskjuler med BygMax

Her på BygMax finder du et stort udvalg af perforerede stålplader til at bygge en radiatorskjuler med, men derudover også MDF-plader, maling og alt hvad du ellers skal bruge til din gør-det-selv radiatorskjuler.

Se vores store udvalg af billige perforerede stålplader her