Der er intet bedre end at kunne nyde solskinstimerne på en træterrasse, når vejret tillader det. Hvis du ikke er bange for et godt gør-det-selv projekt, kan du med lidt tålmodighed og troen på egne evner byg træterrassen selv. Men hvordan kan man byg en træterrasse? Og hvilke terrassebrædder skal du bruge? Læs her, hvordan du selv kan byg træterrasse trin for trin, og hvad du skal være opmærksom på, når man vil byg en terrasse af træ. 

 

Lav din egen træterrasse - hvad skal man overveje, inden man skal byg terrasse?

Når du skal byg træterrasse selv, skal du bestemme dig for, hvilken træsort du vil bruge til din byg selv terrasse. Du kan vælge mellem forskellige træsorter, som har hver deres egenskaber, når du skal byg træterrasse. Her bør du overveje vedligeholdelse, holdbarhed og udseende, når du skal vælge den træsort, som du skal byg en terrasse af træ. Hvis du vil byg en træterrasse, der kan holde i mange år, kan du med fordel gå efter hårdttræ. Hårdttræ er en holdbar, stærk træsort, der grundet deres høje, naturlige indhold af olie er modstandsdygtige over for råd og svamp, hvilket gør dem velegnet til at byg træterrasse med. Læs dette indlæg om de forskellige træsorter i hårdttræ, hvis du ønsker mere information. Hvis du derimod ønsker at byg en terrasse, der er billigere, kan du vælge en blødere træsort såsom trykimprægneret- eller komposit terrassebrædder. Komposit terrassebrædder er særlig velegnet, hvis du ønsker minimal vedligeholdelse, da de består af en blanding af træ (oftest bambus) og plast, og de skal derfor blot vaskes efter behov. Få et overblik over hele udvalget af træsorter til at byg træterrasse med og læs om deres fordele og ulemper her. 

Byg en træterrasse - sådan gør du

Denne guide er blot ét eksempel på, hvordan man kan byg træterrasse og tager udgangspunkt i, hvordan man kan byg træterrasse på fliser, hvor konstruktion består af trykimprægneret træ. Du kan derfor også byg terrasse med en anden fremgangsmåde såsom at byg træterrasse på stolper.

Du skal bruge følgende til at byg terrasse: 


OBS: Uanset hvilken træsort terrassebrædderne består af, vil de altid have slået sig lidt - uanset pris. Når man skal byg træterrasse, skal man derfor ikke være bange for at tvinge, skubbe og presse træet på plads. 

Forberedelse til at byg terrasse

 1. Sørg for at underlaget er stabilt og plant, så konstruktionen og terrassen bliver stabil, når du skal byg træterrasse.

 2. Mål byg selv træterrassen op og markér den med snor og pinde, så får du en god idé om størrelsen på terrassen. 

 3. Mål træterrassens højde. Højden skal være lavere end døren, der leder ud til terrassen. Markér højden og tegn den op langs muren ved at bruge et vaterpas. 

 4. Afstanden mellem strøerne skal bør højeste være 60 cm fra center til center, men dette kommer an på træbræddernes tykkelse og styrke. For at optimal stabilitet og holdbarhed bør man bruge strøer i hårdttræ som konstruktion til træterrassen.

 5. Markér strøernes midte på soklen, der hvor de skal monteres. 

 6. Montér lægtesko på husets sokkel, så midten på soklen er midten på lægteskoen. Hvis højden på lægteskoen ikke passer med højden på strøerne, kan du bruge en pladsklods i lægteskoens bund.

 7. Montér lægteskoen ved at forbore ved markeringen. Forsegl eventuelt hullerne med lidt silikone for at undgå at vand trækker ind. Skrue lægteskoen fast med betonskruer efterfølgende. 

 8. Montér alle lægtesko på soklen.

Montering af strøer og terrassens yderst rem

 1. Næste step når man skal byg terrasse er at skære strøerne i den længde, som træterrassen skal være.

 2. Brug betonfliser som dit fundament og opklods strøerne på plastikklodser, så brædderne er i vater og fri af betonflisen, da flisen godt kan trække lidt vand.
   

 3. Sørg for at alle strøerne er lodrette og i vater. Brug tværstykker for at opnå den rette afstand mellem strøerne ude i enden samt til at gøre strøerne lodrette, hvis de har slået sig lidt. Montér tværstykkerne med skruer, når den rette afstand er opnået. 

Montering af ydre ramme

 1. Udover fliserne består fundamentet også af stolpesko støbt i jorden i hvert hjørne samt i midten, som den yderste rem skal hvile på. 

 2. Montér den ydre rem med skruer, så den er i samme højde som strøerne og i vater. 

 3. Montér stolpeskoene på den ydre rem.   

 4. Grav hullerne som stolpeskoen skal støbes i. Tjek anvisningen på stolpebetonen for at finden den rette dybe til stolpeskoene.

 5. Bland stolpebetonen ved at følge anvisningen på pakken og hæld det ned i hullerne. Der skal cirka være et par centimeters luft til jordoverfladen.  

Understøtning af strøer på regler

 1. Opklods strøer med træklodser/reglar.

 2. Montér tagpap under træklodsen for at undgå, at vand/fugt fra betonstenene trænger op i træet.

 3. Er det højdeforskel på strøerne, løft de strøer, der er for lave. 

 4. Montér klodserne med skruer og skær dem til - skær dem skævt, så vand kan løbe fra.

 5. Montér en ukrudtsdug over det hele også på betonfliser. Hvis man har valgt trykimprægneret træ til strøerne, er det nu, at man skal montere tagpappen fast på strøernes vandrette flade med en klips.

 6. Montér også tagpap ovenpå strøerne for at beskytte det trykimprægneret træ. Du sikrer derved, at strøerne har en længere holdbarhed.

Byg terrassen - lægning og fastgørelse af terrassebrædder

 1. Start med at montere dækbrættet, før du skal byg træterrassen helt færdig med brædderne. 

 2. Lad det sidste bræt gå 1 cm ud over dækbrættet for at få et flot finish på din byg selv terrasse. 

 3. Beregn derfor hvor mange terrassebrædder og hvor stort mellemrummet mellem dine terrassebrædder skal være, så det sidste brættet går 1 cm ud over.

 4. Sørg for at holde målene ved måle, hvor meget 5 brædder skal dække ved lægning. Læg derefter hvert 5. bræt, da man derved sikrer, at man holder målene, som du beregnede i step 25.  

 5. Byg træterrasse færdig ved at montere de resterende brædder på langs i forbandt med marvsiden opad (årringene vender som en glad mund). 

 6. Husk at bruge afstandsklodser i samme tykkelse overalt på terrassen, så du får den samme afstand mellem alle terrassebrædder, når du skal byyg træterrassen helt færdig. 

Obs: Sørg for at skruerne enten flugter med træbrædderne, når du skal byg terrasse, da der ellers vil opstå et hulrum, hvor vand kan ligge, eller nedsænk dine skruer og afslut med træpropper. Hvis man bruger træpropper til at dække skruehullerne på din byg selv terrasse, så det er muligt at slibe hele terrassen ned og give det en ny omgang olie, hvis den trænger til at blive frisket op efter mange år. 

Afslutning på byg selv terrasse

 1. Næste step når man skal byg terrasse er at bruge en dyksav eller rundsav til at skære kanterne rene. 

 2. Sørg for at have en skinne, du kan lægge saven på, da du dermed sikrer, at kanterne bliver helt lige. 

 3. Når man er færdig med at byg terrasse, er det en god idé at oliere hele terrassen inden brug, hvis brædderne trænger. 

I videoen nedenfor kan du se, hvordan du skal byg træterrasse:

Byg træterrasse med skjult montage

Du kan også bruge Camo monteringsværktøj, som er et brugervenligt fastgørelsesværktøj, til at byg træterrasse. De specielle skruer placeres i værktøjets kammer og skrues ind i siden på terrassebrædderne med en almindelige skruemaskine, hvilket giver en hel ubrudt, fin, barfodsvenlig overflade. Dette værktøj kan derfor kun bruges sammen med de originale specielle, rustfrie skruer fra Camo. 

Ellers kan du byg træterrasse med Dolle i-Clips system. Systemet består af en alu-skinne, hvor den valgte træbeklædning fra Dolle klikkes på. Du sikrer derfor, at der den rigtige afstand mellem brædderne samt en skruefri overflade, hvilket gør det nemmere at byg terrassen. Dette system er særlig velegnet, hvis man ønsker en lav byg selv hævet terrasse, ellers kan skinnerne løftes op til 27 cm fra underlaget med justerfoden. Justerfoden kan også bruges, hvis der er niveauforskelle. 

Hvad koster det at bygge en træterrasse?

Det er forskelligt, hvor meget en det koster at byg træterrasse, da det går an på den ønskede størrelse på træterrassen og valg af træ til at byg terrasse med. Dog kan man overordnet sige, at der en sammenhæng mellem pris og kvalitet, hvilket betyder, at hårde træsorter generelt koster mere end de blødere træsorter, da det har en længere holdbarhed. 

Det er derfor ikke muligt at give en nøjagtig pris på, hvad det koster at byg træterrasse, da mange forskellige faktorer påvirker den endelige pris. Alt fra priserne på materialer, størrelsen på terrassen, placeringen og om du bygger selv, eller om du får professionelle til at byg træterrassen. Orientér dig derfor i byggemarkedet om prisen på de forskellige materialer og sammenlign. Sammenhold den billigste pris med,  hvad en professionel vil tage for at byg træterrassen.

Når man er færdig med at byg terrasse - hvordan vedligeholder man sin DIY terrasse?

Det anbefales, at man regelmæssigt vedligeholder sin træterrasse - særligt de nordiske træsorter, da de indeholder mindre olie end de eksotiske træsorter. For at give din træterrasse de bedst mulige forudsætninger for at holde sig pæn i mange år, bør man behandle træterrassen med olie minimum én gang om året. For yderlig information, kan du i dette indlæg læse mere om, hvordan du bedst mulig vedligeholder en træterrasse step-by-step. 

 

Vi håber, at denne guide kunne hjælpe dig med at byg træterrasse selv. God arbejdslyst!