Rustikke plankeborde har vundet indpas i mange danske hjem i de seneste år. Så hvis du går og drømmer om et smukt, egetræs plankebord eller ønsker et unikt udtryk, hvor naturen bliver trukket med ind i boligen, er der grund til at læse med her. Lav dit eget plankebord med denne guide, hvor det gennemgås step-by-step, hvordan man nemt og enkelt kan lave sit eget DIY plankebord, så det passer perfekt ind i netop dit hjem.

Egeplankebord

Lav dit eget planke spisebord - sådan gør du

Denne guide tager udgangspunkt i et egetræs plankebord med en længde på 190 centimeter. Vi brugt egeplanker fra Frøslev, da de et stærk, solidt materiale, som gør dem ideelle til et plankebord. Plankerne er høvlet og pudset, og de har en ret/lige kant og en uskåret kant.  Dog er der mange muligheder, hvad angår træsort og udseende, hvor fremgangsmåden generelt er den samme. Vælg derfor netop den træsort, bredde og længde, som du ønsker. Du kan eventuelt også anvende egeplankerne til en flot bænk, planke sofabord eller hylder – kun fantasien sætter grænser.


Du skal bruge følgende materialer: 

  • Planker til bord 
  • Bordben
  • Samlestykker
  • Sav
  • Bore- og skruemaskine 
  • Træbor
  • Afstandsklodser
  • Beslag og skruer 
  • Målebånd og blyant 
  • Eventuelt bordpladeolie til behandling af bordet – se udvalget af bordpladeolie her.

Alle materialerne til DIY plankebord kan du finde her på BygMax.


  1. Find alle materialer og værktøj frem, før du påbegynder dit planke spisebord. 
  2. Læg pladerne ned og find den ønskede afstand mellem plankerne ved hjælp af afstandsklodserne. Hvis du vil behandle dit egetræs plankebord med olie, så behandl plankernes inderste side nu, da det ikke er nemt, når bordet er samlet. 
  3. Sav 3 samlestykker så de passer til plankernes bredde. Derefter saves enderne af i 45˚, så de ikke er så iøjnefaldende, når man ser planke spisebordet. 
  4. Samlestykkerne placeres på den side, som skal være undersiden af plankebordet og fordeles, så bordet kan stå stabilt. 
  5. Placér vinkelbeslagene og marker med en blyant, hvor hullerne skal bores. Bor derefter for med et træbor på cirka 3 mm. 
  6. Skrue det hele sammen. 
  7. Montér bordbenene med et mellemrum på cirka 120 centimeter – find selv en passende afstand afhængig af bredden og længden på dit egetræs plankebord. 
  8. Behandl overfladen på dit hjemmelavet plankebord med den ønskede olie, som kommer i mange forskellige nuancer, eller sæbe. Du kan også vælge ikke at behandle plankerne og lade egetræet fremstå naturligt med en sæbebehandlet overflade.

Du kan også vælge at lave et planke sofabord, som passer til dit nye DIY plankebord. Fremgangsmetoden fra guiden er stort set det samme, dog skal bordbenene selvfølgelig være mindre. 

hall_j
egeplanker2_1_

Overfladebehandling af planke spisebord

Du kan vælge mellem mange forskellige typer og nuancer af overfladebehandling til dit egetræs plankebord: lakering, bordpladeolie eller bejdse. Inden påføring skal plankebordet været rent og tørt. Produktet kan, afhængig af typen, påføres med enten en pensel, klud, svamp eller rulle i et jævnt lag i træets længderetning. Hvis du vælger at overfladebehandle dit hjemmelavet plankebord med olie, så skal træet mættes med olien. Når olien er trængt ind, tør bordet efter med en bomuldsklud, så overskudsolien fjernes og ikke laver hinder.

Vi håber, at guiden kan hjælpe dig i forbindelse med dit hjemmelavet plankebord – send gerne dine erfaringer eller billeder af dit færdige resultat vores vej. God arbejdslyst!