For gør-det-selv folk er vinteren lig med indendørs arbejde, og her er ofte masser af projekter at tage fat på, som man ikke er nået i løbet af sommeren. Mange projekter indebærer arbejde med el i et eller andet omfang – men hvilket el-arbejde må du selv udføre og hvad kræver en autoriseret elektriker?

El-arbejde: hvad må man selv lave?

Når der skal laves en skillevæg i gips, opsættes nye lofter og udføres lignende arbejde indendørs, så indebærer det ofte, at der skal udføres arbejde på husets elinstallationer. En stor del af arbejdet med husets elinstallationer skal dog foretages af en autoriseret elektriker. Ulovligt udført el-arbejde på huset kan have store konsekvenser, da forsikringen typisk ikke dækker, hvis der skulle opstå en brand i en ulovligt udførte elinstallationer.

BygMax guider dig her til hvad for noget arbejde med el, som du selv må udføre, og hvad der kræver en autoriseret el-installatør.

Skifte afbryder

Du må gerne selv skifte husets afbrydere, hvis du eksempelvis gerne vil installere en kontakt med lysdæmper eller hvis de gamle grå afbrydere skal skiftes til nye, hvide afbrydere.

Du må dog ikke montere nye afbrydere, hvor der ikke tidligere har været en afbryder eller ændre grundlæggende ved installationen.

el1

Trække synlige ledninger

Du må gerne trække synlige ledninger, for eksempel fra et lampeudtag i loftet og hen til det sted, hvor lampen skal hænge eller trække en ledning langs fodpanelerne til en gulvvlampe eller lignende.

Du må derimod ikke trække kabler bag vægge og lofter, eller trække kabler til nye installationer.

Montere lamper og indbygningsspots

Du må gerne montere lamper i eksisterende lampeudtag, og du må også gerne korte ledningen til lampen af og udskifte fatningen. Du må også gerne selv montere lavvolts LED og halogenspots (12V), så længe transformer, lamper og ledninger er købt sammen og monteres efter anvisningen uden eksempelvis at de tilhørende ledninger forlænges med andre ledninger. Transformeren skal desuden sidde synligt.

Indbygningsspots der kører på 230V og sæt med spots, ledninger og transformer der er købt separat, skal derimod tilsluttes af en autoriseret elektriker.

Tilslutte hvidevarer

Du må gerne selv tilslutte hvidevarer som køleskab, ovn, emhætte, opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler, hvis hvidevarerne har en stikprop, der kan sættes i en stikkontakt.

Har hvidevarerne ikke en stikprop, skal de tilsluttes af en elektriker. Tommelfingerreglen er, at hvis du kan tilslutte hvidevarerne uden brug af værktøj, så må du gerne udføre det selv.

el2

Skifte ventilator på badeværelse

Du må gerne selv skifte en ventilator på badeværelset eller i kælderen, hvis den har en stikprop, som kan tilsluttes en stikkontakt.

Det er dog de færreste ventilatorer, som tilsluttes med en stikprop, og derfor kræves der typisk en autoriseret el-installatør til arbejdet med at skifte ventilatoren på badeværelset eller i kælderen.

Udendørs afbrydere og stikkontakter

Udendørs el er udsat for mere fugt og kulde end indendørs installationer, og derfor må du ikke selv montere eller udskifte udendørs afbrydere.

Sikkerhed under el-arbejde

Når du arbejder med el, er sikkerheden vigtig. Både at arbejdet udfører sikkert og forsvarligt, så du ikke risikerer elinstallationer, der giver stød eller kan forårsage brand. Men også din egen sikkerhed under arbejdet.

Sørg for strømmen til det sted du arbejder er slukket i måler- eller gruppetavlen. Undgå at andre tænder for strømmen, mens du arbejder, ved at fjerne sikringen til den pågældende gruppe under arbejdet.

Brug isolerede skruetrækkere, der er beregnet til el-arbejde og kan tåle stød på op til 1000V.

Er du i tvivl om hvordan du tilslutter en afbryder eller udfører andet el-arbejde, bør du få en autoriseret elektriker til at udføre arbejdet. Det er sikrest - både for dig og dit hus.

God arbejdslyst