Facadeisolering – Hvilke huse kan bruge det?

Hvis varmen siver ud af boligen og du sidder tilbage med kolde øer og tæer, så findes der mange isoleringsløsninger, der kan rette op på problemet. Desværre er dette bare ikke altid tilfældet for boliger fra før oliekrisen i midten af 1970’erne, hvor man ikke fokuserede på at spare på hverken energien eller varmen. Til disse ældre boliger er facadeisolering særligt egnet.

I disse huse, der måske særligt har brug for en renovering med henblik på isolering, er hulmuren sjældent bred nok til, at man kan komme tilstrækkeligt med isoleringsmateriale ind. Derfor egner facadeisolering sig specielt til huse fra 1960’erne og 1970’erne. Huse i denne årrække har for det meste også enkle facader uden gesimser eller andre dekorative opsætninger, hvilket gør facadeisolering betydeligt nemmere at opføre, samtidigt med at det ikke vil ændre for meget ved husets oprindelige byggestil.

Hvad er facadeisolering?

Kort fortalt så er facadeisolering simpelthen bare isolering batts monteret på facaden af din bolig.

Som tidligere nævnt er det særligt praktisk med facadeisolering, hvis hulmuren ikke er bred nok til en hulmursisolering. Derudover der mange andre fordele ved at facadeisolere i stedet for at isolere med batts indenfor. Facadeisolering tager nemlig ikke værdifuld rumplads, man slipper for at flytte på elinstallationer, kontakter og radiatorer, og så undgår man kuldebroer, som er et ”hul” i isoleringsløsningen, hvor kulden siver ind.

Når du isolerer ydermurene med en udvendig isoleringsløsning, vil det også hjælpe med at dække eventuelle skader som revner i murstenene eller defekte fuger. Vær opmærksom på, at hvis du renoverer din bolig, så er det et krav fra Bygningsreglementet, at du forbedrer energikvaliteten, hvilket en facadeisolering stort set altid vil medføre, eftersom udvendig isolering faktisk er omkring 30% mere energieffektiv end almindelig indendørs isolering. Almindelige isoleringsløsninger kan nemlig være begrænsede af skillevægge og gulve, hvilket facadeisoleringen ikke er.

Facadeisolering er kort og godt en praktisk måde at spare penge på varmeregningen med meget få ulemper. Blandt disse kan man måske nævne, at der kan forekomme problemer med udhænget af taget, som kan blive for kort, eftersom væggene jo bliver tykkere. Når man dækker boligen med en facadeisolering kan det også give problemer med gesimser og andre dekorative opsætninger, men ligeledes kan det også åbne op for nye visuelle udtryk til facaden, så du kan give din bolig et helt nyt og opdateret design.

Isolering af facade – Hvordan laver jeg en facadeisolering?

Når vi taler om at isolere en udvendig facade er der tre måder, det kan gøres på:

  • Indvendig facadeisolering
  • Udvendig facadeisolering
  • Hulmursisolering

Indvendig isolering indebærer, at husets indervægge bliver ekstra isoleret, og ved hulmursisolering fylder man hulmuren med fx stenuld, glasuld eller flamingo.

Ved udvendig facadeisolering beklædes husets facade med isoleringsmåtter, armeringsnet og puds, hvilket ikke kun giver en pæn besparelse på varmeregningen, men også medfører en fin visuel opfriskning til facaden, som får huset til at se helt nyt ud. Som tidligere nævnt er facadeisolering særligt brugt ved ældre huse, men facadeisoleringsløsninger kan altså lige så vel anvendes ved nyere huse, såvel som gamle.

Hvis du nu sidder og allerede har besluttet dig for at gøre brug af en facadeisolering for at spare på varmen, har vi et udvalg af forskellige facadeisoleringsprodukter, vi kan anbefale. Heriblandt kan nævnes Skalflex facadeisolering.

Skalflex facadeisolering

Skalflex facadeisolering er et samlet system, som består af pudsbærende isoleringsplader, der skrues fast uden på den gamle facade med særlige dybler. Systemet kan bruges på alle mineralske underlag som mursten, beton, gasbeton og lignende materialer, så længe de er stabile og egnede til at fastgøre facadeisoleringen.

På vægge af mursten og andre hårde facader bores der for med et 8 millimeter bor til beton/sten, mens facadeisoleringen kan skrues fast direkte på træfacader, uden at der bores for. Facaden skal dog være stabil og skruefast, for at være egnet til montering af facadeisoleringen.

Efter montering af facadeisoleringen, opsættes tynde armeringsnet og hjørneprofiler i et lag af Skalflex Skaltherm grundpuds. Armeringsnet og hjørneprofiler skal fastgøres, så det ligger i den yderste tredjedel af pudslaget, men skal være helt dækket af grundpudsen. Samlingerne mellem forskellige stykker armeringsnet og hjørneprofiler skal overlappe med mindst 5 centimeter.

Efter at grundpudsen har tørret i to-tre dage - afhængig af temperaturer og luftfugtighed - pudses facaden til sidst med Skalcem S2000 eller Skalcem 3000, som trækkes på med et stålbræt og trækkes sammen med en svamp. Resultatet vil dermed ligne en pudset facade, men du kan også vælge at give facadeisoleringen et mere særpræget udseende ved at afslutte med en strukturpuds eller lave et murstensmønster som det afsluttende lag.

Facaden kan efterfølgende males med en cementbaseret murmaling, som eksempelvis Skalflex Skalcem 100 eller lignende.

Alfix Duratherm facadesystem

Alfix Duratherm facadesystem er en nem pakkeløsning, hvor hver pakke svarer til alle materialerne, der skal til for at montere en kvadratmeter facadeisolering. Én pakke indeholder Isover facadekoncept isolering, armeringsnet, puds og andet tilbehør som startvinkler, bundlister, dybler, hjørnelister og ophængsplugs.  

ISOVER Facadekoncept pladerne kan monteres på mange typer hårde facader fx mursten, letbeton eller beton med Alfix Durapuds 830 facadeklæber. Før facadeisoleringen monteres, skal overfladen være stabil, tør og rengjort for løstsiddende eller kridtende maling, støv, løse mørtelrester, fedt, salte, begroninger og andet snavs. Stærkt sugende underlag primes med Alfix PlaneMixPrimer fortyndet 1:6 med rent vand.

Facadeisoleringen påføres herefter Alfix DuraPuds 810, og Alfix armeringsnet og hjørneprofiler lægges i den våde grundpuds med overlap på 10 cm ved samlinger. Efter grundpudsen med armering er tør (1-2 dage), påføres endnu et lag Alfix DuraPuds på 2-3 mm. Efter dette lag er tørt afsluttes med Alfix DuraPuds 804, der er en tyndpuds, som fås i både grå og hvid, og som efterfølgende kan males med cementbaserede murmalinger.

lfix_duratherm_1

Udover Skalflex facadeisolering har vi også oprettet facadeisoleringsprodukter fra Jackon, Sundolitt og Alfix. Ved forespørgsler kan vi også anskaffe Rockwool facadeisolering, hvilket kan gøres igennem vores prisforespørgselsformular, som du finder lige her.  

En anden måde, hvorpå man kan opføre facadeisolering, udover ved at opsætte isoleringsmåtterne direkte på ydermuren, er ved at bygge et træskelet på ydervæggen, som man så fylder ud med isolering batts. Den type facadeisolering du skal vælge, afhænger meget af dit hus, og hvor effektiv en facadeisolering du har brug for.

Facaderenovering priser - Bestil alt til facadeisoleringen her!

Arbejdet med facadeisolering er meget ens, uanset om du vælger Sundolitt, Jackon, Alfix eller Skalflex. Mange vælger dog den enkelte løsning til deres facadeisolering, som Alfix facadeisolering tilbyder i form af deres allerede samlede pakke. Ønsker man derimod at gå lidt grundigere til værks med facadeisoleringen, så kan man med fordel vælge fx Skalflex systemet eller et af de andre populære facadeisoleringsprodukter. Her skal man dog selv sammensætte materialerne og udregne mængderne.

Hvad alle facadeisoleringerne har til fælles er at de vil give dig en rigtig god besparelse på varmeregningen, og uanset hvilken du vælger, så får du en god pris her på BygMax.dk.