Fugtige kældre og opstigende grundfugt er velkendte problemer for mange husejere. Tiltagende klimaforandringer med øgede nedbørsmængder vil kun gøre problemerne større. BygMax guider dig i denne uges blog til hvordan du sikrer dit hus mod fugtskader.

Fugtsikring af murværk og kælder

Det har været et vådt efterår og en våd vinter. Nedbørsmængden på 905,2 mm i 2019 var tæt på at slå den hidtidige rekord for mest regnfulde år, som var i 1999, hvor der faldt 905,5 mm regn.

De store mængder regn er noget vi som husejere skal vænne os til, for i takt med klimaforandringerne stiger temperaturen og store mængder regn bliver et mere hyppigt forekommende. Derfor er det vigtigt at sikre dit hus mod fugtskader.

Sådan undgår du fugtskader

Uanset om fugten kommer indefra eller udefra, så har den en ødelæggende virkning på byggematerialer og indeklima. Sammen med salte er fugt årsagen til langt de fleste skader på bygningsmaterialer: Puds og mørtel taber styrke, så maling og tapet mister vedhæftning, træ rådner, metal ruster og tagsten eroderer. Fugtige miljøer skaber optimale vækstbetingelser for skimmel og andre skadelige svampe, derfor ses forringet indeklima og tab af isoleringsevne ofte som en direkte konsekvens af en fugtskade.

Udvendig fugtsikring af kælder – den grundige løsning

Hvor det er muligt, vil det altid anbefales at fugtsikre udefra. Det giver det den optimale fugtsikring og det bedste indeklima, fordi der helt bliver lukket af for udefrakommende fugt. Det er et stort arbejde at grave sokkel og kælder fri, og det vil være naturligt at benytte lejligheden til at lægge et ekstra lag EPS isolering udvendig på kælder og sokkel. Det kan også være en god idé at lægge et omfangsdræn ned i samme omgang, så vandet let transporteres helt væk fra huset.

Der er altid en risiko for sætning og sammenstyrtning forbundet med at grave fri omkring en bygnings fundament. For at minimere denne risiko anbefales det at dele arbejdet op i sektioner, således at der udgraves og fugtsikres og isoleres på en mindre del af bygningen ad gangen. Når arbejdet i en sektion er fuldført, fyldes jorden på igen, inden næste sektion udgraves. Få eventuelt hjælp af en bygningssagkyndig til at vurdere sektionernes størrelse, da både bygningskonstruktion og terrænforhold spiller ind. Vær meget opmærksom på nye sætningsrevner, som er indikation på svigtende understøtning af fundamentet.

02_MaxUnder

Hele soklen (også den del, som er over terræn) og hele kældermuren påføres et lag Skalflex Saltbinder med kost eller rulle. Dette forhindrer nye saltudblomstringer, indtil den nye overfladebehandling er hærdet. Grunderens tørretid er 3-4 timer. Skal pudses inden 1-2 døgn. Eventuelle rørgennemføringer tætnes med Skalflex Rørmanchetter. Disse monteres med Skalflex Sokkeltæt.

Tætningsmembranen skæres i den ønskede banelængde og rulles sammen igen. Det anbefales, at du bruger en meget skarp kniv til at skære. Kniven bør fugtes af og til, så den ikke klæber fast. Start med at opsætte membranen øverst ved terrænniveau og arbejd nedad. De udskårne baner rulles ud til en længde af 50-100 cm, og beskyttelsespapiret fjernes i en længde af 30-50 cm.

Ved overkanten af soklen monteres vandnæse som en vejrbestandig beskyttelse af isoleringsmaterialets overkant. Vandnæsen kan med fordel fræses ind i fugen, men skal uanset måden det sættes fast på, fuges med egnet fleksibel fugemasse. Herved undgås at fugt trænger ned bag isolering og fugtsikring.

Skalflex Sokkeltæt påføres isoleringspladerne med tandspartel i et fuldt dækkende lag, og trykkes ind mod underlaget. Fra 15-40 cm under terræn og nedefter er det tilstrækkeligt at punktlime EPS isoleringspladerne med Skalflex Sokkeltæt. Sørg for at støde pladerne helt sammen, og sørg for at skubbe EPS pladerne helt op under vandnæsen.

Fugtsikring

Indvendig fugtsikring af kælder

Det er mest optimalt at fugtsikre på den udvendige side, så hele murkonstruktionen holdes tør. I erkendelse af, at det ikke altid er muligt, har vi derfor også udviklet kvalitetsløsninger til fugtsikring af den indvendige side af kældervæggen.

Til indvendige vægge af tegl eller beton med lettere fugtproblemer uden vandtryk, kan Skalflex Multipuds Vandtæt anvendes. Det er en finkornet, vandafvisende puds, som yder en let fugtsikring på indvendige vægge. Hvis der er tendens til kondensproblemer i rummet, anbefales det at afslutte med et lag Skalflex Letpuds – en kondensabsorberende puds. Pudsen kan efterfølgende males med den diffusionsåbne maling, Skalcem 100, hvis der ønskes en anden vægfarve. Hvis der ikke er kondensproblemer kan den pudsede væg stå ubehandlet, eller den kan males med Skalcem 100 eller vandskures med indfarvet Skalcem S2000/CF2000. Velegnet til pudsning af sålbænke og andre udsatte flader udendørs. Egnet underlag Mineralsk: Mursten, cementbaseret puds, vandskuring, Lecablokke, gasbeton og beton.

Til udbedring af moderate til svære fugtproblemer med op til 6 bar vandsøjletryk, kan du bruge Skalflex Multitæt, der er en indendørs, 2-komponent, vandspærrende puds på cementbasis, som både modstår højt vandsøjletryk og negativt vandtryk. Skalflex Multitæt påføres i to lag med pensel. Første lag påføres med lodrette strøg, og andet lag påføres med vandrette strøg. Denne arbejdsgang sikrer 100% tætning. Overfladen på Skalflex Multitæt er ikke slidstærk, og derfor skal den efterbehandles med én af Skalflex’ pudse- og filtsemørtler.

Efter fuld hærdning (omkring 28 døgn) kan soklen males over terræn med Skalflex Sokkelmaling, som er diffusionsåben og vandafvisende. Skalflex Sokkelmaling påføres med pensel eller malerrulle. Husk at grunde med Skalflex Multigrunder først.

fugtsikring2

Fugtsikring af opstigende fugt i sokkel

Opstigende grundfugt er en af de mest udbredte fugtskader, som skyldes at fugt fra undergrunden kan trænge uhindret op gennem soklen, og via kapillarstrukturen trænge op i bygningens murværk. Denne fugtvandring bremses ved at lægge et kapillarbrydende lag mellem sokkel og murværk, der standser fugtens vandring.

Skalflex Sokkelstop er en kapillarbrydende creme, der sprøjtes ind i vandrette borehuller langs sokkel, gulv eller terræn (afhængig af konstruktion). Herfra fordeler produktet sig med fugten inde i muren, og danner en permanent, kemisk fugtmembran der, hvor fugten forekommer. Produktet er højkoncentreret og silan/siloxane-baseret. Dette er en enkel og effektiv løsning, der sikrer permanent vandspærring, også ved murværk med et meget højt fugtindhold. Den enkle udlægning medfører et lille sikringsområde og et lavt materialeforbrug. Borehullerne skal ikke efterfyldes, kun forsegles. Der kan efterfyldes, hvis det skønnes nødvendigt. Dette betyder, at arbejdet kan udføres på én dag.

fugtsikring3

Skalflex Sokkelstop kan anvendes i alle typer sugende og mineralske byggematerialer som beton, kalkholdige sandsten, teglsten, porebeton, letklinkerbeton og diverse mørtler.

Du finder et stort udvalg af Skalflex produkter til fugtsikring, efterisolering og vandskuring her på BygMax.