Det er let at blive forvirret, når man skal vælge terrassebrædder. Hvad er komposit? Hvordan skal jatoba træ behandles? Og hvordan monterer man terrassebrædderne? Der er nemlig rigtig mange træsorter at vælge imellem, når du skal bygge en terrasse i træ. Derfor har vi samlet alt du skal vide om terrassebrædder i en overskuelig guide.

Typer af terrassebrædder

Foråret er lige hjørnet, og det samme er en masse hyggelige stunder i din have og på din terrasse. Derfor vælger mange også at gå i gang med at lægge nye terrassebrædder i det tidlige forår – så er terrassen klar, når de varmere temperaturer endelig sætter ind.

Terrassebrædder i blødt træ

Bygger du på budget,. og lægger du vægt på terrassebrædder til en lav pris, så er de blødere træsorter det rigtige sted at starte. En af fordelene er nemlig, at disse terrassebrædder er billige. En anden fordel er, at det bløde træ er nemt at forarbejde, og slider mindre end hårdt træ på saven og andet værktøj.

Ulempen ved terrassebrædder i blødt træ er holdbarheden, som du dog kan forlænge ved at behandle terrassebrædderne med olie, træbeskyttelse eller maling med jævne mellemrum, eller ved at du vælger trykimprægneret terrassebrædder, som også kan males i en ønsket farve.

Trykimprægneret terrassebrædder

Fordelene ved trykimprægnerede terrassebrædder er mange. En af fordelene er prisen. Trykimprægnerede terrassebrædder er en billig men god løsning.  Terrassebrædderne bør som minimum behandles med egnet træbeskyttelse mindst hvert andet år. Behandles brædderne rigtigt får man en terrasse man kan få glæde af i mange år fremover, men selv hvis træet ikke behandles, kan det holde 15-25 år.

Et alternativ til de grønlige trykimprægnerede terrassebrædder er brunimprægnerede terrassebrædder, der har den samme holdbarhed, som almindelig trykimprægneret træ, men som har en varm, brun farve.

Thermo fyr terrassebrædder

Thermo fyr terrassebrædder er varmebehandlede ved høje temperaturer, hvor ovnkammeret bliver mættet med vanddampe for at undgå, at træet brænder under processen. Det er under denne relativt simple proces, at Thermowood bliver til.

Under selve behandlingen forsvinder blandt andet harpiks, terpentin og formaldehyd ud af træet. Der tilsættes ingen kemiske tilsætningsstoffer i løbet af thermobehandlingen, og det er blot varmen, som giver terrassebrædderne deres unikke egenskaber – blandt andet en lang naturlig levetid og en helt unik formstabilitet.

Thermo fyr brædder til terrasse, har en gennemgående smuk brun lød, der minder om eksotiske træsorter.

Terrasse-Thermo-Fyr-Bornehaven-Enghave-Keflico-8

Terrassebrædder i lærk (europæisk og sibirisk lærk)

Lærk er imprægneret fra naturens side og er derfor særlig velegnet til udvendigt brug. Brædderne skal dog behandles med egnet træbeskyttelse for at holde farven. Behandles det ikke vil det blive gråt med tiden.

God sibirisk lærk er vokset langsomt og kan derfor holde 8-12 år. Europæisk lærk vokser hurtigere. Derfor er det blødere og angribes hurtigere af svamp. Bør jævnligt behandles med en olie på linoliebasis.

Lærk er en træsort med mange kræfter. Derfor skal du ikke spare på skruerne ved montering af terrassebrædderne. Træets mange kræfter er også årsag til, at brædderne være flækket lidt i enderne. Derfor er det altid en god ide at bestille brædderne lidt længere end de skal bruges.

Terrassebrædder i eg

Terrassebrædder i eg er en lysebrun og særdeles holdbar type terrassebrædder med smuk og varieret struktur, der giver en spændende og rustik overflade, som aldrig går af mode.
Terrassebrædder i eg vil med tiden blive patineret med en flot grålig farve, hvis den ikke behandles. Terrassen kan dog vedligeholdes med en hårdttræsolie, hvorved træets naturligt lyse farve og glød bedst muligt bevares og fremhæves. 

Terrasse-Eg-Rustik-Aalborg-Keflico-3_lille-700x466

Kebony terrassebrædder (skovfyr)

Kebony-teknologien er udviklet i Norge og er en miljøvenlig, patenteret proces, som forbedrer egenskaberne for skovfyr, der ellers er en blød og mindre holdbar træsort.

Kebony terrassebrædder har en dyb brun farve, der over tid vil få en sølvgrå patina. Hvor hurtigt farveændringen sker, afhænger af, hvor meget træet bliver udsat for sol og regn, og hvad det bruges til.

Ubehandlede skæreflader skal behandles med træbeskyttelse.

Terrassebrædder hårdttræ

Terrassebrædder af hårdt træ har et eksklusivt udseende og ofte et naturligt højt indhold af olie, som gør terrassebrædderne mere modstandsdygtige overfor råd og svamp. Derfor holder træterrasser af hårdt træ længere end terrasser i blødt træ. Samtidig har terrassebrædderne i hårdt træ nogle smukke rødbrune nuancer, som de blødere træsorter ikke har.

Terrassebrædder i hårde træsorter som Cumaru, Thermo Ask, Bangkirai, Ipé og Jatoba er dyrere end terrassebrædder i blødt træ. Fordi træet er hårdere, vil arbejdet med at lave en terrasse af disse træsorter slide mere på savklinge og værktøj og tage længere tid. Pengene og arbejdet kan dog alligevel være godt givet ud, fordi du får en utrolig flot og langtidsholdbar terrasse.

Cumaru terrassebrædder

Cumaru terrassebrædder er fremstillet af en stærk og eksklusiv træsort, der er meget velegnet til udendørs brug, da terrassebrædderne er slidstærke, formstabile og har en lang levetid.

Det kan være godt givet ud at proppe alle skruehullerne med træpropper, da det gør det muligt at slibe terrassen efter nogle års brug uden at komme til at slibe ned i skruerne.

Ønsker du at bevare Cumaru terrassebræddernes naturlige farvenuancer, anbefales det at behandle terrassebrædderne med olie umiddelbart efter montering. Behandlingen med olie vil også modvirke udtørring af brædderne, og mindske revnedannelse.

Thermo Ask terrassebrædder

Ask er en hård og tung træsort, der bruges til sportsrekvisitter, redskaber, gulve, bundgarnspæle, legetøj, lister, møbler – og terrassebrædder. Thermo ask er varmebehandlet ved høje temperaturer på samme måde som Thermo fyr.

Ask får en gylden farve, så det ligner tropisk træ, når det varmebehandles. Desuden bliver træet hårdere og optager mindre fugt. Varmebehandlet træ er dog ikke beskyttet mod råd og svamp.

Thermo_D_ask_terrasse

Bangkirai terrassebrædder

Bangkirai terrassebrædder er en flot hård træsort med en smuk og gylden farve, som kan variere fra rødlig til brun med nogle meget fine strukturer. Terrassebrædderne kan lægges med en glat eller rillet overside.

Ved vedligeholdelse af denne type terrasse med en hårdttræsolie minimum én gang om året, bevares træets naturlige glød længere. Hvis ikke den vedligeholdes patinerer brædderne med en let sølvgrå farve.

Bangkirai-lister-terrasse-Akaciegaarden-Keflico-1

Jatoba terrassebrædder

Jatoba terrassebrædder er en eksklusiv type højkvalitets terrassebrædder, der er fremstillet af det smukke og hårde jatoba træ fra Sydamerika. Farven varierer fra rød til brun med nogle meget fine strukturer, som tiltaler mange mennesker og præsenterer sig flot med en glat overflade.

Jatoba terrassebrædder patinerer over tid til en flot sølvgrå farve, hvis den ikke behandles med en hårdttræsolie mindst én gang om året, så jatoba træets naturlige glød bedst muligt bevares og fremhæves. Jatoba terrassebrædder kan efter montering udskille en rød væske, der med tiden vaskes ud af regn.

jatoba_terrasse3

Ipé terrassebrædder

Ipé er en robust træsort, der er både slidstærk og stabil og har en naturlig modstandsdygtighed over for vejr og vind samt råd og svamp. 

Ipé terrassebrædder er to til fem gange så hård som de fleste andre træsorter, og arbejdet med at lægge en terrasse i Ipé er tidskrævende, men giver en terrasse, som holder i mange år.

For at sikre en længere holdbarhed, er det vigtigt at der sikres en god ventilation mellem plankerne, hvilket gøres ved at montere plankerne med et mellemrum på 8 mm. For at bevare Ipé terrassebræddernes naturlige farve og glød, anbefales det at du giver terrassebrædderne hårdttræsolie umiddelbart efter montering. Det vil samtidig også modvirke udtørring af brædderne og dermed mindske revnedannelser. Behandles brædderne ikke, vil de med tiden få en grålig farve.

Ipe-terrasse-projekt-2015-keflico-3

Komposit terrassebrædder

Terrassebrædder i komposit materiale er fremstillet af en blanding af træ og plastic, der forener træets struktur med plastikkens kvaliteter med hensyn til holdbarhed og vedligeholdelsesfrihed. Terrassebrædder i kompositmateriale er typisk fremstillet af 60% træ, 30% plast og 10% bindemiddel, og fås enten som rillede brædder eller med en træstruktur, der ligner den ægte træ.

Denne type terrassebrædder indeholder ingen harpiks, har ingen synlige knaster der falder ud og får heller ikke svindrevner med tiden. De bevarer i stedet en pæn form og revner eller rådner ikke med tiden, som almindelige terrassebrædder gør, hvis de ikke vedligeholdes grundigt og ofte.

Komposit terrassebrædder er meget lette at vedligeholde og skal blot vaskes en gang i mellem, når du vil fjerne algevækst og snavs. Rengøringen er også med til at opretholde den skridsikkerhed, som komposit terrassebrædder har. Det kræver ikke særligt udstyr eller rengøringsmidler - blot vand og en blød kost eller børste. Komposit brædder tåler ikke at blive spulet med højtryksrenser.

Du skal vælge komposit terrassebrædder, hvis du vil have en vedligeholdelsesfri terrasse, som du bare skal nyde – år efter år.

Solid-Oak-6

Montering af terrassebrædder

Når du skal lægge terrasse, så skal underlaget være i orden. Du kan godt lægge en terrasse på en gammel flisebelægning, hvis den er stabil. Den underliggende konstruktion skal udføres i trykimprægneret træ med strøer eller stolper, som udlægges med 40-60 cm afstand. Strøerne klodses op enten med kiler og klodser i plast eller med det smart Eurotec terrassefod system.

Terrassen kan også bygges på et punktfundament i beton, hvor strøerne udlægges på søjlesko, som er monteret i betonfundamentet. Terrassens strøer skal være hævet mindst 10 cm over terræn, så der er tilstrækkelig ventilation neden under terrassebrædderne. Af samme grund skal terrassebrædderne monteres med 6-8 mm mellemrum. Manglende ventilation vil føre til fugtophobning i træet, og dermed råd, svamp og hurtigere nedbrydning af terrassen.

Det anbefales generelt at proppe skruehuller ved montering af terrassebrædder i hårdt træ, men du kan alternativt også bruge de smarte monteringsværktøj til usynlige skruer, der især er velegnet til at skjule skruerne i de bløde træsorter. Værktøjet gør det nemmere at montere din terrassebrædder samtidig med at skruerne skrues i kanten af brædderne og dermed får din træterrasse en flot ubrudt overflade, der er skønnere at gå på med bare fødder.

Billige terrassebrædder hos BygMax

Hos BygMax finder du billige kvalitets terrassebrædder i både ægte træ og kompositmateriale. Vores terrassebrædder findes i længder fra 2 til 6 meter, så der er mulighed for både at minimere skærearbejdet, og for at få terrassebrædder som løber fra den ene ende af terrassen til den anden – uden samlinger. Samtidig finder du også alt hvad du skal bruge til at montere brædderne, så resultatet bliver både smukt og holdbart. Hos BygMax finder du flotte træsorter som jatoba træ, sibirisk lærk, fyr, cumaru og meget, meget mere.