Hvad er fugemasse egentlig? Hvad består det af? Kan jeg anvende denne type fugemasse udendørs? Hvilken fugemasse skal jeg vælge? Ja, der kan opstå mange spørgsmål omkring fugemasse, særligt hvis man ikke har beskæftiget sig med det på et tidligere tidspunkt. Læs dette blogindlæg og bliv klogere på dit valg af elastiske fugemasser.

blogbillede_1-3_billede_fuge
blogbillede_2-3_billede

Elastiske fugemasser - hvad betyder det?

Først og fremmest skal du ikke lade dig forvirre af ordet elastiske fugemasser i titlen på dette blogindlæg, hvis det virker en smule ukendt for dig. Elastiske fugemasser er blot betegnelsen for en fugemasse med en elasticitet, som typisk kan strække sig helt op til 25%. Derfor er elastiske fugemasser særligt egnet til konstruktioner samt bygninger, som er udsat for bevægelse såsom træk og tryk. Udover elastiske fugemasser, findes der blandt andet også plastoelastiske fugemasser, termoplastiske fugemasser, elastoplastiske fugermasser samt plastiske fugemasser. Ens for dem alle er, at fugemassen typisk består af et bindemiddel, fyldstof, pigment, noget blødgørende, hæfteforbedrende stoffer og opløsningsmidler, vand eller lignende. Elastiske fugemasser kan, som hovedregel, bestå af ét hovedmateriale:

  • Akryl
  • Polyurethan
  • Bitumen
  • Silikone
  • osv.

I nogle tilfælde kombinerer man de førnævnte hovedmaterialerne for at få en fugemasse med de bedste og mest fordelagtige egenskaber fra begge verdener. Ofte kombineres de bedste egenskaber fra silikone- og polyurethan-fugemasser, da dette giver en højelastisk, hurtighærdende fugemasse, som denne Sealflex Hybrid byggefuge fra Dana Lim.

Tip:Fokusér på fugemassens produktinformation og ikke blot fugemassens navn, når du vælger en fugemasse, da to fugemasser kan indeholde noget vidt forskelligt, selvom de deler navn. Omvendt kan fugemasserne have vidt forskellige navne, selvom indholdet er identisk.

Hvordan definerer man en elastisk fugemasse?

Hårdheden på alle typer fugemasser, bortset fra den plastiske fugemasse, måles i - º Shore A, som udtales ‘grad shore a’. Fugemassens hårdhed vurderes ud fra en skala på 0-100 - jo højere tallet er på skalaen, jo hårdere er materialet og dermed større modstandsdygtighed. En elastisk fugemasse har ofte en Shore A fra 10-30º, hvilket beregnes for en lav Shore A. Kombinationen af en lav Shore A og en høj elasticitet gør, at de elastiske fugemasser har en høj fleksibilitet og kan bevæge sig i sammenhæng med de omkringværende materialer.

En elastisk fugemasse med hovedmaterialet silikone er meget elastisk og kan tåle betydelig mere bevægelse end eksempelvis akrylfugemassen. Se eksempelvis denne ESSVE silikonefugemasseberegnet til vådrum, som består af silikone som hovedmateriale, transparent i farven,  20% elasticitet og en hårdhed (Shore A) på 24. Hos BygMax er det blandt andet muligt, at finde ESSVE akrylfugemasse med elasticitet på 5%, 10%, 15% og 25%. Det er dermed muligt, at finde en akrylfugemasse med samme høje elasticitet som der typisk er, at finde i silikonefugemassen. Se evt. denne ESSVE akrylfugemassebestående af akryl som hovedmateriale, transparent i farven og 25% elasticitet. 

blogbillede_2-3_billede_fuge
blogbillede_1-3_billede

De 4 vigtigste fugemasser du bør vide noget om

Nu hvor du er blevet klogere på, hvad elastiske fugemasser generelt set er, er det tid til at lære om nogle af de forskellige typer der er at finde af elastiske fugemasser. Herunder vil nogle af de vigtigste 4 blive beskrevet:

1. Akrylfugemasse, som også ofte kaldes for malerfuge, anvendes typisk til tætning af samlinger mellem loft, væg og gulv samt forsegling af revner og huller på maksimum 0,5 inden malerarbejdet. Akrylfugemassen er nem at glatte ud og male over, hvilket er grunden til at mange foretrækker denne type fugemasse. Derudover er akrylfugemassen ofte den billigste fugemasse samt har en lang holdbarhed, hvilket gør den til et økonomisk fornuftigt valg. De fleste akrylfugemasser kan kun anvendes indedørs, dog er der nogle som kan benyttes både inden- og udendørs såsom denne “malerfugemasse” fra B&J i hvid. 

Akrylfugemassen anvendes ofte i forbindelse med malerarbejdet, da denne ofte skal overmales efterfølgende for at undgå gulning, uanset om den skal anvendes inden- eller udendørs. Selvom man benytter en akrylfugemasse i f.eks. farverne  grå, beige, brun eller sort, som blot vil falme lidt i farven, kan det stadig være en god idé at overmale fugemassen for at beskytte - specielt hvis fugemassen skal anvendes udendørs. 

Akrylfugemasse falder officielt under kategorien plastoelastiske eller elastoplastiske fugemasser, hvilket er en betegnelse for en fugemasse med begrænsede elastiske egenskaber (dvs. mindre end 12,5%). Denne ESSVE byggefuge har eksempelvis akryl som dens hovedmateriale med en elasticitet på 10%, som gør den særlig velegnet til indendørs byggeri grundet dens akustiske egenskaber.


Bemærk: Selvom akrylfuge ikke officielt er en type for elastisk fugemasse, så har akrylfugemassen nogle elastiske egenskaber, som kommer til udtryk i fugemassens gummi-lignende konsistens. 

2. Silikonefugemasse, ofte kaldet vådrumsfuge eller vådrumssilikone, er særligt beregnet til anvendelse i badeværelset til effektiv og vandtæt tætning omkring blandt andet toilettet, håndvasken og badekarret. Dette betyder også, at silikonefugemassen er et oplagt valg i køkkenet, bryggerset, og alle andre steder med en håndvask eller lignende installeret. Da silikonefugemasser oftest anvendes i vådrum og lignende steder, kan den f.eks. indeholde fungicider, som beskytter mod dannelse af skimmelsvamp i fugen.

 

Det er vigtigt at vide, at silikonefugemasse ikke kan males over, men man kan tilgengæld finde silikonefugemasser i en række forskellige farver, hvilket gør det muligt at finde en fugemasse som passer til netop din konstruktion. Har man et ønske om, at at skabe en kontrast mellem sine hvide fliser og fugen på badeværelset, ville en mørk fuge være et perfekt valg. Har man et ønske om, at skabe et unikt, moderne badeværelse med en kontrast til sine hvide fliser, ville en mørk fugemasse være et perfekt valg såsom i denne sorte silikonefugemasse fra ESSVE, som er særlig beregnet til vådrum.

Ikke-navngivet-2_1
Giv dine klassiske hvide fliser et moderne udtryk med en mørk fuge som her på billedet!

3. Byggefugemasse er en alsidig fugemasse, da den er elastisk, kan anvendes både inden- og udendørs, males over og klæbe til alle overflader. Denne type fugemasse kan modstå alt slags vejr og er derfor det oplagte valg til udendørs anvendelse. Derudover er byggefugemasse en fællesbetegnelse for flere typer af fugemasser, hvilket vil sige, at man kan finde en byggefugemasse bestående af akryl, MS Polymer eller noget helt tredje. Visse byggefugemasser er til et mere generelt formål og kan derfor bruges til alle former for byggeri, hvorimod andre byggefugemasser bruges til mere specifikke konstruktioner såsom gulv, tagtætning og tagfugemasse.

Når det gælder fugemasse til vinduer, så er byggefugemasse et fornuftigt valg. Udover byggefugemasse til vinduer, kan den klassiske mørtelfuge og et ekspanderende fugebånd også være en mulighed. Det er dog vigtigt at huske, at fugen skal både være diffusionstæt og diffusionsåben, som betyder: 1) fugen skal være tæt på indersiden for at varmen, samt den fugtige luft, ikke trænger ud i hulrummet og 2) fugen skal være åben på ydersiden, så den smule fugt (som desværre er uundgåeligt) kan trænge ud af hulrummet igen. Den klassiske mørtelfuge og det ekspanderende fugebånd bliver i særdeleshed anbefalet af mange, da de begge er diffusionsåbne. 

4. Brandfugemasse er en varmebestandig fugemasse, som anvendes som passiv brandsikring i fuger omkring f.eks. vinduer, døre, skillevægge, gulve og lofter. Dette betyder, at brandfugemasse anvendes i konstruktioner/bygninger, hvor man ønsker en brandhæmmende fuge. Det er derfor også oplagt at anvende brandfugemassen ved konstruktioner som, fra tid til anden, bliver udsat for særlig varme, f.eks. skorstenen og brændeovnen. Brandfugemassen kan også anvendes til at klæbe glasfiberpakningen fast til ovnlågen. Ligesom byggefugemasse, så er brandfugemasse en fællesbetegnelse for flere typer af fugemasser.

Brandfugemasse kan fås som blandt andet akryl, silikone og MS-polymer. Dette gør det muligt, at anvende brandfugemasse i lige netop den type konstruktion hvor man ønsker en brandhæmmende fuge. 


Vi håber, at denne guide har gjort dig klogere på elastiske fugemasser og dermed klargjort dig til dit næste projekt med fugemasse - God arbejdslyst!

Hvad er fugemasse? Kan jeg anvende det udendørs? Og hvilken fugemasse skal jeg vælge?

Der kan opstå mange spørgsmål omkring fugemasse, hvis man ikke har beskæftiget sig med det tidligere. Læs dette blogindlæg og bliv klogere på de elastiske fugemasser.