Ønsker du dig en træterrasse i hårdttræ, hvor du kan nyde sommerens mange solskinstimer? Er du i tvivl om hvilken type hårdttræ din nye træterrasse skal bygges i? I dette blogindlæg kan du læse om de forskellige hårde træsorter og dermed få et overblik over de forskellige typer af hårdttræ såsom ipe, jatoba og cumaru. Læs også hvordan du bedst muligt vedligeholder dine hårdtræ terrasse efter montering.

Terrassebrædder hårdttræ - typer af terrassebrædder i hårdttræ

Eksotiske træsorter fra oversøiske verdensdele egner sig særdeles rigtig godt til udendørs træterrasser, da disse hårde træsorter er vokset langsomt, hvilket gør træet mere standhaftigt, stærkt og dermed mere vedligeholdelsesfrit. Fælles for de nedenstående typer af hårdttræ er, at de alle er modstandsdygtige over for råd og svamp samt har en lang holdbarhed grundet deres høje, naturlige indhold af olie. Du vil derfor opleve at selvom hårdttræ er dyrere end blødt træ, så er det godt givet ud, da du er sikret en flot, langtidsholdbar hårdtræ terrasse. Hvis du ønsker mere information omkring bløde træsorter, kan du læse vores store terrasseguide. Nedenfor gennemgås de mest almindelige typer af hårdttræ, som du kan vælge til din hårdtræ terrasse:

Jatoba terrasebrædder

Jatoba terrassebrædder er en type hårdttræ, der er importeret fra Sydamerika. Denne type hårdttræ udmærker sig særlig for sin naturlige, smukke rødbrunlige farve og fine strukturer. Jatoba er en stabil, hård træsort, der er særlig modstandsdygtig over for råd og svamp grundet dens høje indhold af olie.


Bemærk:
Jatoba terrassebrædderne kan udskille en rød væske, men det vaskes af med regnen.

jatoba3
Cumaru

Cumaru terrassebrædder

Cumaru terrassebrædder er en type hårdttræ, der er importeret fra Brasilien. Denne type hårdttræ er en eksklusiv træsort er kendt for at være hård, slidstærk og formstabil. Cumaru har en dyb, rødbrun farve, men denne type hårdttræ kan godt variere fra en rød til en mere let gullig brun. Cumaru terrassebrædder har derfor et mere livligt udtryk, hvilket også skyldes cumaru terrassebræddernes varierende træstruktur.

Bangkirai terrassebrædder

Bangkiraiterrassebrædder er en type hårdttræ, der er importeret fra Indonesien. Bangkirai er en hård, slidstærk og stabil træsort, der har en flot rødbrun farve. Denne type hårdttræ er kendetegnende ved dens fine struktur, da bangkirai terrassebrædderne ingen knaster har, men der kan forekomme årespil. 

Bemærk: Strømærker og ormehuller kan forekomme i bangkirai terrassebrædder.

bangkirai
ip_2

Ipé terrassebrædder

Ipé terrassebrædder er en type hårdttræ, der er importeret fra Brasilien. Denne type hårdttræ er meget slidstærk, holdbar og kendetegnende ved sine mørkebrune toner, som til tider kan give et let grønligt skær. Ipé terrassebrædderne er grundet dens høje indhold af olie modstandsdygtig overfor råd og svamp, hvilket gør ipe terrassebrædderne særlig anvendelig udendørs.

Hvis du ikke ønsker terrassebrædder hårdttræ, så kan du også vælge komposit terrassebrædder. Terrassebrædderne består af en blanding af træ og plast, hvilket betyder, at brædderne stadig har en træstruktur, mens de stadig bibeholder deres form. En terrasse med kompositbrædder er derfor en holdbar løsning, der kræver minimal vedligeholdelse, da de blot skal vaskes en gang i mellem.

Hvordan vedligeholder man sine terrassebrædder i hårdttræ?

Da træ er et organisk, naturligt materiale, vil en træterrasse uanset træsort patinere til en grålig farve med tiden grundet påvirkning af vind og vejr. Selvom hårdttræ har et højt, naturligt indhold af olie, bør man stadig vedligeholde terrassebrædderne i hårdttræ, da der er større risiko for skimmelsvamp, vindridser og enderevner, hvis man derudover også lader sine terrassebrædder hårdttræ stå ubehandlet. Vedligehold derfor dine terrassebrædder hårdttræ med olie løbende ligesom alt andet træværk, så du kan have glæde af træterrasse i hårdttræ i mange år. Start med at afrense terrassebrædderne med terrasserens og brug en haveslange til at fjerne snavs, alger og lignende. Efter du har vasket terrassebrædderne i hårdttræ, skal du lade dem tørre i 24 timer. For at beskytte træbrædderne hårdttræ og bibeholde deres farve, behandl terrassebrædderne med træterrasseolie, der passer til den bestemte type hårdttræ, hvilket skal gentages minimum én gang om året eller efter behov. Tør overskydende olie af med en fnugfri klud. En træterrasse i hårde træsorter kræver ikke lige så meget vedligeholdelse, som en træterrasse i en blødere træsort, da hårdttræ har en højt, naturligt indhold af olie. Olien gør terrassebrædderne selvimprægnerende, som gør hårdttræet modstandsdygtige over for svampeangreb og råd. 

Anvend også træpropper til din træterrasse i hårdttræ for at opnå det perfekte finish, da proppene dækker de synlige skruehoveder. Ved at anvende træpropper er det lettere at opfriske sin hårdtræ terrasse senere hen, da det derved er muligt at slibe terrassen uden at ramme skruerne.  

vedligholdelse_2

Find dine træterrassebrædder hårdttræ hos BygMax

Uanset hvilke terrassebrædder du vil bruge til at anlægge din nye træterrasse, er det muligt at købe hårdttræ hos BygMax, herunder hårdttræ. Du kan også finde alt du skal bruge til at montere terrassebrædderne i hårdttræ, så du får et flot slutresultat. 

Vi håber, at denne guide har gjort dig klogere på de forskellige typer af hårdttræ, hvordan man bedst vedligeholder dem og dermed klargjort dig til dit træterrasse projekt - god arbejdslyst