Står du og skal vælge nye døre til dit nye hus, lejligheden, kontoret eller andetsteds? Eller skal du have udskiftet den gamle dør? Og er du i tvivl om, hvilken dør der lige netop passer til dig? Læs dette blogindlæg og bliv klogere på alt hvad der er værd at vide om døre indendørs.

d_r_1
d_r_4
d_r_3

En dør skal, vigtigst af alt, være funktionel og velfungerende. Døren bruges til at adskille rum og giver muligheden for at lukke og åbne op for rum når man ønsker det. Ofte anses en dør som et mindre betydeligt element i hjemmet, kontoret eller andetsteds hvad angår indretningen. Dette kan også være grunden til, at mange ofte vælger en dør som mest muligt, går i ét med væggene omkring. Nemlig en dør som er hvid og glat med et simpelt dørgreb. Men, en dør kan have en rigtig stor betydning for indretningen og udtrykket af et helt rum. Derfor er der også et hav af forskellige muligheder i forhold til døren's farve og design, om man ønsker med glas eller uden, dørgreb og egenskaber. En dør som indeholder glasfelter, som på de to billeder herover (til venstre og i midten), kan skabe en naturlig sammenhæng mellem to rum, uanset om døren er åben eller lukket. Et sort dørgreb på en hvid dør, kan skabe kontrast og gøre døren lidt mere spændende! Med andre ord, så er en dør er meget mere end bare en dør.

Udover valg af selve døren, skal der også vælges et dørgreb. Et dørgreb kan ændre udtrykket af døren betydeligt, og ens dørgreb i alle døre kan skabe en sammenhæng i hele hjemmet. Et dørgreb kan komme i et hav af forskellige farver og former, så der er et dørgreb til enhver smag! Særligt et dørgreb fra Ruko er et sikkert valg, hvis du ønsker et dørgreb til dine nye døre i høj kvalitet til en fornuftig pris. 

 

Hvad er forskellen på en celledør og en massiv dør?

Det store spørgsmål er: Hvilken type dør skal jeg vælge? Det fleste vælger ofte trædøre indendørs til deres hjem, men mulighederne er bestemt ikke begrænset dertil. Særligt valget mellem en celledør eller en massiv dør er vigtig at have med i sine overvejelser i jagten på en ny dør.

Celledøre er opbygget af papceller, deraf navnet, hvilket resulterer i en let og isolerende dør. Denne type dør er enkel og tidløs i designet og kendes ofte som den klassiske indvendige dør i mange hjem. Da celledørene har en kerne af pap, skal denne type dør bruges til rum hvor støjdæmpning ikke er nødvendigt. 

Massive døre, også kaldet kompakte døre, er opbygget af rørspån. Dette betyder at denne type dør er mere holdbar og tættere, og betydelig mere lyddæmpende end celledøren. Massive døre genkendes på finishen og den rengøringsvenlige overflade. Massive døre bruges ofte i rum hvor det er vigtigt af lyden ikke forstyrrer, såsom soveværelset og børneværelset. 

massiv-vs-lett

På billedet herover ses den betydelige, og ikke mindst tydelige, forskel på de to dørtyper. Til venstre ses kernen på en massiv dør, og den lette celledør ses til højre.

Fyldningsdøre - hvad betyder det?

Fyldningsdøre er også en valgmulighed, og en rigtig god en af slagsen. Fyldningsdøre har altid været meget populær blandt mange, da den er den perfekte kombination mellem at være alsidig og tidløs. En fyldningsdør er en dør med en træramme hvori der er indsat én eller flere træplader. Disse træplader skal forstås som de såkaldte ‘fyldninger’ i døren. Det er også muligt at indsætte glasfelter i istedet for træplader, hvis man ønsker at skabe en naturlig sammenhæng mellem to rum. Fyldningsdøre med glasfelter anvendes ofte i små rum, smalle rum og ikke-private rum, såsom bryggers og gangen. 

Hvad er en formpresset dør?

Hvad end valget lander på celledøren eller den massive, er der mulighed for at vælge en formpresset dør. En formpresset dør bliver lavet ved at skabe felter i dørene ved at presse pladen under højt tryk. Dette kunne være den populære form ’Finland’ som har tre formpresset felter eller den stilfulde ’Dannebrog’ med fire rektangulære felter. Det er dog vigtigt at vide, at en formpresset dør ikke har nogle tydelige detaljer og sammenføjninger. Med andre ord, så er det en dør som er simpel i udtrykket, men mulighed for at få karakter igennem felter. Felterne kan såvel også bestå af glas. 

finland
Finland
danmark
Danmark

Indvendige døre mål - Standard døre indendørs mål

Når der er tale om indvendige døre mål, er der også tale om nogle standard døre indendørs mål. Det mest almindelige indvendige døre mål er 7 x 21, 8x21 eller 9x21, hvilket vil sige, at det ofte er dørens bredde som er varierende og højden er typisk fast på de cirka 210 cm. For at finde de helt rigtige indvendige døre mål og dermed modul størrelsen (M), er det vigtigt at finde ud af murhulmålet. Modul størrelsen er et fagudtryk som bruges til at angive de forskellige størrelser som karme og døre kommer i. Det mest standard døre indendørs mål er 7, 8 og 9 i bredden, hvilket oftest ses som M7, M8 og M9 døre. Murhulmålet finder man ved at måle fra væg til væg, altså bredden, og fra gulv til væg værende højden. En hovedregel er, at der bør være cirka 1,25 cm luft i hver side i af karmen (2,5 cm i alt) mellem karm og bredde på murhullet, og cirka 1 cm luft mellem karmen og højden på murhullet.

Udklip

Nem monteringen af dine nye døre

Det kan umiddelbart virke som en krævende og omfattende opgave når man møder ordet; montering, og det kan også skræmme mange mennesker fra at påbegynde opgaven. Men bare rolig, det behøver slet ikke at være så svært! Swedoor har nemlig lavet et karmsæt med snap-in hængsler, hvilket gør monteringen let som en leg. 

Uanset hvilken type dør det drejer sig om, celledør eller en massiv dør, så kan Swedoor’s indvendige karme med snap-in hængsler gøre monteringen enkel og hurtig. Se her, hvordan du monterer en let og en massiv dør på snap-in hængslet.

Vi håber, at dette blogindlæg har hjulpet dig i din søgen efter mere information om døre - God arbejdslyst!