Hvordan vedligeholdes træterrassen? Hvordan skal man bruge olie til træterrasse? Og hvor ofte skal træterrassen behandles med olie? Find alle svarene i dette blogindlæg, hvor vi gennemgår step-by-step, hvordan du du bruger olie til træterrassen, så du kan have gavn af den i mange år.

Hvorfor er vedligeholdelse af træterrasse vigtigt?

Hvis du ønsker at forlænge din træterrasses levetid, er vedligeholdelse af træterrasse vigtigt. Det er derfor en god idé at bruge olie til træterrassen regelmæssigt, da du derved kan forlænge terrassens levetid. Dog er det uundgåeligt, at træterrassen ikke vil patinerer med tiden grunden påvirkning fra vind og vejr. Behandl derfor med olie til træterrasse, da den derved bevare bræddernes naturlige farve og glød, holder fugt ude af træet, beskytter træet og overfladen mod solens UV stråling og svamp. Du kan også vælge at lade være med at bruge olie til træterrassen og dermed lade dine træbrædder stå ubehandlet, dog er risikoen for vindridser og enderevner større.

Det er forskelligt, hvor ofte du skal bruge olie til træterrassen,da det er afhængig af dens placering, hvor ofte den bliver benyttet og om den er overdækket eller ej. Tommelfingerreglen er dog, at træterrasse bør gennemgås hvert år for at tjekke for eventuelle misfarvninger, rådne brædder, løse skruer eller søm, nedslidt overfladebehandling osv.

Olie til træterrasse - dette skal du være opmærksom på

Vælg altid en egnet terrasseolie med UV-beskyttelse, som kan beskytte mod solens stråler, og fungicider, som beskytter terrassen mod skimmelsvamp. Fordelen ved terrasseolie er, at olien mætter træet, så træet bliver vandafvisende og modstandsdygtigt overfor vind, vejr og skimmelsvamp. Træbeskyttelse danner derimod en film på træets overflade, som beskytter træet mod fugt. Dog er der risiko for fugt og råd, hvis der bliver slidt hul på overfladebehandlingen, da fugten ikke kan trænge ud igennem den beskyttende film. I forhold til vælge hvilken olie til træterrasse, man helt specifikt skal vælge, så skal du tænke over, hvilken træsort træterrassen er og hvilket udseende, du ønsker på din træterrasse efter oliering af træterrasse. Eksempelvis er Gori 304 og B&J Træolie 502 B3 oliebaseret, som begge kommer i forskellige farve, velegnet til oliering af træterrasse i trykimprægneret træ og eksotiske træsorter som fx teak og bankirai. Skal du derimod oliere terrasse i lærk, skal du bruge lærketræsolie såsom Collstrop lærketræsolie honning.

Oliering af træterrasse step-by-step

Du skal bruge følgende materialer, når du anvender olie til træterrasse: 

  Obs: Denne guide er generaliseret, så der kan derfor forekomme afvigelser i forhold til specifikke produkter. Læs derfor altid leverandørens monteringsvejledning grundigt og følg deres anvisninger i forhold til, hvordan hvilken og hvordan din bruger olie til træterrasse.


  Pleje og oliering af træterrasse

  Rengøring af træterrasse inden oliering af træterrasse:

  Inden du kan bruge olie til træterrassen, så er rengøring af træterrasse vigtigt. Start derfor med at rengøre terrassen for at fjerne skidt, snavs og rester af overfladebelægning. Start med at skylle terrassen med rent vand og skrub med børsten. Hvis dette ikke er nok, bland rens med vand. Fordel blandingen med en børste og lad det sidde i cirka 20 minutter. Skrub terrassen og skyld derefter efter med rent rindende vand, mens du fortsætter med at skrubbe. Hvis terrassen stadig er beskidt, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen for at fjerne alt belægning, skidt og snavs, ellers vil olie til træterrassen ikke give et godt resultat. Lad terrassen tørre i minimum 6 timer.    

  Obs: Blandingen, som du bruger til rengøring af træterrasse, må ikke tørre ind i træet. Du kan med fordel rense et mindre område af gangen for at undgå udtørring.

  Slibning af træterrasse inden oliering af træterrasse:

  Dette trin kan hoppes over, hvis det blot er nødvendigt med rengøring og oliering af træterrasse. Er din træterrasse derimod meget medtaget efter flere års brug, eller har træet rejst sig efter afrensningen, kan det være en god idé at slibe den, inden du bruger olie til træterrassen. Slib terrassen med sandpapir i træets længderetning i hånden eller med en maskine.

  Oliering af træterrasse:

  Sørg for at træet er helt tørt og rent, før du bruger olie til træterrassen. Brug eventuelt en fugtmåler til at måle træet fugtindhold, som højest må være 18%. Oliering af træterrassen skal foregå i tørvejr, uden direkte sol og gerne ved en temperatur mellem 15 og 25° grader. Det er som hovedreglen derfor bedst at anvende olie til træterrassen i sommerhalvåret fra maj til september. Sørg for at olien er rørt grundigt sammen før og under brug, så eventuelle farvepigmenter ikke ligger på bunden. Oliere terrasse med en pensel eller rulle i et jævnt, dækkende lag i træets længderetning. Olier træterrassen så olien står blankt/vådt ved at påføre rigeligt olie, da der ellers kan blive dannet skjolder i overfladen.Tør overskydende olie væk med en ren, tør fnugfri klud efter højst 20 minutter. Gentag behandlingen efter 24-48 timer, så træet er mættet af olien - tjek leverandørens datablad. Du kan tage terrassen i brug efter cirka 3 døgn efter oliering af træterrasse.   

  Obs: Da kludene kan selvantænde, skal de opbevares i en brandsikker affaldsbeholder og destrueres, efter du har brugt olie til træterrassen. 

  I videoen nedenfor kan du se, hvordan du olier træterrasse: 

  Vi håber, denne guide har gjort dig klogere på, hvordan du pleje vedligeholder din træterrasse ved at bruge olie til træterrasse, så du er sikker på, at din træterrasse står flot i mange år – god arbejdslyst!