Står du og skal have isoleret loftet, hulmuren eller noget helt tredje? Og ønsker du, at få en ensartet, lyddæmpende og tæt isolering? Så er isolering med papiruld måske lige noget for dig. Læs dette blogindlæg for at få et indblik i fordelene ved papiruld og en guide til anvendelsen af papirisolering.

Det helt store spørgsmål: Hvad er papiruld?

Papiruld er papirisolering, som er produceret af overskuds- og genbrugsaviser bestående af granuleret cellulosefibre. I over 100 år er aviser blevet anvendt til isolering, og det er ikke uden god grund. Avisernes hule cellulosefibre har nemlig en effektiv isoleringsevne, hvilket gør det til det perfekte materiale til papirisolering. Papiruld er et organisk materiale, som er fugttransporterende, og dermed bliver risikoen for råd og skimmelsvamp minimeret betydeligt. Derudover kan papiruld optage fugten fra indeklimaet og afgive det igen, hvor isoleringsevnen af materialet ikke bliver påvirket. Med andre ord så bidrager papiruld til et godt indeklima med hensyn til en naturlig regulering af luftfugtighed og temperatur. I bund og grund er det muligt at anvende papiruld til isolering alle steder i huset. Dog er der nogle steder, hvor papiruld typisk anvendes, f.eks. på loftet, krybekælder, under gulvet, etageadskillelse, skunk og hulmuren. 

Papiruld kan enten blive blæst ind via en slange med isoleringsmaskine, eller også hældes papiruldet ud på området, der skal isoleres, som er uden isoleringsmaskine. Uanset hvilken metode, som bliver anvendt, så undgår du den typiske tilskæring af isoleringsplader eller måtter. Dette er tidsbesparende, gør arbejdet nemmere, og der opstår ikke materialespild.

Som billederne viser herunder, så svøber papiruld sig tæt op til rørføringer og andre installationer. Det resulterer i en tæt og effektiv isolering, som lukker sprækker og huller, der kan opstå ved isolering med plader og måtter. 

Billede_1_Isolering_med_plader

Isolering med plader/måtter

Billede_2_isolering_med_papiruld

Isolering med papiruld

De mange fordele ved papirisolering med papiruld

Udover de fordele, som er nævnt i det ovenstående afsnit, så er der én særlige fordel ved papiruldisolering, som fortjener lidt ekstra uddybelse.

Brandhæmmende: Papiruld er imprægneret af brandhæmmende salte, hvilket beskytter materialet mod flammer og gløder. Denne imprægnering fordamper ikke med tiden, hvilket gør, at den brandhæmmende beskyttelse forbliver på det samme niveau fra start til slut.

 

Papiruld dampspærre - kan dampspærre undværes?

Helt traditionelt set, bliver papiruld dampspærren monteret for at forhindre fugt fra indeklimaet i at nå ud og dermed skade konstruktionen. Men på baggrund af en test af Statens Byggeforskningsinstitut, hvor man har testet 30 huse med papiruldisolering, konkluderede de, at dampspærren kan undværes ved efterisolering, når man anvender papiruld. Som nævnt, er papiruld et organisk materiale, som er fugttransporterende. Dette betyder, at fugten kan passere, uden at det går ud over isoleringsevnen på papirulden. Også ifølge Statens Byggeforsknings Institut er det muligt at undvære dampspærre, når man anvender papiruldisolering til efterisolering.

Læs mere her: https://ing.dk/artikel/nyt-raad-til-husejere-du-kan-godt-droppe-den-dyre-dampspaerre  

Et alternativ til isolering papiruld → Træfiberisolering fra Steico

Et fornuftigt alternativ til isolering papiruld og papirisolering ville være træfiberisolering fra Steico. Produktionen af alle Steico produkter er fremstillet af omkostningseffektive råvarer og med minimale ressourcer. Steico tilbyder både træfiber-isoleringsmåtter eller isolering til indblæsning. Særligt deres isolering til indblæsning, som enten er fremstillet af genbrugspapir (Steico Floc) eller nåletræer (Steico Zell), er det oplagte alternativ til papiruld. Steico Zell og Steico Floc har samme funktion som papiruld, da materialet kan svøbe sig tæt til de omkringliggende installationer og rør.

Typer af papiruld

1. Isocell er særligt udviklet til indblæsning med isoleringsmaskine, som typisk anvendes af professionalle isolatører. Denne type papiruld har været på markedet siden 1989. Eftersom den har stor vægtfylde og meget lav lufttransport er papirisolering et fantastisk lydisolerende materiale.

2. Isoleter specialudviklet til gør-det-selv-folk og tømrervirksomheder, som selv skal isolere uden brug af isoleringsmaskine. Isolet er et typisk gør-det-selv-produkt, som “bare” skal lægges ud f.eks. på eksisterende isolering for at hæve isoleringsevnen.

Guide til efterisolering af dit loft med Isolet

Ønsker du at spare penge på din varmeregning, så er en efterisolering af dit loft den nemmeste løsning. Dit loft er måske allerede isoleret med isoleringsplader eller måtter, men der er brug for en mere effektiv isolering. Ved at anvende Isolet begår du dig ud i et gør-det-selv projekt for at opnå den optimale isolering. Følg denne simple 3-trins guide til gør-det-selv efterisolering ved brug af Isolet på dit loft.

  1. Planlæg og mål op: I første trin skal loftet måles og undersøges, så du er 100% forberedt til de to efterfølgende trin. Hvis der i forvejen er anvendt isolering, skal tykkelsen og standen af dette undersøges. Normalt skal man efterisolere op til 300 mm for at opnå den mest effektive virkning.
  2. Beregn mængde, og køb papiruld: I andet trin skal du finde ud af, hvor stor en mængde af Isolet, du har brug for. Én pose rækker til 2,8 m2 i 100 mm tykkelse. 
  3. Isolér dit loft: Tredje og sidste trin drejer sig om selve isoleringen. Skær toppen af posen ved markeringen og ryst papiruldet ud oven på de eksisterende isoleringsplader eller måtter.

Papiruld pris - hvad koster det?

Det kan umiddelbart virke som en større investering, når man skal have isoleret med papiruld, men det kan bestemt betale sig økonomisk på længere sigt! Generelt set skal isoleringsprodukter altid ses som en investering, som vil gavne dig på andre områder over en længere periode. Energistyrelsen anbefaler nemlig altid, at man kigger på isoleringen først, hvis man ønsker at skære ned på sin varmeregning. Lige som alt andet isolering afhænger prisen af, hvor stort et område, der skal isoleres. Prisen på papiruld er sikkert billigere, end du tror! 

Vi håber, at denne guide kan hjælpe dig med din næste isolering med papiruld.

God arbejdslyst!