Trægulve er en populært gulvvalg i mange hjem grundet dens lange levetid og tidløse udtryk. Selvom et trægulv har en lang levetid, så er det vigtigt at vedligeholde det på den rette måde for at sikre, at trægulvet holder sig pænt i mange år ved at slibe trægulv. Læs her om slibning af trægulv og hvordan du bedst muligt vedligeholder dit gulv.

tr_forside_1
tr_4

Slibning af trægulve - typer af trægulve

Træ er et levende materiale, som giver hver planke et unikt udseende. Der findes derfor mange forskellige typer af trægulve, hvoraf stavparket, parket-, plank- og skibsplankegulv er de mest udbredte. Man kan slibe trægulv af forskellige træsorter og typer, dog er der nogle ting, man skal være opmærksom på ved slibning af gulv gør det selv. Nedenfor kan du læse kendetegnene ved de forskellige gulvbelægninger, så du kan finde ud af, hvilken type trægulv der er monteret hos dig, hvis du ikke allerede ved det, da dette er relevant i forhold til slibning af gulvet:

  • Slibning af parketgulv: Et parketgulv er enten et massivt eller lamelopbygget gulv og fås i forskellige træsorter, mønstre, bredder og tykkelser. Et parketgulv kan består af 1, 2 eller 3 stave, som betyder, hvor mange rækker af stave der er på bredden på et bræt. Denne type gulv kan derfor virker mere levende sammenlignet med f.eks. et plankegulv, hvor plankerne ofte er en del bredder, da træets forskellige nuancer og naturlige spil træder frem. Man kan derfor godt slibe parketgulv uden de store problemer, hvis det er massivt ligesom et parketgulv. Hvis man derimod skal slibe et lamelopbygget parketgulv, skal man være opmærksom på tykkelsen på det øvre slidlag, det det er determinerende for, om gulvet kan slibes eller ej. 

  • Slibning af plankegulv: Et plankegulv er af massive træbrædder i et stykke, hvilket giver et ensartet, naturligt udseende. En gulvbelægning med plankegulv giver derfor et naturligt, ensartet udseende af træ, da plankerne er større og bredere end fx parketgulv brædder. Slibning af et plankegulv - ligesom slibning af af parketgulv, er derfor forholdsvis problemfrit, da begge typer af trægulve er massive.   

  • Slibning af lamelgulv: Et parketgulv består af en trelagskonstruktion, hvoraf bunden består af nåletræ, kernen af krydfinér eller spånplade og toppen af et 2-4 mm slidlag af krydsfinér. Et lamelgulv har derfor en kortere levetid end f.eks. massive gulve, da slidtaget betyder, at gulvet ikke kan slibes et utal af gange. Tjek derfor altid tykkelsen på gulvet, før du går i gang med at slibe gulv, da det måske er nok med en let slibning af trægulv. 

  • Slibning af sildebensgulv: Stavparket er enkelte smalle, massive stave, der ofte lægges i et sildebensmønster. Et sildebensgulv er derfor mere mønstret og er særligt kendetegnende i klassiske boliger med stuk og vinduessprosser. Da et helt klassisk sildebensparketgulv er massivt, er slibning af gulv også nogenlunde problemfrit. 

  • Slibning af skibsplankegulv: Et skibsplankegulv er ligesom et plankegulv, hvor der bare er en gummifuge mellem bræddernes langside. Gulvet giver en maritim stemning, da gulvet minder om dækket på et sejlskib. Når man skal slibe et skibsplankegulv, skal man være opmærksom på, om sandpapiret på slibemaskinen kan sætte sig fast i gummifugen, eller om den er slibbar. Det kan derfor være nødvendigt at tage gummifugen op, hvis den ikke er lavet af typen 1-komponent-polyurethanfuge. Det kan derfor være nødvendigt at overveje, at få en fagmand til slibning af trægulv. 

Hvornår skal trægulvet slibes, og hvordan skal man slibe gulv?

Det er forskelligt, hvor meget og hyppigt slibning af gulv skal foretages, hvis trægulvet overhovedet kan tåle det, hvilket er afhængig af, hvor meget trafik trægulvet bliver udsat, kvaliteten, slidlagets tykkelse, type og træsort. Et trægulv skal  sjældent fuldslibes til råt træ, da det oftest drejer sig om overfladiske ridser og skrammer eller en nedslidt overfladebehandlingen. Dette betyder, at en let slibning af trægulv måske er nok, så gulvet matteres og efterfølgende kan behandles med en overfladebehandling, hvis du ønsker samme udseende efter slibning af trægulvet. 

Overordnet kan man slibe parketgulv og plankegulv bestående af massivt træ flere gange end fx et lamelgulv, da gulvene består af massivt træ. Et lamelgulv er derimod opbygget af flere lag, hvilket begrænser muligheden for slibning af gulv flere gange, da det er tykkelsen på det øverste slidlag, der er determinerende for, om det kan slibes. Man kan tjekke slidlagets tykkelse ved at fjerne fejelisten ude i kanten og måle tykkelsen, hvor slibning af gulv med et slidlag på 2 mm ikke bør slibes, da man risikere delaminering. Det kan derfor forventes at et lamelgulv kan genopfriskes færre gange end et massivt parketgulv, da slidlaget er tyndere.

I nogle tilfælde er det dog ikke muligt at slibe trægulv. Hvis gulvet er fx behandlet inden montering, så kan gulvet være UV-lakeret fra fabrikken, hvilket er vanskeligt at fjerne ved slibning af gulv. Tjek eller forhør dig derfor ved din forhandler, hvis du er i tvivl om dit gulv er lakeret med UV-lak, da slibning af gulv dermed burde foretages af en professionel. 

gulv_slidt_1
Et nedslidt trægulv fyldt med ridser der trænger til en slibning og overfladebehandling.

Slibning af trægulv – hvordan sliber man gulv? 

Afhængig af trægulvets beskaffenhed og tilstand, er det forskelligt, hvor meget man skal slibe trægulv og hvilken kornstørrelse på sandpapiret, der skal bruges ved slibning af gulv. Hvis et massivt trægulv bare skal opfriskes, er det ikke nødvendigt at lave en fuldslibning til råt træ, da en let slibning af trægulv er nok for at mattere overfladen og fjerne ridser. Hvis gulvet er meget medtaget og ujævnt, skal slibning af trægulv udføres af en professionel, da det kræver at gulvet slibes til råt træ og udbedres.

Du skal bruge følgende materialer til at slibe dit trægulv: 

  • Rondelslibemaskine - disse kan lejes
  • Rystepudser eller slibeklods til kanterne
  • Slibenet med korn 120-150
  • Høreværn 
  • Maske 
  • Støvsuger 
  • Gulvspand 
  • Klud og moppe 
  • Ønskede overfladebehandling

Obs: Den følgende vejledning er generaliseret, så der kan derfor forekomme afvigelser i forhold til specifikke typer af trægulve. 

Forberedelse før slibning af gulv:

  1. Tøm rummet: Fjern alle møbler og inventar som står på gulvet fra rummet, så der er plads til slibning af trægulv. Da slibning af gulv støver meget, er det en god idé at holde dørene lukket ind til andre rum under arbejdet. 
  2. Bank synlige søm: Inden du påbegynder slibning af trægulv, er det en god idé at banke synlige søm ned under gulvets overflade med en hammer eller lignende for at undgå at ødelægge sandpapiret og maskinen. 
  3. Fjern fejelister: Alle fejelister langs kanten skal fjernes, så du kan slibe trægulvet helt ud til kanterne. Fjern eventuelt også dørtrin, hvis det er nødvendigt. 
  4. Spartel huller: Fyld små eller eller lignende ud med træspartelmasse, som matcher gulvets farve.  
  5. Rengør gulvet: Gulvet skal være nogenlunde rent inden slibning af gulv, så sæberester og fedt bliver fjernet, da det ellers kan sætte sig fast i nettet. Nu er du klar til at slibe gulv.

Slibning af gulv gør det selv - sådan gør du: 

Når man skal slibe trægulv, er det altid en god idé at tage både en slibeprøve og overfladebehandlingsprøve på et mindre stykke gulv først. Du kan dermed tjekke, hvordan gulvet arter sig ved slibning af gulv.

  1. Påfør høreværn og maske: Brug høreværn og maske under slibning af gulv, da det både støver og larmer en del.  
  2. Slibning af gulv: Påfør slibenettet på maskinens rondel, så nettet sidder i midten af rondellen. Da trægulvet kun skal slibes let, anbefales det at bruge et slibenet med korn 120-150, så man undgår slibespor. Ved slibning af trægulv slibes gulvets større overflader først. Kom så langt ud til kanterne uden at ramme og dermed ridse kantlisterne. Derefter skal du slibe gulv med rystepudser eller slibeklodser i hjørnerne eller andre smalle steder, hvor du ikke kan komme til med den rondelslibemaskinen. Du skal derfor slibe gulv i hånden eller slibe gulv med rystepudser. Bevæg rondelslibemaskinen langsomt hen over gulvets overflade i et jævnt tempo i træets længderetning. Slib et planke ad gangen med dobbeltoverlapning, så du sikrer, at hele gulvoverfladen bliver slebet. Du kan også slibe gulv med båndsliber, dog er den mere kraftfuld og er sværere at håndtere. 

    Obs: Du må ikke stoppe eller læne dig på maskinen, mens du kører med den, da du risikerer, at overfladen bliver ujævn og slibespor opstår ved slibning af gulv. Kontrollér også jævnligt sandpapiret, om det skal skiftes eller er flosset i kanterne, da det i såfald skal skiftes. 

  3. Gulvets tilstand efter slibning: Når du har matteret hele gulvet, skal hele overfladen fremstå uden slibespor, glat, jævn, ensartet og uden rester fra tidligere overfladebehandling. 
  4. Støvsug og vask gulvet: Efter slibning af gulv støvsuges og vaskes gulvet omhyggeligt for alt slibestøv. Når gulvet er helt rent, kan du foretage den ønskede overfladebehandling umiddelbart lige efter slibning af trægulvet.   
  5. Overfladebehandling: Når gulvet er slebet og helt rent, kan du herefter foretage en overfladebehandling af gulvet.
            slibning1
            slibning2

            Overfladebehandlinger af trægulve: olie-, lud-, sæbe- og lakbehandling

            Efter dit trægulv er blevet slebet, rengjort og vasket efter slibning af gulv, skal det overfladebehandles. Der findes forskellige typer af overfladebehandlinger, hvoraf lak, olie, lud og sæbe er de mest velkendte. Da overfladebehandlingen bl.a. er determinerende for gulvets levetid, udseende og vedligeholdelse, bør man tænke over dette, når man vælger overfladebehandling. Nedenfor kan du læse om de forskellige overfladebehandlingers fordele og ulemper: 

            • Lakerede trægulve: Lak er en af de mest populære overfladebehandlinger til trægulve, da det giver en stærk, rengøringsvenlig overflade, der kan holde til hverdagens slitage. Lak er derfor den stærkeste overfladebehandling, du kan give dine trægulve. Ulempen er dog, at hele gulvet skal slibes ned og genlakeres, når lakken er gennemslidt eller ridser er opstået. Man kan derfor ikke kun slibe gulv og lakere i de områder, som slides hurtigere end andre.  

            • Olierede trægulve: Et oliebehandlet trægulv giver en smuk, naturlig overflade, der er nem at rengøre. Dog er et olieret trægulv knap så slidstærkt som et lakeret gulv, da væsker lettere kan trænge ned i træet og lave pletter, særligt hvis trægulvet ikke er mættet med olie. Et olieret trægulv kræver derfor mere vedligeholdelse og bør plejes 1-3 gange om året, hvis man ønsker at bevare gulvets flotte udseende og levetid, da træets overflade kun er beskyttet så længe gulvet af mættet af olien. Modsat et lakeret trægulv kan man godt nøjes med at slibe gulv og behandle de områder,  som slides hurtigere såsom ved hoveddøren og i køkkenet uden at behandle hele gulvet. 

            • Ludbehandlede trægulve: En ludbehandling er særligt velegnet til lyse trægulve, hvor man ønsker at bevare det lyse udseende, så træets gulningsprocess mindskes. Man bør derfor ikke ludbehandle mørke træsorter, da det blot vil give en hvid hinde på træet. Ulempen ved ludbehandling er, at den ikke kan anvendes som den eneste overfladebehandling, da det ikke beskytter gulvet. Gulvet skal derfor også behandles med enten sæbe, olie eller lak efterfølgende.   

            • Sæbebehandlede trægulve:Et sæbebehandlet gulv er forholdsvis modstandsdygtig overfor snavs, det er dog knap så slidstærk som et lakeret trægulv. For at sikre at et sæbebehandlet gulv holder dig pænt og har en smudsafvisende overflade, skal gulvet sæbebehandles med jævne mellemrum. Et sæbebehandlet gulv er derfor den mest tidskrævende overfladebehandling og er mere modtageligt sammenlignet med et olieret eller lakeret gulv. 

            Vedligeholdelse efter slibning af trægulv

            Efter slibning af trægulv og overfladebehandling, er det vigtigt at vedligeholde det korrekt, så trægulvet holder sig pænt i mange år. Dog er der forskel på, hvordan og hvor meget gulvet skal vedligeholdes, hvilket overfladebehandlingen primært afgøre. Når man skal vælge overfladebehandling, er det også vigtigt at overveje træets hårdhed. Fyr og douglas er f.eks. kendt som værende bløde træsorter, og man bør derfor overveje en overfladebehandling, der kan give en slidstærk overflade for at undgå ridser. Hårde træsorter som eksempelvis eg, ask og valnød er derimod mere hårdføre, hvilket betyder, at overfladebehandlingen kan være mere en smagssag. Uanset træsortens hårdhed så er det dog uundgåeligt, at et trægulv får mærker og ridser med tiden. 

            Den mest vedligeholdelsesfrie overfladebehandling er lak, da et lakeret trægulv først skal genlakeres, når det gamle laklag er slidt igennem. Et olieret trægulv skal derimod have minimum olie cirka en gang om året, og et sæbebehandlet gulv skal behandles jævnligt.   


            Vi håber, at denne guide kunne hjælpe dig, næste gang du skal behandle og slibe trægulv. God arbejdslyst med slibning af gulv!