Hvad betyder betegnelser som C18 og C24, når det kommer til spærtræ? Og Hvorfor anvender man nogle gange også betegnelserne T1 og T2? De to forskellige slags betegnelser er fra de nye og gamle styrkeklasser. Læs mere om det her.

Styrkesorteret spærtræ

Styrkesorteret spærtræ er træ med en dokumenteret minimumsstyrke og stivhed, så det er muligt præcist at beregne en bjælkes bæreevne og nedbøjning.

Spærtræ og andre træprodukter som forskallingreglar og lægter sorteres på savværket i forskellige kvaliteter og styrkeklasser. Sorteringen foretages enten med en maskine eller manuelt ved syn og skøn, og skal sikre at træet lever op til de krav om styrke, som gør træet egnet til forskellige konstruktionsmæssige formål. Her ses blandt andet på årringsbredden og på knaststørrelse. Hvilket træ der må anvendes til hvilke formål, er defineret i en række fælleseuropæiske standarder.

Standarder og betegnelser for styrkesorteret spærtræ

Træ der skal anvendes til spær, søjler eller bærende bjælker, skal være CE-mærket og styrkesorteret i henhold til standarden DS/EN 14081-1, som har været den gældende standard inden for styrkesorteret træ siden 2016.

I forbindelse med DS/EN 14081-1 blev der indført nye betegnelser for de forskellige styrkeklasser for spærtræ. De nye klasser betegnes med bogstavet C samt den relevante styrkeklasse, der kan være 14, 18, 24 eller 30. Tidligere blev styrkeklasserne angivet med bogstavet T og det forskellige styrkeklasser hed 0, 1, 2 og 3.

Nye betegnelser tager dog ofte noget tid at få indført overalt i byggebranchen, da mange håndværkere og gør-det-selv folk stadig vil lede efter de gamle betegnelser. Derfor vil du ofte opleve at spærtræ og andet konstruktionstræ betegnes med de gamle betegnelser eller med både de nye og gamle betegnelser.

T0 svarer til C14

T1 svarer til C16 og C18

T2 svarer til C24

T3 svarer til C30

Der findes derudover flere andre klasser, som C22, C27 og C40, som dog er mindre almindelige i byggemarkederne og i bygge- og anlægsbranchen.

Brug spærtræ med den rigtige styrkeklasse

De nuværende europæiske krav til almindeligt konstruktionsstræ er styrkeklasse C18, hvor der krav om en årringsbredde på maksimalt 8 mm og en knaststørrelse på i praksis maksimalt 36 mm.

Der findes også træ med ringere styrke, f.eks. C14 og C 16, men det må kun bruges i konkrete byggesager, hvor der er regnet med træ af ringere styrke. Tilsvarende findes der stærkere træ i klasse C24 og C30, der eksempelvis bruges i industrien til spær. For spærtræ med højere styrke til særlige tagkonstruktioner (styrkeklasse C24) er kravene til årringsbredde og knaststørrelse henholdsvis 6 og 23 mm.

Det er dog den almindelige kvalitet i styrkeklasse C18, som hidtil har været hovedproduktet fra de danske og nordiske nåleskove, og spærtræ i denne styrkeklasse egner sig til langt de fleste almindelige konstruktionsmæssige formål.