Støbning af betongulv

Designmæssigt er betongulve meget moderne. De giver et råt, industrielt udseende, der kan hjælpe din bolig med at ligne en lækker New Yorker-lejlighed. Ud over at se godt ud, så er betongulve også slidstærke, de beskytter imod brand, de har rigtigt gode isoleringsevner, og så egner de sig også til at have en belægning ovenpå, som fliser eller trægulv uden at betonen mister dens praktiske egenskaber.

Støbning af betongulve er ikke teknisk svært, men det er tidskrævende og fysisk hårdt. Det kan være en udfordring at gøre det hele alene, så vi anbefaler at samle et lille hold af venner, familiemedlemmer, kollegaer eller naboer, der har mod på at give en hånd med.

Støbning af gulv- Hvad skal jeg bruge?

Inden du begynder at blande beton, så lad os kigge lidt på listen af materialer, du skal bruge:

  1. Beton
  2. Rionet og afstandsholdere
  3. Isoleringsmaterialer
  4. Gulvvarmeplader eller -rør (hvis det ønskes)
  5. Blandemaskiner
  6. Murerværktøjer

 

Beton er en blanding af vand, sten, sand og cement, hvor selve cementen består af kalk, sand, vand og flyveaske. Især er flyveasken en vigtig del af opskriften, fordi den fungerer som bindeleddet imellem materialerne og går ind og forbedrer betonens bearbejdelighed. Beton er ikke kun nemt at arbejde med, det er også billigt, eftersom alle materialerne er naturelementer, der findes i Danmark, hvilket holder prisen lav.

Rionettet, eller armeringsnettet, bruges til at armere betonen. Når betonen bliver støbt, lægges rionettet ind for at forhindre betonen i at knække efter og under byggeriet af betongulvet. Hvis man har gulvvarme installeret, kan rionettet også bruges til at binde gulvvarmeslangerne fast til. Jo tykkere nettet er, jo stærkere er det, men generelt vil vi sige, at 6 mm er en fin tykkelse til et gør-det-selv betongulv.

Typisk vil isoleringsmaterialet bestå af polystyren (eller flamingoisolering, som vi kalder det i daglig tale), men der er andre isoleringsløsninger, som for eksempel lecanøder. Vi anbefaler selv flamingoisolering fra SundolittJackon eller Kingspan.

På grund af dets mange kvaliteter er flamingo et ideelt valg som isoleringsmateriale. Det har en høj isoleringsevne, stor trykstyrke og så gør flamingoens lave vægt den nem at arbejde med. Flamingo er også vandtæt, så den optager ikke fugt og rådner, hvilket betyder, den også egner sig som kapillarbrydende lag.

Gulvvarme er selvfølgelig ikke en nødvendighed ved støbning af betongulve, det er dog et populært tilvalg, vi kun ser mere af. Gulvvarme fungerer ofte ved, at man installerer vandrør i betonen, som man så fylder med varmt vand.

Selv anbefaler vi gulvvarmeplader fra Nordic, som ikke behøver at blive begravet i beton, men bare ligge lige under gulvbelægningen. Varmekravene til vandet i Nordic pladerne er også lavere, hvilket betyder, du hurtigere kan ændre temperaturen på gulvvarmen. Hvor almindelige vandrør kan tage op til en hel dag at ændre temperaturen, kan temperaturen på Nordic gulvvarmepladerne ændres på kun 30 minutter.

Støbe gulv i skur

Uanset om støbning af betongulv skal være til privatboligen, haveskuret eller garagen, så skal der være et kapillarbrydende lag, der sikrer imod, at fugt siver op igennem gulvet. Det kapillarbrydende lag bør være mindst 15 cm tykt og stampes eller vibreres med en pladevibrator.

Den største forskel på støbning af gulve er måske, at de udendørs rum ikke behøver et isolerende lag, og det er derfor et punkt, du kan springe over.

Til alle typer af gulve skal du have et fast underlag af enten jord eller sand, men hvor langt nede dette lag skal være varierer, om det er inden- eller udendørs rum. Til indendørs gulve i privatboligen skal du typisk grave omkring 60 cm ned, hvorimod udendørsrum kun skal bruge 25 cm.

Isolering og støbning af gulv

Nu hvor du har alle materialerne, er du klar til at gå i gang.

Først skal du se på terrænet. Hvis der allerede er et gulv, skal du først have det gravet ud. Vær opmærksom på, at der skal være plads til betongulvet og det isolerende underlag nedenunder.

Hele gulvsektionen, hvor huset starter ved jordoverfladen og går op til dér hvor gulvet slutter, kaldes for terrændækket. Kort fortalt består terrændækket af følgende lag:

  • Det kapillarbrydende lag
  • Betonlag
  • Gulvbelægningen

Terrændækket beskytter huset imod fugt, holder på varmen og sikrer en fast bund til gulvet og huset. Bygger man et nyt terrændæk, skal det have mindst 30 cm isolering.

Det kapillarbrydende lag

Det kapillarbrydende lag stopper vand og fugt i at stige op i gulvet, så det er en vigtig del af terrændækket. Til dette kan du anvende lecanødder eller sten/grus med en størrelse på minimum 4 mm. Laget bør være imellem 5-10 cm tykt og skal stampes eller vibreres med en pladevibrator, så det er helt plant.  

Det kapillarbrydende lag skal være mindst 15 cm tykt, og hvis du bruger flamingoisolering, kan dette også fungere som del af det kapillarbrydende lag. Er der ikke nok flamingo, eller opstår der huller eller sprækker, kan de udfyldes med lecanødder. Herefter lægger du 30 cm trykfast flamingo isolering oven på det kapillarbrydende lag. Og nu kan du gå i gang med at støbe beton.

Vejledning til støbning af betongulv

Betongulve bør ikke være under 10 cm tykt, og det er vigtigt, at det er armeret. Først lægger du afstandsholdere ud på flamingopladerne. Afstandsholderne holder rionettet oppe, så du kan anlægge beton både over og under rionettet. Afstandsholderne er små stykker plastik, der er designet til, at armeringsnettet har den rette afstand fra gulvisoleringen. Ønsker du gulvvarme er det nu, du binder varmeslangerne sammen med armeringsnettet. Bruger du varmeplader, som dem vi anbefaler fra Nordic, kommer det først senere.

Når det hele er sat op, er du endelig klar til at støbe beton. Du kan købe en færdig støbeblanding, der kun skal have vand, eller du kan selv blande det med cement, vand, sten, grus og sand. Blandingsforholdet bør være én del cement, to dele sand og tre dele sten. Vær opmærksom på, at konsistensen af betonen ikke må være for våd, den skal nemlig helst føles som fugtig jord.

Det er ikke en teknisk svær opgave, men den er fysisk krævende, og det kan være en fordel at have flere til at hjælpe sig. Fordel eventuel opgaverne, så én står for at blande beton og køre det hen til gulvet, imens to personer fordeler den.

I visse tilfælde anbefaler vi at lægge plast ud over betonen, når det er tørt nok at gå på. En god tommelfingerregel siger, at betongulvet skal tørre i 28 dage, men kan du stille noget tungt på gulvet, som for eksempel en spand vand, og hvis du efter 12 timer kan du se, hvor den har stået, så er betongulvet ikke tørt endnu.

Støbning af betongulv med gulvvarme

Ønsker du ikke et rent betongulv, er det nu du endelig lægger selve gulvet. Men først monteres gulvvarme, hvis du vil have den i form af spån- eller gulvvarmeplader. Du limer varmepladerne fast til undergulvet, og når de er ordentligt monterede med varmvandsslangerne, affedter du overfladen med en bomuldsklud med terpentin på. Du kan nu endelig montere overgulvet.

Køb cementblanding, rionet eller gulvvarmeplader hos BygMax

Vi håber, dette blogindlæg har givet dig en dybere viden indenfor støbning af betongulve og inspireret dig til at støbe dit eget betongulv til haveskuret eller stuen - god arbejds- og byggefornøjelse!