Måske har du gået og tænkt på at rense tagrenden i et stykke tid – men ligesom os andre – bliver du ved med at udskyde det. Denne mini-guide med tips og tricks er til dig, som vil rense din tagrende selv og gøre det ordentligt. I dette blogindlæg kan du læse om, hvornår, hvorfor og ikke mindst hvordan du bør rense din tagrende mindst en gang om året.

Hvad er konsekvensen af en beskidt tagrende?

Faktisk så modtager et almindeligt hus over 100 tons nedbør hvert år, og så meget som muligt af det regnvand skal ned i brønden for at skåne dit hus. Som du sandsynligvis ved, så er tagrendens job at lede regnvandet ned til kloakken. Men hvad sker der, hvis din tagrende svigter?

tagrende_med_regn
  • Fugtskader såsom svamp og råd i sternbrædder, udhæng og andre former for træ vil vokse, da vandet vil blive ledt andre steder hen end brønden
  • Frostsprængninger opstår, hvis for meget af regnvandet løber ned ad muren. Meget våde mursten kan ikke afgive alt fugten fra regnen, hvorfor vinterens kolde temperaturer vil forårsage små sprængninger, da vandet udvider sig og bliver til is
  • Fugtproblemer i kælderen forårsaget af store mængder vand, som samler sig på jorden foran fundamentet

Hvornår på året er det bedst at rense tagrenden?

Vi anbefaler at rense tagrenden om efteråret, når bladene fra træerne er faldet ned, så dine tagrender er godt klædt på til at modstå store mængder regn og sne, som falder i efterårs- og vinterperioden.

tagrende_for_r_1

Sådan renser du din tagrende

    1. Brug en god, fast og skridsikker stige. Det er vigtigt, tagrenderne ikke bliver bøjet, når du støtter stien om ad dem, hvorfor vi anbefaler, du støtter stigen op ad rendejernene eller lægger et bræt imellem stigen og tagrenden.
    2. Brug hænderne eller en tagrenderenser til at rense tagrenden for slam, blade og andet løst skidt.
    3. Til rensning af fastgroet skidt anbefaler vi at bruge vand, en stiv børste og en masse knofedt.
    4. Skyld og spul tagrenden og nedløbet med vand.

Til slut – et grundigt eftersyn

Når du har fulgt de førnævnte skridt til at rense din tagrende, bør du tjekke at alt er, som det skal være. Vi har samlet nogle spørgsmål, som du bør kunne krydse af, hvis din tagrende er sund og rask:

  • Opfanger tagrenderne alt vandet fra taget?
  • Har tagrenden og nedløbet den rette dimension? Er der fri passage for vandet?
  • Har tagrenden et lille fald mod nedløbsrøret?
  • Ligger forkanten lidt lavere end bagkanten? Hvis tagrenden bliver fyldt op, så skal vandet helst ud over forkanten, så mursten og hus bliver skånet.

Er det på tide at få skiftet dine tagrender?

Har du forsømt dine gamle tagrender, eller trænger de bare til at blive skiftet ud? Så tag et kig her. Hos BygMax har vi et stærkt samarbejde med de bedste tagrendeleverandører i Norden, heriblandt Lindab, Plastmo, Rheinzink og VM-Zink, hvorfor vi kan levere langtidsholdbare tagrender til din dør i varianter, der passer til dit hus og dine behov – hurtigt og billigt.

Se vores udvalg og installér din egen tagrende

Lindab

Lindab tagrenderne er alle lakerede ståltagrender, pånær Aluzink som er med en anden type belægning.

Plastmo

Plastmo tilbyder tagrender i 5 materialer (AluZink, Stål Plus, Zink, Kobber og Plast).

VMZINC

Tagrender fra VMZINC er prduceret af 99,995 % ren zink og er derfor god kvalitet.