Hvis du ønsker en slidstærk gulvbelægning køkken, der er vandafvisende og nem at rengøre, så er et vinylgulv køkken et oplagt valg. Vinylgulve har længe været en populær gulvbelægning i mange hjem som gulvbelægning køkken, da det er praktisk og er en forholdsvis billig gulvløsning. Vær dog opmærksom på hvilke typer af vinylgulv, der kan anvendes i forskellige rum. Læs her hvad man skal være opmærksom på, når man vælger vinylgulv køkken, og hvordan man lægger vinylgulvet.

Værd at vide om vinylgulv som gulvbelægning køkken

For mange familier er køkkenet husets samlingspunkt, hvilket betyder, at det bliver udsat for meget slid og trafik i løbet af dagen. Dette sætter nogle høje krav til gulvbelægning køkken, da det skal have en høj holdbarhed og være modstandsdygtighed overfor snavs og skidt. Et vinylgulv er fremstillet af et syntetisk materiale, som gør det slidstærkt, modstandsdygtigt overfor vand og fugt grundet dens lukkede overflade samt nemt at rengøre. Netop derfor er et vinylgulv en oplagt gulvbelægning køkkenet, bryggerset og entréen, da vinyl kan trods sit bløde overflade holde til hverdagens slid. Derudover er det en billig gulvløsning sammenlignet med fliser eller et trægulv, hvilket gør vinylgulv en populær gulvbelægning i mange hjem. Du kan også vælge at montere et vinylgulv fliser på badeværelset som alternativ til rigtige fliser eller klinker, men der er dog nogle ting, som du skal være opmærksom på. Hvis du vælger et vinylgulv fliser til badeværelset, skal det være et GVK-certificeret vådrumsvinyl, for at det må lægges i badeværelset. I Danmark er der krav om, at det skal være homogene vinyler, der kan svejses sammen, så der ikke kan ske vandgennemtrængning og dermed resultere i fugt i underlaget. Grundet disse særlige regler og krav skal monteringen af vinylgulv fliser udføres af en certificeret fagmand, da det er vigtigt, at det bliver gjort korrekt. Gør du det selv, kan selv små fejl få store konsekvenser.

Typer af vinylgulv – vinyl klikgulv eller vinylgulv rulle?

Et vinylgulv køkken kan fås i mange forskellige mønstre, farver og kvaliteter enten som et vinyl klikgulv eller vinylgulv rulle. Både Everfloor og Migadan forhandler et stort udvalg af vinylgulve ruller i flotte designs, som kan benyttes som et alternativ til fliser eller trægulv. For eksempel kan vinylgulvene fås med en naturtro overflade, som ligner et ægte træ- eller flisegulv - blot billigere. Hvis du derimod ønsker mere farve til din gulvbelægning køkken, kan du også vælge et ensfarvet vinylgulv. Derudover er Everfloor også leverandør på vinyl klikgulv, som ligner almindelige gulvbrædder. Vinyl klikgulv lægges som et svømmende gulv, hvor det ikke er fæstnet til underlaget, og sættes sammen ved at klikke dem sammen. Et vinyl klikgulv er derfor en smart, nem løsning, da du nemt kan montere vinylgulv køkken selv.

Lægning af vinylgulv køkkenet – sådan gør du

Hvis man har hænderne skruet nogenlunde på, kan man godt lægge et vinylgulv selv, uanset om det er et vinyl klikgulv eller vinylgulv rulle. De to monteringsguides gennemgår step-by-step, hvordan man monterer sit vinylgulv køkken og tager udgangspunkt i et vinylgulv rulle fra Migadan i modellen natural sort trælook i 4 meters bredde, som er fæstnet til undergulvet med dobbeltklæbende tape langs kanterne. Alle vinyler kan op til cirka 18 m2 monteres svømmende, hvis rummet er rektangulært og ikke har gulvvarme. Ved gulvvarme og irregulære rum større end 18 m2 bør man altid fuldklæbe vinylen til underlaget.

Husk: læs altid vejledningen inden du går i gang. 

Følgende materialer skal bruges til montering af vinylgulv køkkenet: 


  1. Find alle materialer og værktøj frem inden lægning af vinlygulv køkken. 
  2. Akklimatisér vinylgulvet i 24 timer før montering. Dette gør gulvet nemmere at håndtere, når det har fået stuetemperatur. 
  3. Tjek vinylgulvet for fejl inden montering. Finder du fejl, kontakt os inden du fortsætter arbejdet. 
  4. Sikrer at undergulvet er tørt og rengjort for fedt og støv. Hvis undergulvet er ujævnt eller har revner, skal dette udbedres. 
  5. Find ud af hvordan vinylgulvet skal lægges. Tip: hvis rummet er langt og smalt, skal vinylgulvet lægges i rummets længderetning. Er rummet kvadratisk, skal gulvet lægges parallelt med lysindfaldet, så samlingerne er ind mod væggen. Sørg for, at der ikke er nogen samling lige inden for døren. 
  6. Fastgør den dobbeltklæbende tape med beskyttelsespapir på langs væggen. 
  7. Læg vinylgulvet ind til væggen uden tilskæring, hvis væggen er lige. Ved flere baner skal enderne justeres og være en overlapning på cirka 5 cm i hver side, så mønsteret passer sammen. Der skal muligvis være større overlapning, hvis mønsteret skal tilpasses den næste bane. Skær overskydende vinylgulv væk med en skarp hobbykniv og efterlad cirka 5-10 cm. langs kanten. 
  8. Fold vinylgulvet tilbage langs væggen og fjern beskyttelsestapen. Stræk vinylgulvet tilbage og fastgør gulvet. 
  9. Sørg for at der hverken er luft under belægningen eller ujævnheder ved at bruge den brede spartel rullet ind i f.eks. et håndklæde. Start fra midten og skub mod væggen.  
  10. Ved tilskæring presses vinylgulvet ned i mellemrummet mellem gulvet og væggen så langt som muligt. Markér gulvets placering med en blyant på bagsiden af vinylgulvet og skær derefter det overskydende af med en skarp hobbykniv. Ved tilpasning af hjørner, rør og dørkarme laves et lille lodret snit ned i vinylgulvet, som efterfølgende presset ned. 
  11. Skær vinylgulvet til og montér fejelister. 

Obs: Skrue gulvvarmen ned til ca. 18 grader ved montering og skrue efterfølgende langsomt op til 27 grader.

Hvis du derimod skal montere et vinyl klikgulv, kan du i videoen nedenfor se, hvordan man gør: 

Alternativer til vinylgulv køkkenet - skal man vælge vinyl eller linoleum i køkkenet?

Da der findes mange forskellige typer af gulvbelægning, kan det være svært at vælge den helt rigtig gulvløsning til køkkenet. Det er derfor værd at overveje ens behov, inden man køber sit køkkengulv. Nedenfor har vi samlet nogle af de mest populære gulvbelægninger til køkkengulvet udover vinyl:

    • Laminatgulv køkken: Et laminatgulv er også en populær gulvløsning, da det er slidstærkt, holdbart og nemt at holde rent. Laminat kommer i et utal af mønstre og varianter, der grundet dens sammensatte materialer kan ligne et ægte træ- og flisegulv på overfladen. 
    • Linoleumsgulv køkken: Et linoleumsgulv er også en populær gulvbelægning grundet dens høje slidstyrke. Et linoleumsgulv er fremstillet af naturmaterialer, der kan behandles, så det står som nyt. Dog tåler linoleum ikke vedvarende fugt. 
    • Flise- og klinkegulve køkken: Fliser og klinker bliver ofte brugt til belægning i køkkenet, da de er slidstærke, nemme at vedligeholde og rengøre. Dog skal være opmærksom på, at et flise- og klinkegulv er et hårdt materiale, som gør akustikken dårlig. Man bør derfor kompensere andre steder i rummet med f.eks. lyddæmpende lofter, akustikpaneler eller bløde materialer, hvis man gerne vil have et flise- eller klinkegulv. 
    • Trægulv køkken: Et trægulv er et blødere materiale sammenlignet med eksempelvis fliser, som gør det behageligt at gå på. Trægulvets blødhed bidrager derfor til en bedre akustik, men det betyder også, at der nemmere kan komme mærker og hakker i gulvet, hvis man skulle tabe noget. Derudover vælger mange også et trægulv i køkkenet, hvis man ønsker sammenhæng mellem stuen og køkkenet. Dog kræver et trægulv mere vedligeholdelse afhængig af trægulvets overfladebehandling.
    billede2_1
    billede1_1

    Pris på vinyl klikgulv som gulvbelægning køkken

    Der findes forskellige typer af vinylgulv køkken med forskellige farver, mønstre og kvaliteter. Da et vinylgulv både kan komme i ruller eller som vinyl klikgulv varierer priserne  generelt fra 80 kr./m2 til 220 kr./m2 afhængig af tykkelse, mønster og leverandør. Hvis du er i tvivl om, hvilket vinylgulv du skal vælge, er det mange gange også muligt at bestille en vareprøve på dit nye vinylgulv køkken.


    Vi håber, at guiden kan hjælpe dig i forbindelse med montering af dit nye vinylgulv – send os gerne dine erfaringer eller billeder af dit færdige resultat, som vi kan dele på vores sociale medier. God arbejdslyst!