Wedi plader - høj styrke og fugtafvisende egenskaber

Den tyske virksomden wedi startede helt tilbage i 1983, hvor de lige siden har fremstillet byggematerialer. Dengang var de kendt som ”wedi-Wannanbauelemente GmbH”, og lige siden har de arbejdet tæt med arkitekter, håndværkere og forhandlere. I dag er de mest kendt for deres Wedi-plader, som vi vil skrive lidt om i dette blogindlæg.

Vi vil her gennemgå, hvad wedi plader helt konkret er, hvad de egner sig til, gode råd, og hvordan de anvendes og monteres.

Hvad er wedi-plader?

Wedi plader er fantastiske byggeplader, der anvendes til lofter, vægge, gulve og endda møbler. Mange kender især wedi plader fra vådrumsprojekter, og derfor har de også rigtig gode vandstandsende kvaliteter. Kernen på wedi pladen består af blåt CFC-frit polystyren-hårdskum (polystyren går også under betegnelsen flamingo), der gør den betydeligt hårdere end almindelige flamingoplader, som mange nok kender fra gulvisoleringen.

wedi pladen har et lag af kunststofforædlet mørtel på hver side, der fungerer som et vedhæftningsunderlag, så den både er nem at sætte op og spartle til.

Udover at være opbygget af polystyren er wedi pladen armeret af et lag glasfibervæv og har en overflade af cement, der gør den slagfast. Wedi pladerne udskiller sig fra andre byggeplader ved at være varmeisolerende, fleksible, robuste, lette og have en 100% vandtæt kerne.

wedi_billede

Hvor kan jeg bruge wedi plader?

Selvom wedi pladerne nok er mest kendt som vådrumsplader, kan de faktisk bruges inden for en bred vifte af anvendelsesområder.

Med wedi pladernes høje styrke kan de bruges i stort set hele badeværelset. Wedi pladerne er nemlig godkendte til gulv- og vægkonstruktioner, som indeholder træ eller andre organiske materialer. Og ved ikke-organiske materialer som letbeton, beton eller murværk egner wedi pladen sig også til vægkonstruktioner.

Derudover er wedi pladerne godkendte til indendørsbrug i rum med normale temperaturer.

Wedi pladerne er også populære til skæve eller kolde vægge. Ved efterisoleringer skal man ofte bruge dampspærrer, der kan være bøvlede at montere, men med wedi pladerne slipper du for det bøvl, for de indeholder nemlig allerede et diffusionsåbent dampspærre inde i selve pladen. På den måde sparer du arbejdet og undgår samtidigt råd og fugt.

Uanset tykkelsen på wedi pladerne bør de opbevares vandret og i læ for direkte sollys og fugt.


wedi_aflang

Fordele ved wedi plader

Fordelen ved wedi pladerne er klart deres høje styrke og modstandsdygtighed over for fugt. Wedi pladerne er nemme at arbejde med, hvilket selvfølgelig betyder, at der er en masse tid at spare – og hvis man har ansat håndværkere til at montere wedi pladerne, så betyder det også, man sparer på timelønnen.

Eftersom Wedi pladerne er fremstillet af polystyren, har de selvfølgelig også rigtigt gode isoleringsevner. Generelt kan man sige, at wedi pladerne har den samme isoleringsværdi som mineraluld.

Vi vil derfor her vise, hvor effektive wedi pladernes isoleringsevner er i forhold til pladens tykkelse:

  • 12,5 mm = k-værdi: 2,13
  • 20 mm = k-værdi: 1,46
  • 30 mm = k-værdi: 1,03
  • 40 mm = k-værdi: 0,8
  • 50 mm = k-værdi: 0,65
  • 60 mm = k-værdi: 0,55
  • 80 mm = k-værdi: 0,42
  • 100 mm = k-værdi: 0,34

Wedi pladernes temperaturgrænser går mellem -50°C til +75°C, og eftersom den hårde polystyrenkerne, som wedi pladerne er opbygget af, har en lukket cellestruktur, har pladen også brandhæmmende kvaliteter.

wedi_stack

Wedi plader - monteringsguide af vådrumsplader

Det er næsten lige meget hvilket underlag, du har, så kan wedi pladen bruges. Eftersom wedi pladen er fremstillet af cement og polystyrenskum, er pladen super fleksibel og kan derfor beklædes alle steder, hvor der er behov for varmeisolerende, vandtætte eller fleksible beklædninger.

Wedi pladerne kan sagtens udskæres, så du får dem i de størrelser og former, du ønsker dem.

Hvis wedi pladerne skal monteres til din væg, kan du gøre dette med en speciel hurtighærdende lim, og hvis de skal bruges som vægbeklædning, kan de monteres med specielle skruer, og på gulvet skal wedi pladerne blot klæbes fast, som var de almindelige gulvfliser.

Når wedi pladerne er sat op, og hvis de skal bruges i vådrum, er det vigtigt, at de bliver dækket af en vådrumsmembran, så du er sikker på, at badeværelset holder tæt. 

Hvis du kunne tænke dig et mere visuelt billede af wedi pladernes egenskaber, så tag et kig på videoen her nedenunder, hvor Wedi selv har produceret en video, hvor de viser vådrumspladernes holdbarhed, og hvordan man sætter wedi pladerne op.

Skal du bruge mere end wedi plader? Vil du have et tilbud?

Hvis du står over for et større renovationsprojekt af dit badeværelse, og du skal bruge mere end bare vådrumspladerne fra Wedi, som fx toiletter, vandhaner og bruser, så kan du med fordel samle hele din ordre og lægge en prisforespørgsel på hele din bestilling her. Så vil vores skarpe sælgere tage hånd om din bestilling og se, om vi kan tilbyde et flot tilbud.

Eftersom vi allerede holder prisen så langt nede som muligt, kan vi sjældent give tilbud på mindre ordrer, da prisen selvfølgelig allerede starter helt i bund.

BygMax- alt til dit byggeri!