Armeringsnet og stål

Alt i stål til dit byggeri: Armeringsnet / rionet, stålbjælker, stålplader og meget mere.

Læs mere

Stål til stærke priser

Stål er en legering af jern og kulstof, hvilket giver stål sin karakteristiske høje styrke, som gør det brugbart til konstruktioner og som armering. Andre grundstoffer kan også tilsættes for at give stålet nye egenskaber, eksempelvis tilsættes krom for at producere rustfrit stål.

Hvad bruges stål til?

Stål bruges blandt andet til armeringsnet, eller rionet, som er store stålnet af sammensvejsede ribbede stålstænger, som anvendes til armering af gulve. Hertil kan man også anvende kamstål, tentorstål, stødzonenet, murarmering og meget andet.

Skal du bygge store åbne konstruktioner eller fjerne bærende vægge, så er bjælker i stål det oplagte valg. Stålbjælker er kompakte og kan bære mere vægt på mindre plads end eksempelvis bjælker i limtræ. Hos BygMax finder du flere typer stålbjælker, blandt andet IPE, HEB, UPE og meget mere.

Du finder også et stort udvalg af U-stål, båndstål, fladstål, fjederstål, skærstål, slidstål samt mange typer rør som hulprofiler, C-profiler, fladovale rør samt sømløse og svejste rør.

T-stål og vinkelstål anvendes ofte til opbygning af rammer og konstruktioner, hvor stålets udformning giver en god bæreevne.

st_l_7

Stål – Ståltyper og overfladebehandling

Når du køber stål, er det nødvendigt også at tage stilling til hvilken ståltype/overfladebehandling, stålet skal have. Det er vigtigt at vælge rigtigt, for vælger du en ståltype uden at have brug for de ekstra egenskaber, er det spild af penge, og vælger du ubehandlet stål til brug på et udsat sted, så ender du med rust og en konstruktion, som ikke holder i længden. Det typiske valg vil derfor stå mellem fire forskellige typer stål: sort stål, galvaniseret stål, rustfri stål eller syrefast stål:

Sort stål

Sort stål er ubehandlet stål, og det betyder, at det ingen beskyttelse har mod rust. Sort stål anvendes derfor kun indendørs eller steder, hvor det er beskyttet mod fugt og nedbør. Man kan derfor sige at sort stål er den stållegering med færrest legeringselementer.

Galvaniseret stål

Eftersom sort stål ingen beskyttelse har mod rust, har man udviklet flere metoder at yde denne beskyttelse. En af måderne er ved at galvanisere det med et tyndt lag zink. Zinken reagerer med ilt og vand i luften og danner et hårdt lag patinering på stålets overflade, som modvirker dannelsen af rust. Galvaniseret stål anvendes derfor ofte til udendørsbrug, især vil man kunne genkende galvaniseret stål til lygtepæle og udendørs legepladser.

Rustfrit stål

Rustfrit stål er en legering af stål, hvor der er tilsat mindst 12% krom. Det gør stålet rustfrit hele vejen igennem, modsat galvaniseret stål, som blot har en rustfri overflade. Rustfri stål er derfor velegnet til brug, når stålet skal skæres eller forarbejdes på anden måde, som vil bryde den overfladebehandling som galvaniseret stål har.

Rustfri stål ruster ikke, når det udsættes for almindelig fugt og vand, men hvis det kommet i kontakt med syre eller syreholdige væsker (som fx saltvand), vil det alligevel ruste.

Syrefast stål

Syrefast stål er den opgraderede version af rustfrit stål. Ligesom rustfrit stål har den også et indhold af 12% krom, men derudover indeholder den også 2-3% af stoffet molybdæn, hvilket gør denne ståltype syrefast, så du kan anvende det ved salt- eller syreholdige væsker.

Stålkvaliteter

Under mange af vores stålprodukter finder man nogle gange et felt omkring stålkvalitet. De mest gængse kvaliteter spænder mellem S235 og S355. Tallet her indikerer styrken på stålet. Jo højere tallet er, jo højere vil stålkvaliteten være.

Til anvendelse som strukturelt stål i almindelige bebyggelser har stålkvalitet S235 mere end rigelig styrke, og det er kun ved helt særlige konstruktioner som boreplatforme, hvor der vil være et behov for en stålkvalitet, der er højere.

stainless-steel_3

Køb billigt stål hos BygMax

Uanset dit behov, så finder du alt i stål her. Derudover har vi også et kæmpe udvalg af værktøj og maling til forarbejdning og behandling af stål. På BygMax kan du bestille hele din ordre samlet og få leveret til din adresse.

Har du et større projekt og ønsker et tilbud på din samlede bestilling, er du altid velkommen til at kontakte os via en prisforespørgsel, og så vil vores sælgere forsøge at sammensætte et skarpt tilbud.

Byg med BygMax - Vi har alt til dit byggeri!

St_l_6