Aluminium

Aluminium er et let, hvidligt metal, der er utrolig populært på grund af sine mange gode egenskaber. Hos BygMax finder du alu rør, stænger og plader i aluminium.

Læs mere

Alu rør og andre produkter i aluminium

Hos BygMax har vi plader i aluminium, aluminiumsrør og mange andre produkter i stål til lave priser. Skal du bruge alu rør, alu stænger eller alu plader, så finder du et kæmpe udvalg her. Aluminium er utrolig populært på grund af sine mange gode egenskaber. Metallet er eksempelvis utrolig let, det er nemt at forarbejde ved skæring eller bukning, og så er det både flot og modstandsdygtigt over for vind og vejr. Aluminiums mange gode egenskaber gør, at det bruges i utrolig mange sammenhænge både ude og inde, lige fra sodavandsdåser og gryder til master på sejlbåde, flydele og fælge til biler.

Aluminium er et let og hvidligt metal, som udvindes fra malmen Bauxit i meget store mængder hvert år. Det er det metal efter jern, der udvindes mest af globalt hvert år. Aluminium udvindes ved hjælp af Hall-Héroult processen, som foregår i smeltet kryolit ved cirka 1000 grader celsius. Aluminium omdannes herefter til alu rør, stænger og andre produkter i aluminium, der enten kan være som rent aluminium eller indgå i en legering (sammensætning af metaller). Ligesom jern og stål, findes produkter som alu rør, firkantrør, stænger og plader i forskellige kvaliteter, der betegner aluminiummets sammensætning med andre grundstoffer og de tolerancer, der gælder for klasserne. Se en oversigt over de forskellige kvaliteter i aluminium nederst på denne side. Kvaliteten vores alu rør, stænger og plader fremgår under de forskellige produktkategorier og er som udgangspunkt den bedste og mest almindelige kvalitet, der anvendes til den pågældende produkttype.

Du kan bruge aluminium til mange formål, lige fra produktion af skilte, til skridsikre dørkplader, rammer i firkantrør eller runde alu rør samt meget andet. Fordelen ved at anvende aluminium udvendigt er, at når aluminium kommer i kontakt med ilt, dannes der på overfladen et tyndt lag aluminiumsoxid, som beskytter metallet mod videre korrosion. Hvis laget bliver ridset eller på anden måde bliver brudt, så vil det automatisk gendanne sig selv, der hvor det er blevet brudt. Ved ubehandlet aluminium vil overfladen derfor også blive mat med tiden, hvilket er med til at beskytte metallet.

Aluminium kan dog pudses eller rengøres med vand og mild sæbe eller terpentin, og på den måde få noget af sin blanke overflade tilbage. Der findes også særlige midler til overfladebehandling af aluminium, som kan være med til at holde overfladen blank i længere tid. Rengøring kan også være med til opretholde aluminiummets korrosionsbestandighed, da smuds på overfladen kan være med til at holde overfladen fugtig i længere tid end nødvendigt.

Samtidig bør du undgå at aluminium kommer i kontakt med følgende stoffer, da de kan have en ætsende effekt på aluminium.

  • Alkaliske byggematerialer som frisk beton
  • Metaller som Jern, bly og kobber
  • Uorganisk syre som saltsyre eller svovlsyre
  • Myresyre, oxalsyre og opløsningsmidler
  • Stærkt basiske opløsninger
  • Kviksølv og kviksølvsalte
  • Vand indeholdende tungmetaller
  • Imprægneret træ med kobberholdige salte

Aluminiumsplader kan ved kontakt med ovenstående materialer oxidere og give en hvid udfældning i overfladen, som svarer til rust på jern. Her kan man anodisere aluminiummet med en overfladebehandling, der giver en smudsafvisende overflade og øger korrosionsbestandigheden.

På BygMax.dk finder du et stort udvalg af aluminiumsprodukter, men ikke alle de mange forskellige typer plade, som findes. Skal du bruge et produkt i aluminium, som vi endnu ikke har på siden, så skaffer vi gerne en god pris til dig. Du skal blot udfylde en prisforespørgsel, så hører du fra os inden for kort tid.

 

Oversigt over aluminium kvaliteter og legeringer

Aluminium kvalitet og legeringer