Stålplader

BygMax har et stort udvalg af stålplader i mange forskellige typer og formater. Vælg zinkplader, aluplader, aluzinkplader og kobberplader i forskellige tykkelser, størrelser og med forskellige overflader, fx mønstrede eller hullede.

Anvendelsesmulighederne med stålplader af diverser slags er uanede - kun fantasien sætter grænser. Brug dem i byggeri eller med dekorativt formål for de mere specielle typer.

Læs mere

Stålplader og metalplader til alle formål

Hos BygMax finder du et stort udvalg af metalplader i stål, kobber, aluminium og zink til stærke priser. Uanset, hvad du skal bruge metalpladen til, så har vi den med sikkerhed her på BygMax. Udvalget i størrelser og tykkelser spænder fra tykke, tonstunge metalplader til helt tynde blikplader.

Vi har her nedenunder skrevet lidt om de forskellige anvendelser af stålplader og metalplader, så du kan få lidt inspiration til dit næste byggeprojekt.

Varmebestandige stålplader til ovnen

Skal du installere en brændeovn? Så kan du med varmebestandige stålplader undgå misfarvninger fra gløder og aske under ovnen. Med en varmebestandig metalplade på gulvet under brændeovnen får du nemlig et flot og brandsikkert underlag. BygMax har et stort udvalg af varmebestandige stålplader i tykkelser fra 1,5 til 12 mm, og de varmebestandige stålplader vil passe rigtigt flot til ovnen og er nemme at rengøre.

Andre anvendelser af metalplader kan være som stænkplade over komfuret i køkkenet, hvor fedt og sovs kan sprøjte op på væggen. Her giver vores store udvalg af metalplader dig mulighed for at vælge en metalplade eller stålplade, som både vil pynte og bidrage til køkkenets stemning. Vi har eksempelvis varmgalvaniserede finplader i tykkelser fra 0,5 mm til 5 mm, og skal det være endnu mere specielt, har vi også et stort udvalg af flotte kobberplader og rengøringsvenlige rustfri stålplader til en god pris.

varmebestandige
perf_plade_kl_ver

Perforeret stålplade til radiatorskjuleren

Hos BygMax finder du også et stort udvalg af perforerede stålplader, som er stålplader med huller i forskellige mønstre. En af de mange måder, som man kan anvende perforerede stålplader på, er som front i en radiatorskjuler. Stålpladernes perforeringer tillader varmen fra radiatoren at komme ud i rummet, men samtidigt holder radiatoren skjult. Med vores perforerede stålplader kan du give din radiator dit helt eget personlige præg med aflange, runde eller de klassiske kløverbladshuller.

Til at fremstille din radiatorskjuler monteres stålpladen omkring radiatoren i en ramme af træ. Her er vigtigt, der er plads foroven og forneden til luftspalter i radiatorskjuleren. Du finder alt hvad du skal bruge af træ, skruer og maling til at bygge en radiatorskjuler her på BygMax.dk.

Stålplader med aluzinkbelægning til udendørs brug 

Mange stålplader og metalplader kan også anvendes udenfor til eksempelvis beklædninger, facader, gavle eller tagplader. Her er metalplader i aluzink et godt alternativ til zinkbeklædninger, da den har en lavere pris men de samme gode egenskaber.

Aluzink er en overfladebehandling, som udføres på stålpladen, hvor legeringen typisk vil bestå af 55% aluminium, 43% zink og knap 2% kisel. Det giver aluzink stålpladen selvhelende evner og en dobbelt så stærk beskyttelse. Den første beskyttelse kommer fra det galvaniserede lag, der beskytter stålpladen, når den udsættes for fugt. Den næste beskyttelse kommer af zink-ionernes evne til at ”vandre” over stålpladen og hele den ved ridser og klippede kanter.

Aluzink egner sig derfor godt i skrappe miljøer, hvor den dobbelte beskyttelse giver stålplader i aluzink en fordel over andre typer metalplader.

c2953187-d019-4e89-b0e2-21a5698a084f

Stålplader - skal jeg bruge rustfri stålplader eller galvaniserede stålplader til udendørsbrug?

Eftersom stål ruster, når jern kommer i kontakt med ilt, har man brug for en stærkere stålplade, hvis den skal bruges udenfor til fx tagplader eller facadebeklædninger. Her har man tre valgmuligheder, der hver egner sig til forskellige situationer og miljøer:

 

Rustfri stålplader

Rustfrit stål kender man nok bedst fra køkkenredskaber, der skal kunne tåle at blive vasket og flittigt anvendt. På samme måde er rustfri stålplader holdbare produkter, der kan tåle vind og vejr. Rustfri stålplader bevarer den blanke overflade som almindelige stålplader, samtidigt med at de har betydeligt svære ved at korrodere og ruste.

For at lave rustfri stålplader blander man mindst 12% krom i stålpladen, hvilket betyder, at rustfri stålplader er rustfrie hele vejen ned igennem pladen. Du kan altså skære dem på kryds og tværs, uden de mister deres korrosionsbestandige kvaliteter som ved galvaniserede stålplader.

 

Syrefaste stålplader

Rustfri stålplader vil aldrig være 100% rustfrie, og hvis de sættes op i syre- eller saltholdige miljøer (som fx ved Vestkysten), vil de tage skade og ruste. For at undgår dette, kan man få en syrefast stålplade, som er niveauet stærkere. For at opnå de syrefaste kvaliteter tilføjer man 12% krom (som ved rustfri stålplader), 8% nikkel og 2-3% molybdæn.

 

Galvaniserede stålplade

Både rustfri stålplader og syrefaste stålplader er glimrende til at hæmme korrosion – ulempen kan dog være prisen. Hertil vil de galvaniserede stålplader være det perfekte alternativ. Mange lygtepæle og legepladser består for eksempel af galvaniseret stål.

Hvor de syrefaste og rustfri stålplader beholder deres korrosionsbestandige kvaliteter hele vejen igennem materialet, så har galvaniserede stålplader kun en overfladebehandling, ofte bestående af zink. Her beskytter zinken stålpladens overflade, så i stedet for at stålpladen ruster, er det zinken. Ulempen ved en overfladebehandling er selvfølgelig, at hvis man skærer i stålpladen, vil den ikke være beskyttet mod rust de steder, hvor den er blevet skåret.

plade7_f_rdig

Kobberplader

Kobberplader kan bruges til alt mellem tagplader, stænkplader eller andre dekorative formål. Et tag af kobberplader er svært ikke at sætte pris på. Traditionen med kobberplader som tag er næsten 2000 år gammel og blev især udbredt i Skandinavien fra 1200-tallet, hvor det stadig ses på kirker, klostre og andre gamle bygninger.

Et tag af kobberplader irrer med tiden og bliver grønt, hvilket for mange kun øger dets skønhed. Udover den særlige grønne farve, så bidrager ir faktisk til at beskytte kobberpladerne, da det danner et tæt lag, som beskytter metallet nedenunder og giver tage af kobberplader en utrolig lang levetid.

Hos BygMax finder du flotte kobberplader i tykkelser fra under 1 mm og helt op til 10 mm.

Stålplader kan spare dig en ny dør

Både stålplader og metalplader kan bruges til utroligt mange formål og har ofte en praktisk og æstetisk funktion. Har man for eksempel et problem med, at hunden kradser på en dør og ødelægger træoverfladen? Så kan man med fordel montere en stålplade på døren, dér hvor hunden kradser, så du har en flot sikring mod kradsemærker fra hundens negle. Ud over at en stålplade kan spare dig for en ny dør eller jævnligt at skulle male den, så kan stålpladen også dæmpe lyden fra hundens poter på døren.