Fuge- og spartelmasse, lim og skum

Forskellige typer fugemasse, som vådrumssilicone, byggefuge, byggesilicone, fugelim, glittepinde og glittevæske til alle fugeopgaverne både ude og inde.

Læs mere

Fuge- og spartelmasse, lim og skum

Fugemasse er et bredt begreb, og dækker bare generelt over produkter, der anvendes til fyldning af fuger, revner, åbninger og samlinger. Der kan både være tale om fugemasse til fliser, der er cementbaseret pulver, som blandes med vand og om andre typer fugemasse, som bruges til elastiske fuger, til tætning, isolering, lyddæmpning og brandsikring. Sidstnævnte finder du i denne kategori sammen med fugeskum, lim og værktøj til fugning.

Fugemasse

Fugemasse er typisk fremstillet i akryl eller silicone, og anvendes til fugning mellem vægge og gulve, mellem forskellige materialer samt i andre samlinger, hvor der kan forekomme bevægelser. Fugemassen er elastisk og kan optage bevægelserne og give sig op til 25%, så der ikke opstår revner. Derfor bruges fugemasse på badeværelser og i køkken, hvor der opstår ændringer i temperatur og fugtniveau som ville kunne give revner mellem væg og gulv eller mellem bordplade og vægfliser.

Fugemasse fås i mange farver, så det er muligt at finde en fugemasse, der matcher fugen mellem fliserne eller materialer, som fugen sidder mellem. Akrylfuge, som også kaldes malerfuge, har mindre elasticitet end siliconefuge, men kan efterfølgende overmales.

Fuge
fugeskum

Fugeskum

Fugeskum er et alsidigt materiale, der anvendes til tætning, isolering og lyddæmpning i udsparinger og åbninger i bygningskonstruktioner. Den findes i dåser, hvor der er indbygget en lille dyse, hvilket gør den let at anvende direkte. Denne form er ideel for hurtige småprojekter eller mindre tætningsopgaver.

For de mere erfarne gør-det-selv entusiaster og professionelle håndværkere er der også fugeskum, der kan anvendes med en pistol. Denne metode giver et ergonomisk greb og muliggør præcis påføring af fugeskummet. Pistolen gør det lettere at styre mængden af fugeskum og sikrer en mere præcis og professionel finish. Denne form for fugeskum er særligt velegnet til større projekter eller når nøjagtig dosering og anvendelse er afgørende. Samlet set gør fugeskum i både dåser og til pistoler tætnings- og isoleringsopgaver mere tilgængelige og effektive i en bred vifte af byggeprojekter.

Sådan fuger du med elastisk fugemasse

Uanset hvilken fugemasse du skal fuge med, om det er silicone-, akryl- eller en anden type fugemasse, så er måden det gøres på den samme, men der er dog flere måder at gøre det på. Du kan enten bruge fugepinde eller de smarte fugeklodser, der efterhånden har erstattet fugepinde i mange sammenhænge.

Er du erfaren og har fuget mange gange før, så behøver du nok ikke denne guide, og heller ikke at bruge tape omkring det, som du skal fuge. Har du ikke så meget erfaring med at fuge med fugemasse, så kan det være en rigtig god idé at bruge tape, for det minimerer arbejdet med at fjerne og rengøre overskydende fuge fra området omkring fugen. Tapen sættes op langs med fugen, så det kun er den del af materialerne, som fugemasse skal hæfte på, som ikke er afdækket. Ligesom med malerarbejde, så er grundigheden i at tape af en vigtig del af et flot slutresultat.

Blogpost_billede_-_fugemasse

Når du har sat tape op, kan du fylde fugemassen i. Det skal du bruge en fugepistol til. Fugemassen har en medfølgende dyse, som kan tilpasse efter den ønskede fugebredde. Med en hobbykniv skæres enden af dysen af (skær skråt), så hullet er den størrelse, som fugen skal have. Herefter trykkes fugemassen forsigtigt ud på langs i fugen.

Efter fugemassen er trykket ud i fugemassen, oversprøjtes den med glittevæske eller alternativt sæbevand med meget sæbe i. Glittevæske har dog den fordel, at du kan fylde mere fugemasse ovenpå efterfølgende, hvilket ikke er muligt hvis du bruger sæbevand, da ny masse ikke kan hæfte ovenpå sæbe.

Brug en fugepind til at trykke fugen ind med og eventuelt til at glitte den med. Her kan du også bruge de smarte fugebrikker. Fugebrikkerne har forskellige hjørner, som passer til forskellige fugestørrelser og udformninger. Find en brik med et hjørne der passer til hvordan du vil have, at fugen skal se ud, og brug så fugebrikken til at trykke fugen med. Overflødig fugemasse vil blive presset ud på tapen, som efterfølgende fjernes, hvilket efterlader en skarp og ren fuge.

07001-model