Gevindstænger, bolte og møtrikker

Gevindstænger med eller uden møtrik i elforzinket, varmgalvaniseret og rustfri eller syrefast stål. Gevindstænger anvendes i mange sammenhænge, både ude og inde, og hvilken type du bør købe, afhænger derfor af hvad de skal bruges til.

Læs mere

Gevindstænger, bolte og møtrikker

Skal du bruge gevindstænger, bolte, møtrikker, spændeskiver eller bulldog skiver, så er du kommet til det rigtige sted.

Hos BygMax finder du et stort udvalg af bolte og møtrikker i galvaniseret, rustfrit og syrefast stål. Vi har både bræddebolte, stålsæt bolte og maskinbolte med delgevind samt mange typer møtrikker og spændeskiver.

Bolte kaldes også maskinskruer og er en slags tykke skruer med et udvendigt gevind, som passer til en møtrik med indvendigt gevind. Bolte og møtrikker bruges typisk til samling af større emner i træ, som limtræ og bjælker og til samling af stål. Der bores hul i de emner, som skal samlet og bolten føres gennem og skrues fast med møtrikken. Spændeskiver kan med fordel anvendes omkring møtrikken og hovedet på bolten, for at sikre at de bliver skruet bedst muligt fast.

Bolte uden en afslutning i form et sekskantet hoved, kaldes blot for gevindstænger, da en bolt uden hoved kun er en stang med et gevind. Gevindstænker er praktiske i tilfælde, hvor du har behov for at kunne justere møtrikkerne på begge sider af det emne, som gevindstangen går gennem. Gevindstænger anvendes ofte også til nedstøbning og andre opgaver hvor en ekstra lang stang med gevind skal bruges.

staalsaetbolt_fzv_9
gevindstang

Hvilken type bolte og møtrikker skal du så vælge?

Vores bolte og møtrikker fås typisk i enten galvaniseret, rustfrit eller syrefast stål, og det er vigtigt, at du køber den korrekte type, hvis den skal holde i længden. Derfor guider vi dig her til forskellen på galvaniserede-, rustfrie- og syrefaste bolte.

Galvanisering eller forzinkning, er en teknik, hvor et emne i stål påføres et tyndt lag zink, der beskytter stålet mod at ruste, når det kommer i kontakt med vand. Forzinkning anvendes derfor på bolte og møtrikker, som skal anvendes udendørs. Der skelnes mellem el forzinkning / el galvanisering, hvor zinken påføres med elektricitet, og varmforzinkning / varmgalvanisering, hvor det påføres ved, at metallet nedsænkes i opvarmet zink. El forzinkning kaldes ofte også blankforzinkning og forkortes FZB mens varmforzinkning forkortes FZV.

Mens galvaniserede bolte og møtrikker kun er overfladebehandlede, så er rustfrie og syrefast bolte produceret i en stålkvalitet, som er rustfrie hele vejen igennem. De opnår denne egenskab ved, at der tilsættes forskellige legeringer (andre grundstoffer) til stålet under produktionen. Rustfrie bolte og møtrikker ruster derfor ikke, når de udsættes for vand og fugt, men kan dog godt ruste, hvis de udsættes for saltholdige eller syrlige væsker. Det gør syrefaste bolte og møtrikker til gengæld ikke, da syrefast stål er tilsat flere legeringer end rustfrit stål. De kan derfor tåle saltvand og ruster ikke i mere krævende miljøer. Rustfrit stål angives typisk med betegnelsen A2, mens syrefast stål angives med betegnelsen A4.

Skal du bruge bolte og møtrikker indendørs, så kan du fint nøjes med el forzinkede (FZB) bolte og møtrikker, der har en forventet levetid på omkring 50 år, når de bruges indendørs i tørre miljøer. Udendørs har de dog kun en forventet levetid på omkring 8-10 år, og derfor skal du som minimum bruge varmforzinkede (FZV) bolte og møtrikker udendørs. Varmforzinkede bolte og møtrikker har typisk en forventet levetid på 40 år udvendigt, mens levetiden dog halveres ved brug i kystnære eller industrielle områder. Skal du bruge bolte og møtrikker i mere krævende miljøer, og vil du være sikker på at de beholder et blankt og skinnende udseende, så skal du i stedet vælge rustfrie (A2) eller syrefaste (A4) bolte eller møtrikker.

rustne_bolte2