Fliseklæb, fuger og tilbehør

Primer, fliseklæb, vådrumsmembran, fugemasse, silicone fra LIP og Alfix

Læs mere

Fliseklæb til opsætning af fliser

Fliseklæb kaldes også for fliselim, og er en klæbemørtel, som bruges til opsætning og nedlægning af fliser, klinker, natursten, murstensskaller og meget andet. Fliseklæb har et stort anvendelsesområde, da den sikrer god vedhæftning på rigtig mange materialer, og derudover fås i mange varianter, som hver er tilpasset særlige formål. Derfor er det også en af de mest anvendte murerartikler.

Inden de store danske producenter som LIP og Alfix lancerede deres fliseklæber i 1960’erne, blandede murerne selv fliseklæber af sand og cement ude på byggepladserne. At de selv blandede den betød at den færdige mørtel, som blev brugt til opsætning af fliser, ikke var særlig ensartet, og ofte kunne den være blandet i et blandingsforhold, som efterfølgende gav problemer. Et af problemerne var fliser som revnede, fordi fliseklæberen var blandet for stærk og dermed ikke tillod materialerne at arbejde.

Netop på grund af de problemer, så flere i 1960’erne behov for et standardiseret produkt, som var fleksibel og gav et ensartet resultat. Hermed var fundamentet for den fliseklæb, som vi kender i dag, lagt.

Fliseklæb er en meget finkornet pulvermørtel, som blot skal røres op med vand. Dermed skal man ikke tænke på blandingsforhold, men kun at blande den til den rette konsistens. Hvor fleksibel fliseklæberen skal være, hvor hurtigt den skal hærde og lignende egenskaber, kan man få ved at købe særlige typer fliseklæb, eksempelvis hurtighærdende fliseklæb.

Ved opsætning af fliser blandes en passende mængde fliseklæb i en spand. Fliseklæberen trækkes på væggen med en tandspartel. Størrelsen på tænderne afhænger af størrelsen på fliserne, som du skal sætte op eller lægge ned samt på hvor jævnt eller ujævnt underlaget er. Jo større fliser og jo mere ujævnt et underlagt, jo større tandstørrelse skal spartlen have. Nogle generelle retningslinjer for tandstørrelsen er:

Mosaik eller fliser på under 5 cm: tandstørrelse 4 mm

Fliser og klinker på omkring 10 cm: tandstørrelse 6 mm

Fliser og klinker på 15-20 cm: tandstørrelse 8 mm

Fliser og klinker på 20-30 cm: tandstørrelse 10 mm

Større fliser og klinker: tandstørrelse 12 eller 14 mm

Når du trækker fliseklæberen på, så er det vigtigt, at den fordeles jævnt ud, og at der ikke er store klatter af lim på væggen eller gulvet. Det vil føre til, at der er mere fliseklæb under dele af flisen og den vil derfor ”tande”, hvilket betyder overfladen på dine fliser ikke er jævn. Overskydende fliseklæb, som presses ud gennem fugerne mellem fliserne, fjernes med det samme og fliserne rengøres inden resterne af klæber i fuger og på overfladen tørrer.

Fliseklæb indeholder en række forskellige tilsætningsstoffer, der er med til at give den de ønskede egenskaber. Derfor bør du bruge en maske, når du blander den, for ikke at indånde støvet, som afgives fra det tørre pulver, når det blandet. Fliseklæb kan også give hudirritation, så det er også en god idé at bruge et par tynde handsker med gummibelægning på fingre og håndfladen, når du sætter fliser op med fliseklæb.

Hos BygMax finder du mange typer fliseklæb fra forskellige producenter til gode priser. Derudover har vi alt hvad du ellers skal bruge til dit nye køkken, badeværelse eller bryggers.