Mørtel

Mørtel i poser, big bags og løst aflæsset. Her finder du både standard 6,6% bakkemørtel, 7,7% strandmørtel samt masser færdigblandede specialmørtler.
Læs mere

Mørtel i massevis på BygMax

Intet murværk uden mørtel, og her på BygMax.dk finder du masser af det Vi har både mørtel til opmuring, pudsning og fugning til faste lave priser.

Når du skal blande mørtel til opmuring, puds eller fugning, er der to måder at gøre det på: Enten kan du selv blande en kalk-cementmørtel af strandmørtel eller bakkemørtel og cement eller du kan købe en færdigblandet mørtel, der blot skal tilsættes vand.

De færdigblandede mørtler skal kun tilsættes vand og fås i mange varianter, der er tilpasses forskellige formål i styrke og kornstørrelse. Derfor er de en nem løsning på mindre reparationer, og kan nemt røres op i små mængder med et piskeris.

Skal du mure en hel tilbygning, pudse husets facade eller andre større projekter, så kan det ofte bedre betale sig at købe mørtel i poser eller bigbags og blande det i en blandemaskine.

Fordelen ved selv at blande mørtel, er at du kan blande forskellige mørteltyper med samme råvarer i form bakkemørtel eller strandmørtel, sand og cement. Alt efter hvilken type hus og hvilket sted mørtlen skal bruges, skal den nemlig sammensættes forskelligt.

 

Kalkmørtel eller cementmørtel?

Inden man begyndte at bruge cement i mørtlen i forrige århundrede, var en mørtel kun sammensat af en blanding af kalk og sand, men dog et langt højere kalkindhold end vi har i mørtler i dag. Samtidig var kalken i mørtlerne en blanding af almindelig kalk og såkaldt læsket kalk eller kulekalk, der er brændt kalk, som efterfølgende er tilsat vand. I dag har cement erstattet den læskede kalk, og moderne huse opført fra omkring 1950’erne (og nogle gange tidligere) er opført med en såkaldt kalkcementmørtel.

Cement og kalk som bindemiddel i mørtel har længe været genstand for diskussion, da de to forskellige bindemidler har forskellige egenskaber. En ren kalkmørtel er langt mere fleksibel og diffusionsåben end en kalkcementmørtel, men har ikke samme styrke. Så selv om nogle sværger til ren kalkmørtel, mens andre ikke kan få nok cement i, så er det vigtigste egentlig bare, at en mørtel altid blandes efter hvad den skal bruges til.

 

Blanding af mørtel

Når du skal blande mørtel, så afhænger blandingsforholdet og typen af mørtel meget af hvor mørtlen skal bruges. Der er dog generelt et par regler, som altid gælder.

Skal du mure sokkel eller andet under terræn niveau, så skal du ikke lave en mørtel, men i stedet mure op i en blanding af sand og cement (uden kalk, da det nemt giver frostsprængninger). Her anvender du i stedet for mørtel murergrus med en kornstørrelse på 0-4 mm, som blandes med cement i forholdet 1 del cement til 3 dele murergrus. rygningssten og puds, som er meget udsat for vand og fugt bør også udføres i en sand og cementmørtel uden eller med meget lidt kalk i.

Skal du mure over terrænniveau, skal du anvende en bakkemørtel. Den grovkornede mørteltype egner sig godt til opmuring af sten og grove pudslag og fuger. Skal det være finere pudslag og glatte fuger, skal du i stedet bruge strandmørtel. Strandmørtel er især velegnet til reparation af pudslag, da den fine kornstørrelse og høje kalkindhold gør mørtlen klæbrig og gør nemt at lave pæne overgange mellem nyt og gammelt puds.

En almindelig mørtel, der både kan bruges til opmuring, som pudsemørtel og til fugning, er en kalkcementmørtel med betegnelsen KC 50/50/700. Tallene står for sammensætningen af kalk (K), cement (C) og sand. Blandingsforholdet er altså 50 dele kalk, 50 dele cement og 700 dele sand.

Medmindre man er uddannet murer eller meget erfaren gør-det-selv’er, så giver blandingsforholdet dog ikke den store mening, og blanding af mørtel kan hurtigt gøres med komplekst end det behøver, når der pludselig skal tages hensyn til om forholdene er i vægt eller rumfang, og hvor stor et vandindhold, der er i sandet.

Med en almindelig bakkemørtel med et kalkindhold på 6,6% skal du blande 1 del cement til 13 dele mørtel. Sværere behøver det ikke være.

Mange både murere og gør-det-selv’ere har en tendens til at blande for meget cement i, og nogle steder kan man læse at en mørtel til opmuring skal blandes 1 del cement til 8 dele mørtel. Når en mørtel anvendes til facadepuds og andre udsatte steder kan den også sagtens blandes lidt hårdere, hvis det bagvedliggende murværk er solidt. Risikoen ved at bruge for meget cement i ens mørtel er, at mørtlen bliver for hård og derved risikerer enten mørtlen eller murstenene at revne, fordi den mangler fleksibilitet.

 

Billig mørtel på BygMax.dk

Her på BygMax finder du masser af mørtel, både almindelig bakkemørtel eller strandmørtel, som fås i poser, bigbags eller løst aflæsset, men også en lang række færdigblandede mørteltyper, som er specialfremstillet til forskellige formål.