Gipsplader

Alt i gipsplader både til nybyg, udbyg og renovering: GDS gipsplader, Danogips plader, fibergips, vindgips, loftgips, brand gips plader, gulvgipsplader og Ultra Board plader, samt stålprofiler, inspektionslemme og andet tilbehør til opsætning af gipsplader.

Læs mere

Gipsplader til loft, væg og meget mere

Gipsplader er et populært valg som byggeplader til både loft- og vægbeklædning. Det skyldes blandt andet, at de er lette at bearbejde og montere.

En gipsvæg kan opsættes uden at skulle tage samme hensyn til, at der skal være et fundament, som f.eks. en murstensvæg, der kræver en solid sokkel. Så hvis du har en overetage, hvor du gerne vil lave en ny ruminddeling, så er gipsplader løsningen for dig, da gipsplader kan opsættes lige dér, hvor du har brug for en ny væg. En gipsvæg kan bygges for en lav pris og er hurtig at opsætte.

Det er også populært at bruge gipsplader til lofter, hvor de giver et flot og klassisk udtryk, der aldrig går af mode. Ulempen ved et gipsloft er, at de glatte lofter ofte kan medvirke til dårlig akustik, hvis der også er hård gulvbelægning i form af gulvklinker og en minimalistisk indretning. Derfor er der udviklet lyddæmpende gipsplader til loft, der i stedet for at kaste lyden tilbage og medvirke til dårlig akustik, absorberer lyden.

Gipsplader kan anvendes til vægge og lofter samt mange andre steder, og der er udviklet mange forskellige typer gipsplader til de forskellige steder. Nogle af de mange forskellige typer gipsplader kan du læse mere om længere nede.

 

Gipsplader – billige plader med gode egenskaber

Gips har været brugt siden middelalderen, og blev tidligere brugt til udførelse af stuk og lignende ornamentering på vægge og lofter i herskabelige hjem og kirker. De seneste årtier er gipsplader, hvor gipsen er udlagt mellem to lag papir, blevet et utrolig populært byggemateriale, som især anvendes til indervægge. Gipsplader har mange gode egenskaber, som er baggrunden for deres popularitet.

Gipsplader er et af de billigste byggematerialer, for gipsen i pladerne produceres i store mængder som et restprodukt fra kraftværker og store industrielle anlæg, hvor kalk og vand bruges til rensning af røgen fra anlæggene. Blandingen af kalk og vand giver et fint gipsgranulat, som kan anvendes i produktionen af gipsplader. Det gør man eksempelvis i Kalundborg, hvor Gyproc fremstiller gipsplader med gips fra Asnesværket, der er beliggende lige ved siden af og hvert år producerer store mængder gips som et restprodukt fra rensningen af røgen fra værket. Gyproc modtager på denne måde 200.000 ton gips fra værket, og det er med til at give en lav pris på gipspladerne.

Gipsplader kan dog også produceres af importeret naturgips, som typisk kommer fra miner i Spanien. Gips er på den måde et naturprodukt, som enten findes rent i naturen eller produceres som et rent restprodukt.

Gipsplader er også godt for indeklimaet, da gipsen ikke afgiver gasser eller andre skadelige stoffer til luften i boligen. Gipsplader er samtidig diffusionsåbne, så de medvirker til, at din bolig kan ånde.

 

Sådan opsætter man gipsplader

1: Først opsættes et skelet af enten reglar i træ eller særlige stålprofiler beregnet til gipsvægge. Der lægges vandrette reglar/profiler langs gulv og loft, og lodrette stolper placeres med 90 centimeters mellemrum (fra stolpemidte til stolpemidte), så alle kanter på gipspladerne kan skrues fast heri.

2: Vil du lydisolere væggen, så gøres det med isoleringsuld, og opføres væggen som en del af en indvendig isolering mod en ydervæg, opsættes også et dampspærre inden du sætter dine gipsplader op. Det er også nu, at du skal trække rør til elledninger eller vand, hvis det skal monteres i væggen.

3: Efter opsætning af skelettet, skal det beklædes med gipsplader. Pladerne monteres med skruer langs alle kanter for hver 20 cm – det er vigtigt ikke at skrue skruerne for dybt, men kun lige under overfladen af din gipsplade. De lange kanter på gipsplader er typisk med spartelkant, som er en lille nedsænkning som giver plads til spartel og armeringsbånd, uden at det giver en bule på samlingerne. Hvis de korte kanter bliver synlige, så skæres de skrå, for at give plads til spartel.

4: Ved samlinger, som af den ene eller anden grund ikke kan mødes og fastskrues på reglar eller stålprofiler, ilægges båndstål på bagsiden, som er med til at holde sammen på samlingen.

5: Herefter skal du spartle dine gipsplader. Først spartles med en 25 cm spartel, og der ilægges armeringsbånd langs samlinger. Efter første lag er det muligt at du skal slibe pladerne inden du fuldspartler anden gang - denne gang med en 35 cm spartel. Til sidst slibes hele væggen med eksempelvis en girafsliber.

6: Herefter er din væg af gipsplader klar til tapetsering og maling.

 

Gipsplader med særlige egenskaber

Der findes mange typer gipsplader, som hver har nogle særlige egenskaber. Selv om den grundlæggende opbygning af gipsplader med en gipsplade beklædt med pap på hver side er den samme ved de fleste gipsplader, så er det vigtigt - og ofte et krav i bygningsreglementet - at den korrekte type gipsplade anvendes.

Til badeværelser anvendes særlige gipsplader til vådrum. Almindelige gipsplader er meget modtagelige over for fugt, og må derfor ikke anvendes i vådrum. Vådrumsgips er armeret med glasfiber og imprægneret, så de er modstandsdygtige over for fugt, og derfor kan de bruges som beklædning af vægge og lofter i vådrum.

Skal du bruge en ekstra stærk og lydisoleret væg, så er gipsplader af fibergips fra Fermacell at foretrække. Et enkelt lag fibergips opfylder kravene til brandmodstandsevne og lydisolering i mange konstruktioner, som ville have krævet 2 lag almindelige gipsplader. Derfor kan du ofte nøjes med et enkelt lag fibergips, og derved både spare plads og arbejdstid ved at vælge Fibergipsplader.

Varmvægsplader er en billig og smart løsning til indvendig efterisolering. De består af gipsplader med isolering og et dampspærre på bagsiden. Pladerne monteres med særlige isolerede stolper direkte på den gamle væg, og spartles og males efterfølgende som andre gipsvægge.

Vindgips bruges til facader og monteres bag facadebeklædningen, hvor den danner et underlag, der er vindtæt. Vindgipsen minder om almindelige gipsplader, men har en tykkelse på blot 9 mm, og er dermed tyndere end almindelige gipsplader. Samtidig er vindgips også beklædt med et vandafvisende lag karton.

Du finder mange forskellige typer gipsplader – både enkelt styk og hele paller til en endnu lavere pris – her på BygMax.dk.