Krydsfiner

Krydsfinerplader kan anvendes til eksempelvis; Tag, gulv, inddækning, beklædning, trailerbund, støbeform.

Læs mere

Krydsfiner og krydsfinerplader

Krydsfiner er en af de ældste teknologier til fremstilling af plader inden for industrifremstillede træprodukter. Plader af krydsfiner anvendes dog stadig i dag i stor udstrækning fordi den bagvedliggende teknik kan tilpasses på mange måder, så pladerne af krydsfiner fremstilles til en lang række formål. Krydsfiner produceres både med og uden fer og not, der dog er meget praktisk, når flere plader af krydsfiner skal lægges sammen fx når de anvendes som underlag til tage eller gulve.

Krydsfiner - sådan fremstilles finerpladen

Produktionen af krydsfinerplader foregår ved, at man skræller tynde lag af træstammer, der bliver limet sammen oven på hinanden. Disse plader lægges oven på hinanden, så fiberretningen ligger vinkelret på hinanden i hvert lag, og derved krydser. De kryds som derved dannes af fibrene i de forskellige lag, er netop baggrunden for, at det kaldes krydsfiner. Det er også det, som giver krydsfinerpladen dens store styrke og fleksibilitet.

Man kan tit se forskel på lagene i krydsfinerplader, der har forskellige farver og strukturer. Det skyldes, at finerlagene, der kommer fra det stærkeste og flotteste træ, lægges yderst på krydsfinerpladen, mens lag af ringere kvalitet eller billigere træsorter lægges inderst.

Krydsfinerplader
Krydsfiner

Kort om krydsfinerpladen

Den industrielle produktion af krydsfinerplader begyndte allerede i starten af 1930’erne og handlen med krydsfiner tog hurtigt fart efter introduktionen. Det førte til at produktionsteknikkerne til fremstillingen af krydsfinerplader blev effektiviseret under 2. verdenskrig, og i denne periode fandt krydsfineren anvendelse i alt fra produktionen af møbler til bombefly, huse, biler og meget andet.

Krydsfinerplader, der kommer fra og anvendes i Skandinavien fremstilles typisk af grantræ, fyrretræ eller birketræ, som er nogle af de almindelige træsorter, der skoves i eksempelvis det nordlige Sverige.

Krydsfiner - køb den rigtige finerplade

Når du anvender krydsfinerplader skal du være opmærksom på, hvilken type krydsfiner, der er tale om – eller rettere, hvilken type lim der er brugt til fineren. Man har før set importerede krydsfinerplader i dårlig kvalitet, der er blevet limet med en formaldehyd-lim. Anvendes denne type krydsfinerplader til møbler, vil formaldehydet i limen med tiden fordampe, hvilket kan medføre allergi eller eksem.

Skal du bruge krydsfinerplader til møbler eller andet inventar, er det derfor vigtigt, man er sikker på limen er vandfast. En god krydsfiner indeholder typisk fenollim, som er vandfast, men ikke afgiver formaldehyd.

Krydsfiner_plade

Krydsfinerplader- køb krydsfiner hos BygMax!

Hos BygMax finder du et stort sortiment af krydsfinerplader, som både kan anvendes til underlag på tage og gulve, til støbning, til fremstilling af møbler og meget andet. Anvendelsesmuligheder for krydsfinerplader er mange, og det er nærmest kun fantasien som sætter grænser – så længe du vælger den rigtige type krydsfinerplade.

Vil du gerne holdes opdateret på tilbud og guides? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at høre om nye kampagner og tilbud!

Byg med BygMax - Vi har alt til dit byggeri