- Akustikprodukter
- Armeringsnet og stål
- Beslag og hængsler
- Facadebeklædning
- Fuge- og spartelmasse, lim og skum
- Gavekort til BygMax.dk
- Gevindstænger, bolte og møtrikker
- Gulve
- Isolering
- Kloak og dræn
- Loft- og vægbeklædning
- Murerartikler
- Mursten og blokke
- Plader
- RIAS Termotag
- Skruer og rawlplugs
- Søm og klammer
- Tag
- Tagrender
- Terrassebrædder
- Træ
- Vådrum
Krydsfiner
Krydsfinerplader kan anvendes til eksempelvis; Tag, gulv, inddækning, beklædning, trailerbund, støbeform.
Krydsfiner og krydsfinerplader
Krydsfiner er en af de ældste teknologier til fremstilling af plader inden for industrifremstillede træprodukter. Plader af krydsfiner anvendes dog stadig i dag i stor udstrækning fordi den bagvedliggende teknik kan tilpasses på mange måder, så pladerne af krydsfiner fremstilles til en lang række formål. Krydsfiner produceres i standardmål på 2440x1220 mm, men fås også i andre mål, eks. såkaldte ”halve”, der er en krydsfinerplade i halv bredde dvs. 610 mm. De fås også både med og uden fer og not, der dog er meget praktisk, når flere plader af krydsfiner skal lægges sammen f.eks. når de anvendes som underlag til tage eller gulve.
Sådan fremstilles finerplader
Produktionen af krydsfinerplader foregår ved, at man skræller tynde lag af de lange sider på store træstammer, der roterer på en maskine. De mange tynde lag bliver derefter limet sammen ovenpå hinanden. Pladerne lægges oven på hinanden så fiberretningen ligger vinkelret på hinanden i hvert lag, og derved krydser. De kryds som derved dannes af fibrene i de forskellige lag, er netop baggrunden for, at det kaldes krydsfiner. Krydserne i krydsfineren er også det, som giver krydsfiner dens store styrke og fleksibilitet.
Den industrielle produktion af finerplader begyndte allerede i starten af 1930’erne og handlen med krydsfiner tog hurtigt fart efter introduktionen. Det førte til at produktionsteknikkerne til fremstillingen af krydsfiner blev effektiviseret under 2. verdenskrig, og i denne periode fandt krydsfineren anvendelse i alt fra produktionen af møbler til bombefly, huse, biler og meget andet.
Krydsfiner, der kommer fra og anvendes i Skandinavien fremstilles typisk af grantræ, fyrretræ og birketræ, som er nogle af de almindelige træsorter, der skoves i eksempelvis nordlige Sverige. Andre steder i verden anvender man forskellige andre træsorter, der er mere almindelige i de områder, hvor krydsfineren produceren.
Tit vil man kunne se forskel på lagene i en krydsfinerplade, der har forskellige farver og struktur. Det skyldes at finerlagene, der kommer fra det stærkeste og flotteste træ lægges yderst på krydsfinerpladen, mens lag af ringere kvalitet eller billigere træsorter lægges inderst.
Køb den rigtige type krydsfinerplader
Når du anvender krydsfiner skal du være opmærksom på, hvilken type krydsfiner, der er tale om – eller rettere, hvilken type lim, som der er tale om. Importeret krydsfiner i dårlig kvalitet limes ofte med en lim, som er tilsat formaldehyd. Anvendes den type krydsfiner til for eksempel møbler, så vil formaldehyden i limen med tiden blive afgivet til luften, hvilket kan medføre allergi eller eksem. Skal du bruge krydsfiner til møbler eller andet inventar, så er det derfor vigtigt at sikre dig, at krydsfineren ikke er limet med en vandfast lim, som indeholder formaldehyd. Vandfast krydsfiner i bedre kvalitet er i stedet typisk limet med fenollim, som er vandfast, men ikke afgiver formaldehyd, og ved plader som kun er beregnet til indvendig brug og ikke er vandfast limet, er det nogle gange en PVA trælim, som er brugt.
Hos BygMax finder du en lang række finerplader, som både kan anvendes til underlag på tage og gulve, til støbning, til fremstilling af møbler og meget andet. Anvendelsesmuligheder for krydsfinerplader er mange, og det er nærmest kun fantasien som sætter grænser – så længe du vælger den rigtige type krydsfinerplade.
Validate your login
Log ind
Opret ny konto