Tag- og gulvkrydsfiner

Konstruktionskrydsfiner til tag anvendes bl.a. som underlag for tagpap. Vandfast krydsfiner er meget stærke plader med opbygning i mange lag med ensartet homogen kvalitet. Pladerne findes i forskellige tykkelserne. Vælg mellem flere forskellige størrelser med fer og not. 

Pladen må kun anvendes i fugtklasse 3, hvis den er behandlet med et dokumenteret træbeskyttelsesmiddel på relevante flader og kanter. Vær opmærksom på, at alle olieholdige grundere ikke må anvendes, da de opløser limen og derfor forårsager delaminering af pladerne.

Læs mere
pr. side

8 Varer

Faldende orden
 1. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x61cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 199,00 DKK
  Fra kun
  189,00 kr/pl
  Køb 20 for 189,00 DKK/pl
 2. Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 12 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 364,00 DKK
  Fra kun
  339,00 kr/pl
  Køb 20 for 339,00 DKK/pl
 3. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x61cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 229,00 DKK
  Fra kun
  209,00 kr/pl
  Køb 20 for 209,00 DKK/pl
 4. Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfinér til tag/gulv fer/not 2 sider 15 mm, 244x122 cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 439,00 DKK
  Fra kun
  409,00 kr/pl
  Køb 20 for 409,00 DKK/pl
 5. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x61cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x61cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 279,00 DKK
  Fra kun
  253,00 kr/pl
  Køb 20 for 253,00 DKK/pl
 6. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x122cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x122cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 18 mm, 244x122cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 515,00 DKK
  Fra kun
  478,00 kr/pl
  Køb 20 for 478,00 DKK/pl
 7. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x60 cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x60 cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x60 cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 305,00 DKK
  Fra kun
  285,00 kr/pl
  Køb 20 for 285,00 DKK/pl
 8. Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x122cm (kun Sjælland)Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x122cm (kun Sjælland)
  Konstruktionskrydsfiner til tag/gulv fer/not 2 sider 21 mm, 244x122cm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Din pris/pl 599,00 DKK
  Fra kun
  565,00 kr/pl
  Køb 20 for 565,00 DKK/pl
pr. side

8 Varer

Faldende orden

Krydsfinerplader til tag og gulv

Tagkrydsfiner og gulvkrydsfiner er en type krydsfiner, der anvendes som gulv- og tagplader, hvor de stærke og fleksible plader giver et solidt underlag for mange typer gulve og tage. Hos BygMax kan du købe billig krydsfiner i tykkelserne 12 mm, 15 mm, 18 mm, 21 mm i hele plader og i halve plader, som er lettere at løfte og arbejde med, når du gør det selv. Skal du bruge mange plader til et helt gulv eller tag, så sælger vi også krydsfiner i hele bundter på mellem 46 og 110 styk per bundt.

Krydsfiner er et af de ældste industrifremstillede pladematerialer af træ, men anvendes ikke desto mindre i vid udstrækning stadig i dag. Den industrielle produktion af finerplader begyndte for næsten 100 år siden, i starten af 1930’erne, og blev stærkt effektiviseret under anden verdenskrig, da der udvikledes nye teknologier til fremstillingen af krydsfinerpladerne i takt med den stigende efterspørgsel, som der især var i forbindelse med krigen, hvor den blev anvendt til alt fra bombefly til ammunitionskasser.

Et meget udbredt sted, hvor krydsfinerplader anvendes i dag, er som underlag for tage og gulve. Samlingen af mange lag finer gør både krydsfinerplader meget stærke, men samtidig også meget fleksible. Derfor er de velegnede som underlag til gulve eller under tagpap, hvor fleksibiliteten gør det muligt for materialet at arbejde under forskellige belastninger og temperaturforhold, mens styrken sikrer, at de vitale bygningsdele som krydsfinerpladerne ligger under, er stabile og har en stor styrke.

 

Fremstilling af Krydsfiner

Fremstillingen af tagkrydsfiner – og ved krydsfinerplader generelt - foregår ved at der skæres en række tynde lag af den lange side af store træstammer, der roterer på en maskine. Disse tynde lag, kaldet finer, limes herefter sammen så de samlet får den tykkelse, som man ønsker pladen skal have. Fibrene i finerlagene drejes i hvert lag, så de ligger vinkelret ovenpå hinanden. De kryds, som dannes af de skiftende retningerne på fibrene i lagene, er baggrunden for betegnelsen krydsfiner. Det er også denne teknik med krydsende fiberretning, som har gjort krydsfiner til så populær en plade til konstruktionsopgaver, for de tynde lag og skiftende fiberretninger giver tilsammen en plade, som både er utrolig stærk men samtidig fleksibel. Netop kombinationen af styrke og fleksibilitet er en efterspurgt egenskab ved byggematerialer, da det giver et materiale, som kan bære og holde, men som ikke knækker, når en konstruktion giver sig.

Mange træarter er velegnede til krydsfiner, men der anvendes i almindelig tagkrydsfiner og gulvkrydsfiner hovedsageligt nåletræsarter som Douglas, gran, fyr og lærk. Disse træsorter er almindelig forekommende i Nordeuropa, hvor de fleste plader, der sælges i Danmark, er fremstillet. Det giver de laveste produktionsomkostninger og dermed en billig krydsfinerplade, at anvende lokalt forekommende træsorter. Mens krydsfiner fra Nordeuropa typisk er opbygget af lag af Douglas, gran og fyr og lærk, så anvendes der andre steder i verden en lang række andre træsorter. Den bagvedliggende teknologi til fremstilling af krydsfinerpladen er den samme, men man anvender bare lokalt forekommende træsorter. Det er også baggrunden for navnet østen finer, der er fremstillet af rødlige og lyse hårde træsorter fra Asien.

Krydsfinerplader er velegnede til tage og gulve, da de skiftende retninger på fibrene i træet giver en træplade, som både er særdeles stabil og stærk, men samtidig har en stor bøjningsstyrke i begge retninger.

Ofte kan man se forskel på lagene i finerpladen, hvilket skyldes at fineren i den bedste kvalitet lægges yderst, mens lag af ringere kvalitet eller billigere træsorter lægges inderst. Det betyder ikke at pladen er dårligere, men handler især om at bruge al træet på en måde, der giver den pæneste overflade på det færdige produkt.

 

 

Almindelig eller vandfast krydsfiner

Forskellen på almindelig og vandfast krydsfiner ligger i hvorvidt limen, som de mange lag finer er limet sammen med, er vandfast eller ej. Anvendes krydsfiner med en lim, som ikke er vandfast i fugtige eller lejlighedsvist fugtige omgivelse, vil limen mellem lagene med tiden slippe og lagene vil skilles fra hinanden. Skal du bruge finerplader til tag eller gulv, som kan risikere at blive udsat for fugt, så skal du vælge en krydsfinerplade, der er limet med en vandfast lim. Skal du i stedet anvende finerpladerne til møbler eller andet inventar, så skal du i stedet vælge en krydsfinerplade, som ikke er vandfast limet, da den vandfaste lim indeholder formaldehyd, som afgives til luften og ved ophobning i større koncentrationer være sundhedsskadeligt.

For at krydsfinerplader kan anvendes forsvarligt som eksempelvis tagkrydsfiner i byggeri, er der lavet standarder for kvaliteten af finerplader og deres anvendelse. Disse standarder er defineret inden for europæiske produktstandarder og betegnes DS/EN. For plader af krydsfiner hedder den relevante produktstandard DS/EN 636, og der findes herunder tre pladekvaliteter, svarende til den fugtpåvirkning, som pladerne forventes at blive udsat for:

 • Anvendelsesklasse 1 anvendes i tørre omgivelser (indendørs i opvarmede rum).
 • Anvendelsesklasse 2 anvendes ved lejlighedsvis højere fugtpåvirkning (i uopvarmede bygninger, garager og lignende steder)
 • Anvendelsesklasse 3 anvendes ved stor fugtpåvirkning (udendørs uden at være overdækket). 

Alle vores tag- og gulvkrydsfiner plader er minimum anvendelsesklasse 2, og egner sig derfor til brug som underlag under gulve samt under tage med tegl, tagplader eller tagpap. Tag- og gulvkrydsfiner må kun anvendes i fugtklasse 3, hvis den er behandlet med et dokumenteret træbeskyttelsesmiddel på relevante flader og kanter. Vær opmærksom på, at alle olieholdige grundere eller primere, som eksempelvis Gori 22 eller Gori 11, ikke må anvendes, da de opløser limen mellem finer lagene, hvilket forårsager delaminering af pladerne. Vil du være helt sikker på at dine krydsfiner ikke angribes af råd eller svamp, har vi også flere typer anti-skimmel krydsfiner, som er behandlet med særligt svampehæmmende middel, som beskytter dine plader, hvis de er monteret et sted, hvor der er en øget risiko for svamp og råd.

 

Billig krydsfiner til tag og gulv på BygMax

Hos BygMax finder du en lang række finerplader, som både kan anvendes som tagkrydsfiner og gulvkrydsfiner. Vores krydsfiner fås i mange tykkelser og typer, og du får de laveste priser og hurtigste levering.

Hos os finder du også alt i værktøj til at bearbejde og montere dine gulv- eller tagplader, både rundsav, stiksav og skruemaskiner. Og hvorfor ikke købe til hele projektet det samme sted og spare på fragten? Vi har også et stort udvalg af gulve og tag – både tagplader, tagsten og tagpap.

Har du spørgsmål til vores krydsfiner, er du velkommen til at skrive til os via vores kontaktformular eller kontakte os på telefon 74 55 10 20. Vores hjælpsomme medarbejdere sidder klar ved telefonerne fra 8.00-16.30 mandag - torsdag og 8-15.30 fredag.