MDF plader

MDF plader er produceret af hårdt sammenpressede træfibre, hvilket gør MDF pladerne hårde. På grund af hårdheden er MDF plader nemme at forarbejde og efterlader et flot finish uden flossede kanter. MDF plader anvendes til utallige formål, men tåler dog ikke vand/fugt. Udover MDF plader kan du nu også se gennemfarvede Valchromat plader i mange forskellige farver. Valchromat er en videreudvikling af MDF plader, som er 30% stærkere end en almindelig MDF plade.

Læs mere

MDF plader - det populære alternativ til spånplade

MDF plader er et populært valg, når der skal vælges plader til fremstilling af møbler, reoler og andet inventar, og er et stærkt alternativ til at bruge almindelig spånplade eller melaminplade. Du finder mange forskellige typer og tykkelser MDF plader til gode priser her hos BygMax. Har du ikke stiftet bekendtskab med MDF endnu, så kan du her læse lidt om Hvad MDF plader er.

MDF er en forkortelse for ”Medium Density Fiberboard”. MDF pladen er en hård, formstabil træfiberplade, produceret af små træfibre. Fremstillingen af MDF foregår ved, at de små tørre træfibre er tilsættes lim og efterfølgende presses til en hård plade i den ønskede tykkelse.

MDF plader produceres som regel af nåletræ som gran eller fyr, eller alternativt af løvtræ. Presningen af materialerne sker under højt tryk og høj temperatur. Disse forhold gør at limen hærder under processen og MDF pladen får derved sin styrke og egenskaber under afkølingsprocessen.

 

Ufarvet eller sort MDF plader?

MDF plader produceres overordnet i tykkelser fra 6 mm helt op til 50 mm. MDF pladerne kan skaffes i flere forskellige formater, men de mest almindelige er 122x244 cm i tykkelserne 6 til 30 mm. Træfibrene kan tilsættes farve under presningen, hvilket giver gennemfarvede MDF plader. Den mest almindelige farve er sort MDF, men der findes flere andre farver. Når pladerne er gennemfarvede, er det muligt at skære dem, uden at man derved får ufarvede kanter frem. MDF plader kan også males efterfølges. Det gøres med almindelig indendørs maling til træ

MDF pladen er efterhånden blevet spånpladens og melaminpladens afløser bare med flere fordele. Trækstyrken er større og forarbejdning er nemmere. MDF plader kan anvendes til rigtig mange forskellige formål, men bør kun anvendes indendørs, da den ikke kan tåle fugt. Udsættes MDF pladen for fugt, vil den svulme op og blive blød, hvorved den mister sine egenskaber og glatte overflade. Pladerne bruges derfor ofte til møbler, reoler, kasser og emballage, men kan også bruges til inddækninger/lysninger omkring vinduer og døre. 

Densiteten (materialets vægt pr. m3) for MDF plader ligger mellem 650 og 900 kg pr m3. Har man brug for en tungere og hårdere plade med de samme egenskaber, så findes der i forlængelse af MDF plader de såkaldte HDF plader (hvilket er en forkortelse for ”High Density Fiberboard”). HDF er fremstillet efter samme fremgangsmåde som MDF plader, hvor HDF dog er en hårdere plade med højere densitet (vægt pr. m3). Minimumsgrænsen for densitet for MDF plader er 650 kg pr. m3 hvor HDF ligger på 800 kg pr. m3.

 

Fræsning og skæring af MDF plader

MDF plader er meget nemme at forarbejde og har en god trækstyrke. Træfibrene i MDF går i alle retninger, og pladen kan forarbejdes, skæres og fræses, uden at det efterlader ru kanter og afslåede overflader, som man kender det fra eksempelvis spånplader eller melaminplader. Udfræsning af flotte kanter, tilskæring og lignende gøres problemfrit og efterlader en flot finish. 

MDF plader bearbejdes med det samme værktøj som almindeligt træ, og tilskæres med almindelig savrundsav eller stiksav. Pladerne kan samles med enten lim eller skruer, og er lette at skrue i, uden at pladen revner. Man skal dog være opmærksom på at MDF plader under bearbejdning udvikler meget fint støv, hvorfor vi anbefaler brug af støvmaske eller lignende åndedrætsværn, da støves kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de indåndes.

 

Køb MDF plader hos BygMax 

Vi har ikke HDF plader på lager, men skaffer det gerne. Skal du bruge MDF plader, så lav en forespørgsel på HDF plader via vores funktion ”Opret prisforespørgsel”. Angiv antal og størrelse (tykkelse og eventuelt længe og bredde, hvis det skal være særligt store plader), så kontakter vi dig med et godt tilbud på de MDF plader, du skal bruge.