OSB plader

OSB3 plader bruges som tag- eller gulvunderlag eller som beklædning. Pladerne i mange tykkelser og både som hele plader på 244x122 cm og som halve plader på 250x62,5 cm.

OSB3 plader egner sig til montering i tørre og fugtige omgivelser, som underlag til gulve og som tagplader under tage med tagpap. Pladen må dog kun anvendes i fugtklasse 3, hvis den er behandlet med et dokumenteret træbeskyttelsesmiddel på relevante flader og kanter. Vær opmærksom på, at alle olieholdige grundere ikke må anvendes, da de opløser limen og forårsager delaminering af pladerne.

Læs mere

OSB plader til tag- og gulvplader

OSB plader har et utal af anvendelsesmuligheder. OSB plader fås i forskellige tykkelser, hvor de mest populære er OSB plader i 12, 15, 18 og 22 mm. De klart mest populære OSB plader er dem i kvaliteten OSB/3, som kan anvendes i lettere fugtige miljøer – men læs mere om de forskellige kvaliteter og anvendelseskategorier i teksten nedenunder.

OSB plader er et mere holdbart alternativ til spånplader, og OSB pladerne bruges hovedsageligt som underlag til tagpap og tagsten og under gulve.

Fremstilling af OSB plader

OSB plader er træplader, som består af lange træfibre eller spåner, som er presset sammen med lim. OSB står for Oriented Strand Board, der på engelsk hentyder til de lange fibre (strands), som OSB pladerne er opbygget af, og som gør OSB pladerne let genkendelige. Sammenlignet med krydsfiner eller spånplader er OSB en relativt ny måde at fremstille plader på. Metoden stammer fra Canada, hvor pladerne blev udviklet til byggeri i starten af 1980’erne.

Træspånerne, der anvendes til produktionen af OSB plader, er typisk resttræ fra anden produktion, og det gør ofte OSB plader billigere end krydsfiner. Generelt kan man sige, at længden på spånerne indikerer styrken på OSB pladen, så når der bruges kortere spåner, vil styrken af OSB pladen også værre ringere.

Mange forveksler spånplader og OSB plader med hinanden, men forskellen ligger i, at spånplader fremstilles af savsmuld og lim, hvor OSB plader jo er lavet af træspåner og voks, der gør OSB pladerne mere modstandsdygtige.

OSB plader - kvaliteter

Kvaliteten på træ karakteriseres generelt i tre anvendelsesklasser:

  • Klasse 1: Træ i denne klasse anvendes kun i tørre omgivelser.
  • Klasse 2: I denne klasse tillades der lejlighedsvist højere fugt, som fx i garager.
  • Klasse 3: Her tillades stor fugtpåvirkning.

Ubehandlede træmaterialer vil stort set altid være i anvendelsesklasse 1 og 2, og OSB plader er ingen undtagelse. Yderligere fås OSB plader i 4 kvaliteter, hvor pladernes bæreevne stiger, jo højere tallet stiger:

  • OSB/1: Pladen med den ringeste bæreevne er OSB/1, og derfor anvendes denne OSB plade for det meste til møbler. I denne kvalitet bør OSB pladen kun bruges i anvendelsesklasse 1.
  • OSB/2: OSB plader i denne kategori er kun egnede til anvendelsesklasse 1, dvs. kun i tørre omgivelser. Denne OSB plade er bærende, men anvendes oftest som emballage og til indvendig brug.
  • OSB/3: OSB plader i denne kvalitet er til konstruktionsformål, og eftersom OSB pladerne er fremstillet med vandfast lim, opfylder den kravene til anvendelsesklasse 2, og kan derfor bruges i lettere fugtige omgivelser.
  • OSB/4: Her får du den stærkeste, mest bærende OSB plade, der også opfylder anvendelsesklasse 2, så den kan bruges i lettere fugtige omgivelser.

Langt de fleste OSB plader vil være OSB/2 eller OSB/3, hvor de to andre kvaliteter minder mere om specialvarer, der skal bestilles hjem eller købes i en special forretning.


Hvis du er interesseret i at vide, om dine OSB plader har fer og not på siderne, skal du se om de har ”TG2” eller ”TG4” i produktnavnet.

  • TG2 betyder, at OSB pladen har fer og not på langsiderne.
  • Og TG4 OSB plader har fer og not på alle af dens fire sider.

Hos BygMax har vi et kæmpe sortiment af byggematerialer, og vi opdaterer løbende vores udvalg. Skulle du mod al forventning ikke kunne finde lige den OSB plade, du leder efter, så kan du altid lægge en prisforespørgsel til os. Så vil vores sælgere se, om de kan finde den hos én af vores mange leverandører. Du opretter en prisforespørgsel lige her.

Anvendelsesmuligheder med OSB plader

Et af de steder, hvor OSB plader ofte bruges, er til undergulve under trægulve og som tagplader under tage med tagpap. Disse steder har OSB pladerne en bærende funktion og kan blive udsat for fugt, og derfor skal man som minimum anvende en OSB/3 plade. OSB pladerne kan også bruges som beklædningsplader, hvor der ikke er samme krav til pladernes bæreevne, men hvor de giver en stærkere væg end spånplader, uden at have samme omkostninger som krydsfiner. OSB pladerne bør dog aldrig bruges på steder, hvor de udsættes for direkte fugtpåvirkning i form af regn og lignende. Selvom OSB pladerne får en oliebehandling, er det muligt, at limen, der holder spånerne sammen, kan opløses af vandet.

Hvordan bearbejder man OSB plader?

OSB plader bearbejdes på samme måde som krydsfiner, spånplader og lignende pladematerialer i træ. De kan alle skrues fast med almindelige skruer, og OSB pladerne kan bruges af både professionelle og gør-det-selv-entusiaster.

OSB plader monteres på understøttende strøer eller spær, og jo større afstand mellem understøtningen, jo tykkere OSB plade påkræves der. Ved brug af OSB plader som undergulv, skal der understøttes for hver 40 cm ved anvendelse af 15 mm OSB plader. Ved anvendelse af 18 mm plader, skal der derimod kun understøttes for hver 60 cm. Afstanden på strøer eller spær er således med til at afgøre, hvilken tykkelse OSB plade du skal bruge.

Ved montering af OSB plader med fer og not limes kanterne med trælim, inden de samles og skrues fast.

OSB plader hos BygMax

Hos BygMax finder du OSB plader, der både er retkantede og med fer og not, hvilket er en stor fordel, hvis pladerne skal anvendes som tagplader eller som underlag under gulve, hvor OSB pladerne skal samles til et sammenhængende underlag. OSB pladerne kan fås både i fuld størrelse på 244x122 cm. og i halve størrelser på 61x244, der gør arbejdet nemmere, hvis du selv skal montere OSB pladerne. I fuld størrelse fås OSB pladerne i tykkelser på 11, 12, 13, 15, 18 eller 22 mm, mens de halve OSB plader fås i tykkelser på 12, 15 eller 18 mm.

Bestil dine OSB plader i dag, så leverer vi dem til din adresse inden for få dage. BygMax – alt til dit byggeri!