Spånplader

Spånplade lavet af træspåner, lim og voks. Spånplade anvendes til bærende konstruktioner som vægge og gulve, møbler og inventar. Spånplade størrelse 122x250 cm eller 62x242 cm og med forskellige tykkelser.

Gulvspånplade med fer og not er hårdere end almindelig spånplade og kan derfor bruges som bærende undergulv. Gulvspånplade V313 kan anvendes i vådrum.

Læs mere

Spånplader

Spånplader er lette træplader, der er fremstillet af savsmuld og savspåner, der er presset sammen ned til plader i forskellige tykkelser. Spånplader har typisk en størrelse på 122x250 cm og i forskellige tykkelser. Spånplader fås også i halve plader, der har en bredde på 62 cm. De halve plader er mere ergonomiske end spånpladerne i fuld størrelse, og egner sig godt til udlægning af gulv og større flader, da de er lettere at håndtere. Her på BygMax finder du spånplader til møbelproduktion, spånplader til gulv og derudover mange andre plader.

Spånplader anvendes til mange formål, blandt andet produktion af møbler og andet inventar, vægbeklædning og undergulve.

Til møbelproduktion bruges ofte melaminplader, der er spånplader belagt med en glat overflade af melamin, som er en type hård plast. Man kan også vælge selv at male spånpladerne med en egnet maling til træ. Fordelen ved at bruge spånplader til fremstilling af møbler er, at pladerne er både stærke og lette samt utrolig nemme at forarbejde. Ulempen ved at anvende spånplader til møbler er, at kanterne ofte er porøse sammenlignet med MDF-plader. Det kan dog løses ved at spartle kanterne eller anvende kantfolie.

Gulvspånplader er en særlige type spånplade, som egner sig til opbygning af gulv. Gulvspånplader er hårdere end almindelige spånplader og leveres med fer og not, der gør det nemt at samle pladerne med trælim til et sammenhængende underlag under gulve af træ eller vinyl. Denne type spånplader kan også anvendes til opbygning af svømmende gulv, hvor spånpladen ligger løst på et underlag af hård isolering, beton eller strøer, og kan give sig mere end ved et traditionelt fastgjort undergulv. Spånplader til gulve fås i både 12 og 22 mm, men typisk anvendes 22 mm, da de har den fornødne styrke og bæreevne.

Spånplader til gulvvarme er spånplader med spor, hvor gulvvarmerør kan lægges ned sammen med varmefordelingsplader i aluminium, som fordeler varmen mere jævnt. Novopan producerer spånplader med spor til gulvvarme, både til almindelige rum og til vådrum samt tilbehør som varmefordelingsplader og gulvvarmeslanger.

Spånplader er utrolig nemme at skære til. Du kan både bruge en almindelig håndsav eller elværktøj som en rundsav eller en stiksav. Det er også nemt at bore i pladerne med en bore- eller skruemaskine og et træbor.

Spånplader egner sig ikke til brug udendørs eller i fugtige rum fordi limen, som holder spånerne sammen, bliver opløst når pladerne udsættes for fugt eller vand. Derved rådner pladerne og mister deres bærevne.

Spånplader er kategoriseret som brændbart affald, men du bør ikke selv brænde rester af spånplader i din brændeovn eller i dit fyr. Under afbrænding ved lave temperaturer udleder limen i spånplader nemlig giftige gasser. Derfor skal spånplader bortskaffes på genbrugsplads og brændes på forbrændingsanlæg, som anvender en højere forbrændingstemperatur, hvorved de giftige gasser også brændes af.

BygMax er din leverandør af alle typer spånplader, hvad end det er til fremstilling af møbler, til undergulve eller gulvvarme eller noget helt tredje. Du kan både købe enkelte plader eller hele bundter med mellem 32 og 60 plader til en endnu lavere pris.