Træfiberplader

Træfiberplader er fremstillet af træfibre, der er valsede til plader i forskellige tykkelser. Træfiberplader anvendes til mange formål som eksempelvis afdækning og underlagsplader til gulve og som undertage. Du finder både almindelige bløde og hårde træfiberplader samt hvidlakerede, asfaltimprægnerede, perforerede og oliehærdede plader. Hunton Vindtæt asfaltimprægneret træfiberplader fås både i hele paller eller mindre antal.

Læs mere

Masonitplader og andre træfiberplader til lave priser

Masonitpladen er en kær kending for mange gør-det-selv folk, og de tynde og fleksible træfiberplader er anvendelige til mange formål. Masonitplader bruges typisk til beklædning af møbler og interiør, eksempelvis bund- og bagbeklædning i skabe eller som overflade på celledøre.

Masonit er fremstillet af små træfibre og er derfor en af flere typer inden for træfiber kategorierne, der blandt andet også tæller Huntonit plader og andre lignende plader til undertag. Baggrunden for navnet masonit, er opfinderen af den særlige teknik, som anvendes til fremstilling af pladen. William Mason Thomas Edisons chefingeniør opfandt teknikken til fremstillingen af pladen, hvor træfibre presses med damp og anvender træets eget lim, kaldet lignin, fremfor tilsætning af lim som ved eksempelvis spånplader. Han tog i 1924 patent på varemærket ”Masonite” og det er herfra at navnet masonitplade stammer. I dag fremstilles masonitplader eller træfiberplader, som de egentlig kaldes, når der ikke er tale om de oprindelige Masonite plader, af mange forskellige virksomheder, som fremstiller træprodukter.

Man skelner typisk mellem hård og blød masonitplade. De hårde masonitplader har en glat overflade og anvendes især til møbler og andet interiør, hvor den hårde overflade ofte er hvidlakeret. De bløde træfiberplader bruges til andre formål, som opslagstavler og dekorative formål. Pladerne kan også anvendes som underlag for gulvtæpper og andre typer gulve, hvor de kan bruges til opretning af gamle bræddegulve.

Masonitplader bruges også i stort omfang inden for byggebranchen, hvor de bløde og stærke plader egner sig godt til utallige formål. En masonitplade kan eksempelvis bruges til opbygning af en støbeform, hvis der skal støbes runde hjørner, for her kan træfiberpladen bøjes til at opnå den korrekte krumning. Af samme grund anvendes masonitplader også til skabelon ved opmuring af buer over vinduer og døre. Pladerne anvendes også til en robust afdækning, ved at de udlægges på gulve og tapes sammen med lærredstape.

Masonitplader eller træfiberplader (også kaldet celotex plader) har tidligere været brugt til indvendig isolering, hvor pladerne blev sømmet fast på husets indervægge. Det var især en populær måde at isolere indvendigt på tilbage i 1950’erne og 1960’erne, men blev i 1972 gjort ulovligt, da de bløde træfiberplader både var brandfarlige og førte til fugtproblemer. Har du et hus, hvor nogle af indervæggene er efterisolerede med masonitplader, bør du skifte dem og i stedet opsætte isolering med varmvægsplader eller kalciumsilikatplader som Kalsitherm.

På grund af at almindelig blød masonitplader fremstilles uden brug af tilsat lim, så vil pladerne blive nedbrudt hurtigt, hvis de udsættes for fugt og vand. Derfor bør du ikke bruge masonitplader udendørs, medmindre der er tale om særlige plader, der er egnet til formålet.

Hos BygMax finder du mange typer træfiberplader, både bløde, hårde, perforerede og hvidlakerede træfiberplader. Vi har også et stort udvalg af træfiberplader til undertag fra blandt andre Huntonit. Vores træfiberplader fås i flere størrelse, både i standard pladestørrelse 122x244 cm og små kvarte plader på kun 61x122 cm.