Lægter

Lægter til flere forskellige formål. 38x57 mm lægter bruges ofte til opbygning af skelet til indendørs skillevægge eller lign. De T1 mærkede lægter i 38x73 mm er taglægter og godkendte hertil.
Trekantlisterne bruges i forbindelse med tagpaptage hvor trekantlisten med fordel kan danne overgang fra krydsfineren til sternbrædderne før tagpappen monteres.
Klik her for at se trykimprægnerede lægter.

Læs mere
pr. side

2 Varer

Faldende orden
 1. Skillerumslægter 38x57 mm (kun Sjælland)Skillerumslægter 38x57 mm (kun Sjælland)
  Skillerumslægter 38x57 mm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Vælg længde, pris fra
  16,68 DKK
  Fra kun
  6,95 kr/mtr
 2. T-1 taglægter 38x73 mm (kun Sjælland)T-1 taglægter 38x73 mm (kun Sjælland)
  T-1 taglægter 38x73 mm (kun Sjælland)
  Lev. omk. tillægges
  Vælg længde, pris fra
  29,85 DKK
  Fra kun
  9,95 kr/mtr
pr. side

2 Varer

Faldende orden

Lægter til tag og skillerum

Lægter er en type trævare, som nemt kan forveksles med reglar. Forskellen på de to er, at reglar er høvlede, mens lægter er uhøvlede. Reglar kan dermed siges at være høvlede lægter og har derfor lidt mindre dimensioner, er mere rette og har en glattere overflade. Prisen på reglar er på grund af den ekstra forarbejdning også en smule højere end prisen på uhøvlede lægter. Standardmålene på lægter er henholdsvis 38x57 mm for skillerumslægter og 28x73 mm for taglægter.

 

Taglægter

Den primære anvendelse af lægter er til taglægter. Taglægter monteres vandret ovenpå spærene og undertaget og bruges til fastgørelse af tagplader eller tagsten. Ved tagsten monteres taglægter med den specifikke afstand, som passer til tagstenen. Bag på tagstenene, er der øverst en lille kant, som holder stene fast på kanten af taglægten, og længere nede på tagstenen kan der isættes bindere, som holder tagstenen nede. Taglægter kan også anvendes til at skabe plads til ventilation ved middelhårdt eller hårdt undertag.

Taglægter skal leve op til en række regler for blandt andet styrke, som er defineret i standarden DS/EN 14081-1, der har været gældende siden 2016, og som gælder for taglægter, spærtræ og andet styrkesorteret konstruktionstræ. Lægter skal minimum være kvalitet T1 eller C18, for at de egner sig til anvendelse som taglægter.

Dimensionerne for taglægter er som standard 38x73 mm.

 

Skillerumslægter

Lægter kan også anvendes som skillerumslægter, hvor de bruges til at opbygge eller afstive skelettet i en let skillevæg af eksempelvis gipsplader. Her er ikke de samme krav til styrke, som gælder ved taglægter, og derfor må skillerumslægter heller ikke anvendes som taglægter.

Skillerumslægter er et billigere alternativ til høvlede vægreglar, der dog fås i flere tykkelser og derfor kan bruges til skillevægge med forskellige tykkelser. Dimensionerne for skillerumslægter er som standard 38x57 mm.

 

Skillerumslægter opsættes horisontalt i top og bund samt eventuelt i midten og vertikalt med 45 cm mellemrum (fra midt lægte til midt lægte), da det passer med midten og kanterne på gipspladerne, som er 90 cm. Efter skelettet er opbygget, monteres gipsplader på den ene side. Herefter isoleres væggen med mineraluld, og derefter opsættes gipspladerne på den anden side. Til sidst spartles samlinger og skruehuller og der ilægges armeringsbånd i spartellaget mellem pladerne.

 

Trykimprægnerede lægter

Lægter kan anvendes til mange konstruktionsmæssige formål, og i nogle sammenhænge kan der være behov for at bruge trykimprægnerede lægter, da almindelige lægter hurtigt ville blive nedbrudt. Trykimprægneret træ fremstilles ved at eksempelvis fyrretræ imprægneret med en kemisk væske under tryk. Væsken har gode egenskaber mod råd og insektangreb og presses dybt ind i træet med trykket. Trykimprægnerede lægter egner sig især godt til brug på udsatte steder, hvor træet enten udsættes for nedbør eller hvor der er stor risiko for insektangreb.

 

Køb billige T1 lægter på BygMax

Hos BygMax finder du taglægter, skillerumslægter, trykimprægneret lægter, reglar, spærtræ, limtræ, gulvstrøer og mange andre trævarer. Vi har samlet alt i byggematerialer, boligtilbehør og værktøj på ét sted, så du kan bestille alt du skal bruge på samme tid og få det leveret til din adresse inden for få dage.