Indfatning / gerigter

Indfatninger kaldes også gerigter og fås i en moderne glat udgave eller som den klassiske almue indfatning med dekorativ udfræsning. Læs mere om gerigter længere nede.
.

Læs mere
Der er ingen produkter, der matcher dit valg.

Gerigter / indfatninger til dør og vinduer

Omkring døre og vinduer monteres der indfatninger, som også kaldes gerigter. Formålet med indfatninger er at dække mellemrummet mellem muren og dørkarmen og give en pæn ramme omkring døren. Uden indfatninger ville arbejdet med at mure, pudse, tapetsere og male omkring døre være uoverkommeligt, og derfor anvendes indfatninger som en dekorativ måde at skjule samlingen på.

Indfatninger kaldes også gerigter, som er et ord, der har rødder i det tyske ord ”richten”, der betyder tilrette. Og det beskriver også meget godt gerigternes funktion. De retter overgangen mellem væg og dør til, så det ser pænt ud.

Indfatninger eller gerigter bruges primært omkring døre, men kan dog også bruges omkring vinduer. Gerigter bruges til tider ved vinduer med lysning i træ til at lave en afslutning mellem træet i vinduet og væggen omkring. Indfatninger eller gerigter bruges også typisk ved ovenlysvinduer, hvor de bruges til at lave en pæn overgang mellem loft og vindueshullerne.

Tidligere blev gerigter ofte speciallavet af snedkere, i hvert fald i de pænere huse. Derfor findes der et utal af gerigter rundt omkring. I dag findes der primært to typer gerigter, der er meget anvendt. De to findes dog i flere størrelser og farver.

Almue gerigter er en profileret gerigt, der giver et ornamenteret og klassisk strejf til dine døre. Derfor egner almue gerigter sig godt til klassiske huse, hvor gerigternes almue profil vil harmonere med stuk lofter og andre dekorative detaljer. Almue gerigter passer også godt sammen med fyldningsdøre, der ligeledes høre til denne indretningsstil.

Glatte gerigter er en mere moderne og anonym gerigt. Frem for den pyntede almue profil, har disse gerigter i stedet et minimalistisk og enkelt udseende, der passer godt til en simpel og moderne indretning og glatte celledøre.

Find gerigter der passer - også i prisen - på BygMax.dk

Hos BygMax finder du både gerigter med almue profil og glatte gerigter i ubehandlet træ eller hvidmalet. Vi har også et udvalg af glatte gerigter med eg eller valnød finer, der giver et anderledes og unikt udtryk. Har du valgt Sweedors smarte Flex+ karm, så skal du ligeledes vælge de tilhørende flexgerigter, som du også finder her.

Døre har mange forskellige bredde og højder, men heldigvis er gerigter utrolig nemme at tilpasse, da de er produceret i træ. Gerigter samles ved hjørnerne ved, at hver gerigt skæres i smig, det vil sige i en 45 graders vinkel. Det kan gøres på flere måder. Enten kan du anvende en vinkel, en skærekasse eller en kap- geringssav. Hvad der egner sig bedst, handler især om hvor mange gerigter du skal skære. Skal du skære en enkelt eller to, kan du nemt klare det med en vinkel eller en skærekasse. Skal du skære til et helt hus eller har du ofte opgaver, hvor der skal skæres forskallingsbrædder, reglar eller lignende, så er det måske værd at investere i en kap-/geringssav.

Hos BygMax finder du alt i byggematerialer til dit byggeri. Vi har et stort udvalg af gerigter og døre fra blandt andre Swedoor, der er kendte for den høje kvalitet og smukt forarbejdede produkter.