Haven

Alt hvad du skal bruge til din have. Find inspiration til din drømmehave og bestil til lave priser her:

Læs mere

Gode råd til haven

Mange af os går op i vores have. At haven er både velindrettet, smuk og velplejet. Alt hvad du skal bruge for at skabe og vedligeholde din drømmehave, finder du her hos BygMax. Lige fra holdbare hegn og lågerhøjbede, terrassebrædder, belægningssten, og redskabsrum til haveudstyr og spagnum, muld og flis.

 

Sådan får du en flot græsplæne

Mange danskere døjer med mos i græsplænen. Mos vokser hurtigt, kvæler græsset og giver en plettet plæne. Heldigvis er der nogle meget enkle metoder til at holde mosset nede.

Mos i græsplænen kan skyldes flere ting, blandt andet meget skygge eller at græsplænens pH-værdi er for lav, hvilket betyder, at jordbunden er for sur. En sur jordbund giver ikke de optimale betingelser for græsset, men derimod for mos, og derfor får det hurtigt overtaget over græsset i en sur jord.

Græs trives bedst ved en pH-værdi på omkring 7, hvilket er neutralt. Er jordens pH-værdi omkring 6 - 6,5, kan det være en god idé at strø 10 kilo granuleret kalk pr. 100 m2 græsplæne ud.

Mos fjernes lettest i marts og april, hvor mosset ofte sidder løst. Det gøres med en almindelig rive, plæneklipper eller særlig elektrisk mosfjerner.

Når du har fjernet mosset og eventuelt kalket plænen, så kan du så nyt græs, hvor mosset har været og i samme omgang give græsplænen gødning, der fremmer græssets vækst.

Om vinteren og under frost i foråret, bør du undgå at gå for meget på græsplænen, hvis den er frossen uden at være dækket af sne. Græsset har nemlig ikke godt af at blive trykket sammen i frostvejr, og det kan give skader på græsplænen, der hvor du har gået.

 

 

Højbede og drivhuse

For mange danskere er højbede den optimale måde at dyrke krydderurter, grøntsager og blomster i haven. De høje bede er venlige mod ryggen, når der skal plukkes eller luges, og pynter desuden i enhver have.

Når du anlægger et højbed, er det vigtigt at sørge for, at jorden har de rigtige egenskaber. Det skal være en jord, som er rig på humus, der er det organiske materiale, som dannes, når blade og grene nedbrydes. Du kan medvirke til at holde jordens indhold af humus oppe ved løbende at iblande kompostjord. En god kompostjord laves af en blanding af have- og bladaffald, vådt køkkenaffald, og husdyrgødning.

Samtidig skal jorden være porøs, så rødder nemt kan sætte sig og så vand kan løbe igennem ved store eller lange regnskyl. En tommelfingerregel for hvor porøs jorden skal være er, at den skal være så porøs, at du kan grave i den med hænderne.

Planter som kræver højere temperaturer kan dyrkes i et drivhus. Drivhuset kan kan samtidig bruges til at opbevarer planter i krukker og beskytte dem mod den værste frost om vinteren. Selv om et drivhus skal være varmt, så må det ikke blive for varmt, da alt for høje temperaturer kan give misvækst og sygdomme hos blandt andet tomatplanter og agurkeplanter. Sørg derfor for god udluftning i drivhuset, især på meget varme dage. Åbn vinduerne, når du tager på ferie. På dén måde kan planterne i drivhuset klare sig længere, op til 2 uger, mens du er væk.

 

Beskæring af træer, buske og blomster – året rundt

Det er oftest bedst at undlade at beskære træer og buske, men der kan være flere grunde til at beskære. Det kan både være for at holde størrelsen nede eller fjerne vildskud. Det kan også være hvis grene vokser ind i hinanden eller viser tegn på forskellige sygdomme. Ved frugttræer kan beskæring også give mere lys til frugterne, så de modner bedre og bliver større. Der er forskellige tidspunkter på året, der egner sig til beskæring af forskellige træer og buske.

Marts er generelt en god måned til beskæring af de fleste buske og frugttræer, dog ikke blommetræer, kirsebærtræer og andre træer med stenfrugter. Blomster som roser og lavendler bør dog ikke beskæres før indtil begyndelsen eller midten af april.

Blødere planter og buske taber en masse saft, hvis de beskæres om vinteren eller for tidligt på foråret. De bør i stedet beskæres om sommeren fra juli til september. Det gælder blandt andet Birk, valnød, ahorn, morbær, hjortetakstræ, ægte kastanje, solbær, ribs, vindrue og kiwi.

Træer med stenfrugter som kirsebær, blomme, mirabel nemt svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren. De bør også beskæres i sommerperioden fra juli til september, dog først efter at frugterne er plukket.

 

Have inspiration hos BygMax

Find inspiration til din have her på BygMax. Her finder du alt du skal bruge af både haveudstyr og byggematerialer. Se vores kæmpe udvalg og bestil alt du skal bruge for at skabe din drømmehave hos os, så lever vi det hele til din adresse inden for få dage.