Radiator termostater og ventiler

Her finder du termostater og ventiler til varmeregulering af din radiator.

Vi har termostater og ventiler inden for mærkerne TA, Danfoss og Danfoss Living. 

Danfoss Living benytter nyere teknologi, som giver dig mulighed for at spare en masse på energiforbruget i hjemmet. Produkterne hæver/sænker nemlig automatisk temperaturen i hjemmet ved evt. ferie eller udluftning. 

Læs mere

Kold radiator? BygMax hjælper dig med at få varmen tilbage

Dine radiatorer er en af de vigtigste komponenter i dit hus, og uden radiatorernes varme ville huset være ubeboeligt om vinteren. Radiatorer gør det nemt at skrue op for varmen, når det er koldt og ned, når der er varmt, og tilpasser hurtigt rumtemperaturen til det ønskede niveau – altså hvis dine termostater og ventiler fungerer korrekt.

Termostaterne og ventilerne er det, som får dine radiatorer til at virke korrekt, og de giver dig mulighed for at skrue op og end for varmen og regulerer temperaturen. Fungerer de ikke korrekt, så kan du opleve, at radiatoren føles kold, selv om du bliver ved med at skrue mere og mere op. Oplever du en kold radiator, kan det skyldes flere ting, som for det meste nemt kan løses, uden det er nødvendigt at tilkalde en professionel VVS’er eller købe nye radiatorer.

Der kan være luft i radiatoren, og luftet forhindrer det varme vand i systemet i at løbe ordentligt gennem radiatoren. Det er altså ikke et problem med hverken termostaten eller ventilen, men blot en smule luft, som skal lukkes ud. I modsatte ende af der hvor du skruer op og ned på radiatoren, sidder der en lille ventil. Ved et åbne forsigtigt for ventilen, kan du lukke luft ud af radiatoren. Brug en vandpumpe tang til at åbne ventilen, mens du holder en tør klud eller lignende under. Er der luft i radiatoren, vil det komme ud først, og når al luft er ude, vil der komme vand ud, og du lukker igen for ventilen. 

Termostatventilen kan også sidde fast, og dermed ikke lukke nok vand igennem radiatoren. Dette er ofte også nemt at afhjælpe ved at ”motionere” ventilen. Det gøres ved at skrue op og ned på termostaten. Når du gør det, trykkes en lille stift i ventilen inde bagved ind og ud. Det kan nogle gange løsne op og afhjælpe problemet. Virker det ikke, er det nødvendigt at fjerne termostatens følerelement og undersøge ventilen inde bagved.

 

Sådan afmonterer du radiatorens termostat, følerelement og skifter en pakdåse

Du kan fjerne termostatens følerelement (den du drejer for at skrue op og ned), ved dreje på den sorte krans, som sidder inderste ved overgangen mellem termostaten og radiatoren. Når du gør det kan du tage termostaten af, og se den ventilen, som er en lille stift, der stykker ud af pakdåsen. Tryk den lille stift ind, eventuelt med vandpumpetangens hoved, og se om den fint kan bevæge sig frem og tilbage. Du kan også slå forsigtigt på siden af røret og på den måde måske løsne op for eventuel rust eller skidt, som forhindrer ventilen i at gå frem og tilbage. Brug et lille stykke træ eller lignende, så du ikke slår direkte på ventilen med værktøjet. Når termostaten er afmonteret og ventilen fungerer korrekt burde der strømme varmt vand gennem radiatoren.

Virker intet af ovenstående, kan det være at fjederen i pakdåsen ikke virker længere, og pakdåsen skal skiftes. Pakdåsen er en lille komponent af messing, som er skruet ind i ventilen. Den lille stift, som du før har prøvet at løsne op for, sidder i pakdåsen og trykkes ind og ud, når du drejer termostaten og når føleren i termostaten føler at rummet er koldere eller varmere end den er indstillet til. Du behøver ikke tappe vandet af anlægget for at skifte pakdåsen, men det er en god idé at holde en klud eller lignende under, når du skruer den af. Pakdåse løsnes med en skiftenøgle, ved at skrue den mod urets retning. Der kan komme lidt vand ud, som sidder bag pakdåsen, men det bør ikke være særlig meget. Hvis der bliver ved med at komme vand ud, er det tegn på, at der sidder snavs i ventilen og hele ventilen bør eventuelt skiftes. Når du afmonterer pakdåsen, bør du kunne høre en svag susende lyd fra radiatoren og mærke at den bliver varm, da der nu er helt åbent for varmen. Virker det ikke, kan du forsøge at motionere ventilfjederen, som sidder inde i ventilen, ved at trykke forsigtigt på den med en skruetrækker. Sidder ventilen fortsat fast, bør du skifte hele ventilen på radiatoren.

Kommer der varme i radiatoren efter du har afmonteret pakdåsen og eventuelt motioneret ventilfjederen, så kan du montere den nye pakdåse. Det gøres på samme måde, som da du afmonterede den gamle, men her drejer du blot med uret, for at skrue pakdåsen i. Når pakdåsen skrues i kan der komme en smule vand ud, så hold en klud eller lille spand under.

Herefter kan du montere termostaten igen. Det gøres ved at indstille termostaten på 5, og dreje den inderste krans og sætte termostaten på ventilen. Ved ældre termostater sidder der ofte også en lille skrue, som skal strammes forsigtigt efter du har sat termostaten på.

 

BygMax har alt i termostater og ventiler du skal bruge til at få varmen tilbage

Hos BygMax finder du et stort udvalg af radiatorer og tilbehør til radiatorer, som samt termostater og ventiler fra de førende kvalitetsmærker, som Danfoss og TA. Du finder både termostat med indbygget føler og med ekstern fjernføler, der giver en bedre regulering af temperaturen, hvis termostaten sidder under en vindueskarm, bag et gardin eller en radiatorskjuler.

Har du vanskelig adgang til radiatoren eller gulvvarme, så er det måske en god idé med en trådløs termostat, som kan placeres på et lettilgængeligt sted og giver mulighed for fjernstyring af temperaturen. Endnu smartere er Danfoss Living systemet, der giver mulighed for smart styring af temperaturen overalt i huset fra et centralt sted, og hjælper med at automatisk at regulere varmen, når du lufter ud eller tager på ferie. Leder du efter noget med et mere særligt præg? Så skal det måske være en termostat fra Danfoss i krom eller sort RAL 9005 farve.

Skal du skifte radiatorventilen bag din termostat, finder du alt i ventiler, både ligeløbende og vinkelløbende fremløbs- og returventiler. Du finder også alt du ellers skal bruge i værktøj og VVS-artikler hos os, og bestiller du i dag, har du varerne om få dage.