Sømløse og svejste stålrør

Vores stålrør kan købes i flere størrelser og tykkelser, svejsede eller sømløse og med flere forskellige overfladebehandlinger. Stål rørene kan fås i længder op til 6 meter og størrelser fra 3/8" til 4".

Læs mere

Stål rør – Et hav af anvendelsesmuligheder

Her hos BygMax finder du stål rør i forskellige farver, overfladebehandlinger og til forskellige anvendelser. Tag et kig på vores kæmpesortiment af stål rør og vælg imellem svejstesømløsesortegalvaniserede eller rustfri stålrør.

Vores stål rør kan anvendes til lige så mange anvendelsesmuligheder, som du kan komme på. Ben til møblerne, rammer, vandrør, beskyttelse til elledninger, ja, det er kun fantasien, der sætter grænser, for det er i hvert flad ikke prisen. Her hos BygMax er vores stålrør priser nemlig kun rimelige.

 

Hvordan fremstilles stål rør?

Stål rør kan fremstilles på flere måder. Den ene er ved svejsning. Ved denne proces tager man en plade stål med den bredde, som man ønsker stål røret skal have i omkredsen, og kører det igennem en stålvalse, hvor det bøjes til et stål rør. Herefter svejses stål rørets samling sammen på langsiden. Selve svejsningen kan foregå på to måder. Stuksvejsning og lapsvejsning. Stuksvejsning anvendes, hvor stålpladens kanter er blevet skåret lige. Her bliver pladen bukket til et stål rør, og hvor de to kanter mødes, bliver de svejset sammen. Den anden svejsemetode til stål rør er ved lapsvejsning. Ved denne metode skæres stål rørene skråt på under- og overkanten, så når stålpladen bukkes, går de to kanter ind og overlapper hinanden. Afslutningsvist svejses de to kanter sammen, så stål røret får en ekstra stærk sammensvejsning.

Den anden måde, man kan fremstille stål rør, er via Mannesmann-metoden. Ved denne metode bliver stål rørene ikke svejset, og de har derfor heller ingen søm, der kan blive til et svagt punkt i stål rørets konstruktion, hvor det kan ruste eller sprænge. Ved denne metode tager man et stykke rent stål, som valses igennem konisk udformede valser, der så bliver presset over en dorn. Denne dorn borer et hul igennem pladen, hvorefter den gennemgår endnu en valsning. Til sidst kan pladen bearbejdes, enten ved at man presser eller trækker den, så stål røret får den rigtige form og mål.

 

Galvaniseret vandrør

Leder du efter stål rør, fordi du skal have skiftet vandrør, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilket metal ens system er konstrueret i. Anvender man for eksempel et kobberrør og sætter det sammen med et galvaniseret vandrør, vil det få rørene til at gå igennem en galvanisk korrosion, der ødelægger stål rørene.

De mest almindelige rør er galvaniseret vandrør, kobberrør, rustfrit stål rør og PEX-rør. Hvor de forskellige rør må anvendes, afhænger af typen af rør, der allerede er anvendt. Galvaniseret vandrør ser vi ofte i ældre boliger, hvorimod i nye huse anvender man oftere PEX-rør. 

 

Hvad er rustfri stål rør?

Jern og stål forveksles ofte med hinanden, men der er altså en betydelig forskel på de to. Jern kan ses som hovedkategorien, hvorfra stål udgrener. Jern er et grundstof og findes i naturen, hvorimod stål er en legering, altså en blanding af to eller flere materialer. Stål dannes, når man blander jern og kulstof, og denne legering er betydeligt stærkere end almindeligt jern.

Problemet med både jern og stål rør er, at disse materialer kan ruste. For at undgå dette har man flere muligheder. Den ene er ved at benytte sig af en speciel ståltype, der har sværere ved at ruste: nemlig rustfrit stål. Rustfri stålrør indeholder mindst 10% krom, som giver stålet bedre korrosionsbekæmpende kvaliteter, så det har betydeligt svære ved at ruste. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at rustfri stålrør kan ruste under specielle omstændigheder. Hvis stål røret udsættes for saltvand, kemikalier eller syreholdige væsker over en længere periode vil de rustfri stålrør også kunne ruste.

 

Galvaniseret stålrør

En anden måde, hvorpå man kan forhindre rustdannelse, er ved at købe galvaniseret rør. Galvaniseret jern og rør har en belægning af zink, der gør metallet ekstra holdbar og næsten vedligeholdelsesfri. Stål rørene dyppes i smeltet zink med en temperatur på 460° C. Zinken vil derefter ”ruste” rundt om stål røret og danne zinkoxid, der beskytter metallet. Galvaniseret rør er særligt egnet til udendørsbrug på grund af dets ekstra beskyttelse fra zinken. Galvaniseret rør er billige at producere og vedligeholdelsesprisen er også meget lav, fordi det er så holdbart.

 

Stålrør pris

Her hos BygMax finder du altid stål rør til rimelige priser. Vi har stål rør i alle mulige dimensioner og overfladebehandlinger. Om du så mangler rustfri stålrør, sorte stålrør, galvaniseret rør eller 16 mm stålrør, så finder du det alt sammen lige her.

Er du interesseret i flere spændende produkter, så tilmeld dig BygMax’ nyhedsbrev her og hold dig opdateret på vores store sortiment. BygMax – alt til dit byggeri!