Pex rør og fittings

Her finder du et store udvalg PEX rør af forskellige fittings til PEX rør. Her er slanger, tomrør, koblinger, samlinger, fordelerrør m.v. fra kendte producenter som Roth, Wavin, Gabotherm og Uponor

Læs mere

PEX-rør fra Uponor, Roth, Wavin

PEX-rør er varmerør i plast, som har erstattet de gamle stål- og kobberrør. Fordelen ved PEX-rør er, at de er fremstillet i plast, og af den grund ruster de ikke. Det betyder at der ikke opstår de samme pludselige brud på skjulte rør og vandskader, som mange har oplevet med traditionelle varme- og gulvvarmerør. Samtidig er rørene hygiejniske og lette af installere.

Hvad står PEX for?

PEX rør er fremstillet i et særligt plastmateriale, som både er stærkt, fleksibelt og kan tåle de vedvarende høje temperaturer, som gulvvarmerør udsættes for. PEX er betegnelsen for den type plast, som PEXrør er fremstillet i. PE står for polyethylen, mens X’et står for tværbinding, der er en kemisk proces, hvor polyethylenens molekyler kædes sammen så materialet opnår større styrke. Materialets kemiske betegnelse er derfor PE-X, og det bliver så i daglig tale til PEX rør.

Hvor anvendes PEX-rør?

PEX rør anvendes som vandførende rør i mange sammenhænge. Det kan være som varmerør til radiatorer eller som gulvvarmerør, som monteres ved indstøbning i betongulv eller montering i gulvvarmeplader. De kan også anvendes som vandførende rør til husets brugsvand, der bruges i vandhaner og brusere, til toiletter og vaskemaskiner.

PEX rør har flere fordele i forhold til rør i stål eller kobber. Rørene har ingen samlinger, men kan bøjes rundt hjørner og nemt føres rundt i huset. PEX ruster heller ikke, og derved undgår man de problemer med rustne vandrør, som gælder ved især stålrør. Materialets fleksibilitet er en fordel under installationen, da materialet kan tåle at blive trådt på eller trykket. Dog kan PEX rør godt blive trykket i stykker, eksempelvis hvis man kører over et rør, som er bundet fast på et rionet, og røret klemmes mellem nettet og trillebørens vægt. Så selvom PEX rør er både fleksible og stærke, så bør man altid være påpasselige med ikke at beskadige rørene under byggearbejdet. Skulle PEX-røret gå i stykker under arbejdet, må det ikke repareres med en kobling, som efterfølgende skjules ved at den indstøbes i betongulvet. PEX rør skal nedlægges i sammenhængende længder, fra husets vand- og varmeinstallation og frem til radiatoren eller koblingen til blandingsbatteri eller stophane.

Fittings til PEX rør

Der findes et stort udvalg af forskellige fitting til pex rør. De bruges eksempel til at lave koblinger, der hvor blandingsbatterierne eller stophanerne til brugsvandet skal kobles til. Ofte anvendes de såkaldte tomrør også som en ekstra beskyttelse og isolering omkring PEX-rørene. Det er sorte, rillede rør, som de tyndere og glatte PEX rør kan trækkes i. Den samlede montering kaldes ofte rør-i-rør (RIR). Der findes en lang række producenter af forskellige fittings til PEX rør, herunder Gabotherm, TA, Ecoflex og Neotherm. Om du vælger det ene eller andet er dels en smagssag og dels et spørgsmål og kvalitet og pris.

Køb billige PEX rør på BygMax.dk

Her på siden finder du et stort udvalg af PEX rør, fittings til PEX rør og tusindvis andre varer som smarte gulvvarmesystemer, lækre trægulve, radiatorer i alle størrelser og mange andre byggematerialer og VVS-artikler.