Gulve

Find lige netop det trægulv der passer til dit hjem og husk gulvunderlaget.
Alt gulv med organiske materialer som træ skal akklimatiseres før anvendelse læs mere her.

Læs mere

Billigt gulv - BygMax har det!

Spørgsmålet er bare – hvilket gulv skal du have?

Der er noget særligt ved et trægulv. Følelsen af træet under fødderne og det naturlige spil i farverne og materialet. Et gulv i træ kan noget helt særligt, der har gjort, at det har været den foretrukne type gulv for rigtig mange mennesker gennem flere hundrede år. Omkring 1960’erne blev trægulve for en stund udskiftet med præfabrikerede parketgulve vinyl-gulve, væg-til-væg gulvtæpper og andre gulvtyper, som krævede mindre vedligeholdelse. Siden er trægulvet dog kommet tilbage på mode, og er igen blevet et populært valg, når der skal lægges gulv. Der er dog mange valgmuligheder, når det kommer til at lægge gulv. Skal det være et billigt gulv? Skal de have en bestemt overfladebehandling eller have nogle særlige egenskaber? Nedenfor kan du læse lidt om trægulve samt andre gulvtyper, og hvad fordelene er ved hver type. Så kan du træffe det bedste valg, inden du skal lægge nyt gulv.

Det klassiske gulv i boligen er et trægulv i ægte massive planker, der giver et gulv, der nærmest ikke kan slides op, da det kan slibes igen og igen, så det fremstår pænt årti efter årti. Trægulve var i den tidlige middelalder stadig forbeholdt landets rigeste, men blev for flere hundrede år siden udbredt til at være den mest almindelige type gulv i Danmark såvel som resten af Europa. Siden har teknologien ført til masseproduktion af brædder til gulve i træ, og udvalget af trægulve omfatter i dag et stort antal af varianter i forskellige træsorter, farver, længder og mønstre til priser, hvor alle kan være med.

 

Gulv typer - fordele og ulemper

Går du med tanker om et nyt trægulv, så skal du gøre dig et par overvejelser, inden du køber et trægulv. For selv om du måske allerede har et særligt trægulv i tankerne, så er det en god idé at sikre dig, at det også egner sig som trægulv, der hvor du skal bruge det. Når du skal vælge trægulv, skal du – udover at overveje udseende – også overveje hvilken type træ, som gulvbrædderne skal være lavet af. En af faktorerne er gulvets slidstyrke. For skal gulvet lægges i et rum med meget trafik, som et køkken eller en gang, så er det en god idé med et trægulv i en hård træsort, som eksempelvis bøg, eg, ask eller ahorn. Det hårde træ holder længere, men samtidig føles det også hårdere at gå på. Derfor skal du måske i stedet overveje en blødere træsort, hvis du ikke har behov for at gulvet ikke har den høje slidstyrke, men i stedet føles blødt. Eksempler på blødere træsorter er fyr, birk eller gran, som vil føles blødere og passe bedre i dit soveværelse eller værelse.

Lamelgulve har den samme overflade af ægte træ, men er dog opbygget af tyndere lameller på 2-12 mm i tykkelse, som er limet på et underlag af MDF- spån eller krydsfinerplade. Lamellerne sidder ofte to eller tre sammen på brædder og betegnes derfor som 2-stavs og 3-stavs lamelgulve. Brædderne samles med fer og not eller ved klikgulv med klik-systemet, hvor brædderne nemt klikkes sammen. Da lamelgulve har en overflade af ægte træ kan de derfor slibes, men dog kun et begrænset antal gange. Lamelgulve er billigere end trægulve i massive planker, men har den samme overflade af ægte træ som gulve i massive planker har.

Måske er du i stedet på udkig efter et billigt laminatgulv. Laminatgulves overflade er produceret af sammenpresset papirmateriale og fås i varianter som ligner både træ eller sten. Laminatgulve fås i et væld af farver, og er både slidstærkt og nemt at rengøre. De kan dog ikke slibes, ligesom planke-, parket eller lamelgulve. Overfladen er dog utrolig slidstærk og kræver ikke den samme vedligeholdelse som et trægulv, men bare normal rengøring. Derfor er laminatgulv et godt valg, hvis du er på udkig efter et billigt gulv, som ikke kræver slibearbejde eller oliebehandling.

Et billigt gulv, der ikke kræver andet end normal rengøring får du også med et vinylgulv. De fås også med en lang række forskellige overflader, der dog alle har det til fælles, at de er bløde og behagelige at gå på samt tåler vand, hvilket gør dem oplagte i køkkenet eller bryggerset.

Det er også muligt at installere gulvvarme under et trægulv ved at udlægge gulvvarmeplader, der er særligt beregnet til trægulve. Så er du sikker på, at dit trægulv aldrig føles koldt, og du kan sløjfe nogle radiatorer og få mere plads langs en væg eller foran et vindue, der på denne måde også kan skiftes ud med en terrassedør eller et større vindue, der går helt ned til trægulvet. Mange af de lamel- og laminatgulve der produceres i dag kan også tåle at ligge oven på gulve med gulvvarme. Du kan læse mere om hvorvidt gulvene er kompatible med gulvvarme under de enkelte produkter, og er du i tvivl, så kontakt vores kundeservice – vi sidder klar til at hjælpe dig med at købe dit nye gulv.

 

Pleje og vedligeholdelse af trægulve

Husk at alle trægulve kræver pleje og vedligeholdelse, for at træet holder længst muligt og fortsætter med at tage sig flot ud. Brug ikke for meget sæbevand, men sørg for at bruge de korrekte plejeprodukter, som de forskellige typer trægulve kræver. Heldigvis ældes et trægulv i god kvalitet ofte med ynde, da trægulve er lavet af et naturmateriale, som fra starten indeholder variationer i farve og struktur. Derfor vil de ændringer, som der kommer i løbet af årene også se helt naturlige ud, og i nogle tilfælde endda være med til at give trægulvet mere karakter.

Uanset hvilken type trægulv, som passer til dit behov og falder i din smag, så finder du det med sikkerhed her på BygMax. Vi er kvalitetsbevidste, fordi vi ved at vores kunder er det. Derfor finder du kun leverandører af trægulve, lamelgulve, laminatgulve og vinylgulve, som tilbyder billige gulve af den bedste kvalitet.